internetový armádní magazín

Konec výroby a dodávek polských pušek Beryl

13.07.2018 19:55

Polské ministerstvo obrany oznámilo ukončení výroby a dodávek útočných pušek wz. 96 Beryl. Znamená to konec éry zbraní založených na vzoru Kalašnikov pro polské obrojené síly.

Polská armáda obdržela asi 85 tisíc kusů pušek wz. 96. Společnost, která se dosud zabývala výrobou těchto zbraní (Fabryka Broniho "Łucznik"), bude nyní vyrábět pouze náhradní díly nezbytné pro jejich opravy. Výroba pušek wz. 96 Beryl byla zastaven kvůli přechodu Polska na zbraně běžně používané v NATO. (... ?)

Puška wz. 96 Beryl (Karabinek wz. 96 Beryl) byla zavedena do polské armády v roce 1997. Beryl je modifikací starších zbraní Tantal a Onyks a konstrukčně vychází ze zbraní řady Kalašnikov (AK-74), používá však munici NATO 5,56x45. Za nejvýraznější změnu oproti puškám Tantal a Onyks je považována instalace oddělitelné lišty nad pouzdrem závěru, která slouží k montáži optických zaměřovačů. Beryl používá plastové zásobníky na 30 nábojů a pod jeho předpažbí je možno zavěsit 40mm granátomet wz. 74 Pallad. Zbraň může také vystřelovat puškové granáty z hlavně. Dodávána byla také kratší verze Mini-Beryl. Militarybox, CC BY-SA

                                                    puška Beryl s granátometem Pallad

                                                          (foto: Pibwl / CC BY-SA 3.0)

 

Diskusní téma: Konec výroby a dodávek polských pušek Beryl

Datum: 15.07.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Beryl

Beryl i kdyby byl sebelepší, vypadal pořád hodně jako Kalašnikov, a to se Polákům nehodilo do krámu, proto skupinka polských nacionalistů a rusobijců z vojenského výzkumáku ve Varšavě sedla za prkna a kompletně ho předělala. Výsledek se podobá něčemu co pochází od společnosti FN Herstal, takže originalitou zůstává dva kroky za českým Brenem.

Datum: 15.07.2018

Vložil: *-*

Titulek: jedině jabka...

kšeftování s jabkama jde nakonec pšonkum nejlíp...

Datum: 14.07.2018

Vložil: alex

Titulek: .

Výroba pušek wz. 96 Beryl byla zastaven kvůli přechodu Polska na zbraně běžně používané v NATO. (... ?)

Jediným kritériom pre zbrane NATO je kaliber 5,56x45. Vyrábali Poliaci Beryl s takýmto kalibrom? Vyrábali. Takže aký je skutočný dôvod ukončenia výroby?

Datum: 14.07.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: .

To, že hlavní a prakticky jediný zákazník, polské ministerstvo obrany chce napříště kupovat už jen nově vyvinutou rodinu zbraní MSBS v WP známou jako Grot.

Datum: 15.07.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: .

dost jim to zavedení MSBS trvá, mezitím jim i ten náš CZUB vyzobá všechny potenciální zákazníky :-)

Datum: 15.07.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: .

To je obecně polský problém, ale snaží se. Teď se například pokouší přetlačit CZUB v Pákistánu.

Datum: 18.07.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: .

hooo díky, to jsem nevěděl, tady má BREN výhodu, jelikož je už zavedený a bojově prověřený. MSBS ještě není ani zavedený, ale bude to ještě zajímavý tendr - jde fakt o hodně

Datum: 14.07.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: .

V Polsku dostávají kopřivku ze všeho, co má nějakou spojitost s Ruskem. Vysvětlení je směšné, protože i zbraně vyráběné na "západě" mají dnes často prvky systému Kalašnikov.

Doplněno redakcí:
Z pohledu výrobce je čistě technicky důvodem ukončení výroby pušek Beryl náběh výroby nových zbraní Grot originální polské konstrukce.

Datum: 14.07.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: .

To sice mají (a kdo by se jim mohl divit), ale znovu opakuji, ten důvod je jiný, postupný přechod WP i WOT na nové MSBS, které vyrábí stejná firma jako Beryl. Vzhledem k tomu, že v Radomír mají prajticky jen jednoho zákazníka, MO, tak je zastavení produkce logické. Je smutné, že to redakce odborného portálu neví a místo toho tu publikuje nesmysly jak že Sputniku.

Datum: 15.07.2018

Vložil: sused Záviš

Titulek: Re: Re: Re: .

nesmysly tu publikuješ akurát ty hochu... ten úvod s tým nezmyselným komentárom v zátvorke to len potvrdzuje. Redakcia napísala absolútnu pravdu s tým že Poľsko je nezmyselne a smiešne rusofóbne. Bohužiaľ, horšie je, že na túto "rusobóbnu klauniádu" nabehli aj viaceré ďalšie európske štáty. Pritom je to len nezmysel účelovo stvorený a živený zo strany USA v štýle "zlodej kričí chyťte zlodeja". Pretože agresívnu zahraničnú politiku aneb násilný export demokracie tu praktizuje práve USA (Juhoslávia, 2xIrak, Líbia, Sýria, Ukrajina), ale hecuje a šíri negatívnu propagandu proti Rusku, aby odvrátili pozornosť od seba a svojej špinavej zahr. politiky. Krvavé paprče majú USA a nie Rusko.

Datum: 15.07.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: Re: .

Argument by nějaký nebyl chlapčisko? Nebo ve tvém světě je fakt, že WP i WOT přecházejí na novou a podstatně modernější pušku než je Beryl, tj. na Grot důkazem rusofobie? Mohu ti doporučit jen to samé co redakci, tj. nejdříve si o situaci něco zjistit ( ze seriózních zdrojů a ne ze Sputniku) a pak teprve diskutuj. Prostě Poláci poté, co dokončili vývoj ( z velké části placený státem) přecházejí na nový systém. Který má, na rozdíl od Berylu i vyšší komerční potenciál.

Datum: 15.07.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Re: Re: .

Však my jsme pobočka Sputniku, musíme psát jen to co nám pošlou, nebo to co se jim líbí. :-)

Datum: 15.07.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: Re: .

Měli byste především psát fakta a vaše tvrzení, že za ukončením výroby Berylu je polská rusofobie je prostě lež.

Datum: 15.07.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: .

Aby bylo jasno:
1.) slovo "rusofobie" jste použil akorát Vy, redakce ne, ta použila v nadsázce zcela jiný obrat, aby vyjádřila svůj názor na osobitý polský přístup
2.) nespojujte nás, ani nesrovnávejte se Sputnikem, protože jde o server se zcela jiným zaměřením a jeho redakce má zcela jiné cíle, ale jinak velmi dobře ví co dělá na rozdíl redakcí mnoha jiných plátků
3.) redakce zná celkem dobře historii pušky Beryl i okolnosti její náhrady puškou Grot a další vývoj zběžně sleduje, pokud nás však chcete obohatit nějakými novými "neprokláklými" informacemi ze seriózních zdrojů napiště nám je do e-mailu, budeme Vám vděční, protože každý se potřebuje někdy poučit
4.) jádro naší aktuality má polský internetový zdroj, který se odvolává na polské ministerstvo obrany (nejedná se tedy o žádné naše tvrzení), v původní zprávě bylo akorát uvedeno, že ... Polsko přechází na zbraně vzoru NATO, což jsme upravili na ... na zbraně běžně používané v NATO. (... ?). Jedná se o směšnou stupiditu, což jsme naznačili tečkami a otazníkem v závorce, a ve stejném duchu jsme podali i vysvětlení. To, že Poláci trpí antiruskou hysterií, která je zdrojem mnoha rozhodnutí je holý fakt.

Datum: 15.07.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: .

Poláci přechází na Grot, toť fakt. Ostatní je vaše interpretace. Ostatně, ta vaše úprava je celkem slušná manipulace, myslím, že je celkem významový rozdíl mezi zbraněmi vzoru NATO a zbraněmi běžně používanými v NATO. A co je stupidního na modernizaci výzbroje? Jinak, Polsko, ostatně jako každý jiný národ, který se kdy ocitl v ruském "zaměřovači" ví kam to vede. Takže někdo tomu říká hysterie, někdo historická zkušenost. Přál bych si více takové hysterie i u nás, to bychom se např. o těch 2% nemuseli jen bavit.

Datum: 16.07.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: .

Jak by jste klasifikoval zbraň vzoru NATO? Existuje něco takového?

Datum: 14.07.2018

Vložil: David

Titulek: Beryl

Na druhou stranu Beryl kupuje Nigérie - a dokonce to vypadá, že tam bude licenčně vyráběn. Takže konstrukce jako taková je životná

Datum: 14.07.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Beryl

Koupila jich několik málo tisíc a tímto zvládli, in Beryl na to, že je to v podstatě Kalašnikov není úplně levný. Např. cena byl hlavní důvod proč Poláci neuspěli s civilní verzí v USA, chtěli cenu jak za moderní pušku. Teď to chtějí zkusit znovu s Grotem v poloautomatické verzi. Tady už by uspět mohli.

Záznamy: 1 - 18 ze 18

Vyhledávání