internetový armádní magazín

Kuwajt podepíše smlouvu na letouny Typhoon

28.01.2016 11:15

Kuwajt 31. ledna 2016 podepíše kontrak na dodávku 28 víceúčelových bojových letounů Eurofighter EF-2000 Typhoon. Patronát nad dodávkami strojů Typhoon do Kuwajtu má Itálie, jeden ze čtyř výrobních partnerů v konsorciu Eurofighter. 
Vojenské letectvo Kuwajtu je v současnosti vyzbrojeno americkými letouny F/A-18C/D Hornet. V roce 2009 však byl oznámen záměr na posílení flotily letadel a zahájeno vyjednávání o dodávkách amerických F/A-18E/F Super Hornet, nebo francouzských Dassault Rafale C/B.
Jednání s Američany ani s Francouzi však nevedlo k dohodě, a v září roku 2015 bylo oznámeno podepsání memoranda o porozumění mezi italskou společností Alenia Aermacchi, zastupující konsorcium Eurofighter, a Kuwajtem o dodání asi 22 jednomístných a 6 dvoumístných strojů Typhoon.
Hodnota kontraktu na 28 letadel, jehož součástí jsou i dodávky zbraní a příslušenství, a také servisní služby na dvacet let se nyní odhaduje až na 8,7 miliardy dolarů. Militarybox, CC BY-SA
                                                               

                                                        Eurofighter EF-2000 Typhoon

                                                       (foto: Alan Lebeda / GNU-FDL)

 

 

Dřívější zpráva 14.9.2015 : Kuwajt koupí evropské letouny Typhoon

 

 

 

Diskusní téma: Kuwajt podepíše smlouvu na letouny Typhoon

Datum: 28.01.2016

Vložil: David

Titulek: Typhoon

Ony kuvajtské Hornety jsou již opravdu dosti opotřebované. Osobně jsem ale čekal spíše nákup Super Hornetů. Typhoony považuji za dobrý výběr. Ale vzhledem k počtu Hornetů, bezpečnostní situaci v regionu atd. lze předpokládat, že objednávka bude postupně rozšířena

Datum: 28.01.2016

Vložil: Alex

Titulek: Re: Typhoon

Mě spíše překvapuje, že si stát jako Kuwajt vůbec vybral F/A-18C/D Hornet. Nějak mi to tam nepasuje. Spíš bych je viděl na smršť různých F-16 a Mirage. Typhoon považuji za dobrou volbu a podobně bych to viděl i s Rafale.

Datum: 29.01.2016

Vložil: mates

Titulek: Re: Re: Typhoon

Mam pocit,ze ty Hornety Kuvajt kupoval po prvni valce s Irakem a v te dobe to byl jeden z nej stroju na trhu,navic ziskal i radu bojovych uspechu ve valce s Irakem.

Datum: 29.01.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Re: Typhoon

O Hornety měl Kuvajt zájem už před první válkou v Perském zálivu. Proč byl vybrán právě tento letoun, nevím. A letouny jako takové byly zakoupeny hned po válce v rámci velkých nákupů v USA ( byly dodány také Abramsy atd)

Datum: 29.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Typhoon

A on bude Kuvajt ty Hornety vyrazovat? Ja teda myslel,ze se jedna o doplneni stavu,nikoli nahradu...

Vyhledávání