internetový armádní magazín

Letouny F-35A u Luftwaffe - Tvůj osud Tě nemine

10.03.2018 19:45

Německé vojenské letectvo (Luftwaffe) přemýšlí nad náhradou svých stíhacích bombardérů Panavia Tornado, které tvoří jeho hlavní údernou sílu a postupně dochází k názoru, že ho nákup amerických víceúčelových bojových letounů Lockheed Martin F-35A asi nemine.

                                                                americký F-35A

                                                              (foto: USAF / PD)

 

Stíhací bombardéry Tornado provozované německým vojenským letectvem vyčerpají svoji životnost do roku 2025 a budou muset být nejspíš vyřazeny. Dalším nosným typem je v Německu Eurofighter Typhoon, který by teoreticky mohl při jeho dalších mimořádných nákupech pozice Tornád zaujmout, má to však jeden velký háček. Německo musí mít v rámci svých závazků vůči organizaci NATO ve výzbroji svého vojenského letectva určitý počet bojových letounů schopných nosit jaderné zbraně (bomby B61), ale stroje Typhoon nejsou k něčemu takovému vůbec přizpůsobeny.

S vyřazením letounů Tornado v roce 2025 bude muset tedy německé vojenské letectvo současně koupit aspoň menší počet strojů F-35A, které by měly údajně získat schopnost používat jadernou munici nejpozději v roce 2020. K pořízení F-35A v daném časovém horizontu neexistuje žádná alternativa. V Německu se sice pracuje na novém evropském bojovém letounu páté generace i jako náhradě za Tornado, ale tento typ v roce 2025 určitě nebude k dispozici. Militarybox, CC BY-SA

                                              Panavia Tornado IDS německého letectva

                                                              (foto: USAF / PD)

 

Diskusní téma: Letouny F-35A u Luftwaffe - Tvůj osud Tě nemine

Datum: 12.03.2018

Vložil: Mates

Titulek: re

Pokud Německo zavede F-35,tak může Airbus svůj projekt bojového letounu zabalit.

Datum: 11.03.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

Čo tak kúpiť Rafael - aspoň to bude európský výrobok.

Datum: 11.03.2018

Vložil: Mimochodom

Titulek: Nato

Nie je to mimochodom, že nemecké lietadla sú prispôsobené na použitie jadrových zbraní v rozpore so zmluvou o nešírení jadrových zbraní? Odpoviem. Je, ale koho už v Nato zaujíma nejaké dodržiavanie nejakých zmlúv pokiaľ ide o Nato. To až niekto iný mimo tejto organizácie porušuje niečo až potom ich to zaujíma, a ak ich chcú bombardovať tak si aj ten dôvod niekedy jednoducho vymyslia že áno...

Datum: 11.03.2018

Vložil: slavik

Titulek: Re: Nato

Kecy.Německo NEVLASTNÍ tyto atomové bomby,používá americké.Nejde tedy o šíření atomových zbraní!Stejně jako Rusáci měli u nás svoje atomové bomby a používali by naše nosiče.

Datum: 11.03.2018

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Nato

Bylo by dobré uvést zdroj.... on ale žádný není....

Datum: 11.03.2018

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Nato

Naše Su-22 na to byly také uzpůsobeny.

Datum: 11.03.2018

Vložil: Mimochodom

Titulek: Re: Re: Nato

Vtedy aj sovieti porušovali tuto zmluvu, ale dnes ju porušuje len Nato(USA) tým, že rozmiestňuje jadrové zbrane v krajinách ktoré ich nevlastnia a pripravuje pilotov týchto zemí k ich použitiu. Česko tiež nevlastní Gripeny, ale v skutočnosti sú to ich lietadla, či sa mýlim? Keď vlastníci jadrových zbraní rozmiestnia po celom svete jadrové zbrane vo všetkých možných krajinách načo je tá zmluva o nešírení jadrových zbraní? Správne na dve veci...

Datum: 11.03.2018

Vložil: Ach jaj

Titulek: Re: Re: Re: Nato

To že je lietadlo uspôsobené k neseniu výzbroje neznamená, že je rozmiestnená v Nemecku. Ale evidentne buď nechápeme písaný text, alebo sa to jednoducho nehodí do sputnikovského videnia sveta.

Datum: 11.03.2018

Vložil: Mimochodom

Titulek: Re: Re: Re: Re: Nato

Tá munícia je v Nemecku rozmiestnená, ak to neviete Vaša neznalosť... stačí presurfovať internet a ja to tak aj robím keď si zisťujem info, no nechápem o akom sputnikovskom svete to hovoríte, netvrdím že nečítam aj tam informácie, ale to nie je môj svet. Dnes sú vo svete hlavné dve propagandy západná a ruská, ale ani jedna nie je moja. Ja hľadám pravdu...

Datum: 11.03.2018

Vložil: Mimochodom

Titulek: Re: Re: Re: Re: Nato

Aby som Vám to uľahčil... https://cs.wikipedia.org/wiki/Letecká_základna_Ramstein

Datum: 12.03.2018

Vložil: Ach jaj

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Nato

A oni tam doteraz podľa teba akože neboli? Druhá vec, sú bomby amreické, nie nemecké.

Datum: 12.03.2018

Vložil: Mimochodom

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nato

Prešli sme na tykanie dobre, ty si písal citujem: "To že je lietadlo uspôsobené k neseniu výzbroje neznamená, že je rozmiestnená v Nemecku." Tak neviem o čom teraz točíš! Ak si prečítaš to čo som písal vyššie tak ja som ani netvrdil, že je nemecká. No myslím si, že tebe ani tak nejde o to aby sa jadrové zbrane nešírili a nezbrojilo sa viac ako doteraz, čo som mal ja na mysli. Ale o niečo iné takže pravdepodobne nemá zmysel naša ďalšia debata.

Datum: 10.03.2018

Vložil: Barv

Titulek: Proč ne Typhoon?

Co realně braní úpravě Typhoonu pro možnost nést B61?

Datum: 11.03.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Proč ne Typhoon?

Technicky asi nic. Je to nejspíš otázka peněz a politiky. Původně na Typhoony nikdo takové požadavky neměl, letoun byl původně vyvíjen jako čistokrevný stíhač a rozšiřování jeho funkčního a zbraňového portfolia přícházelo až později a postupně. Používat jaderné bomby asi není úplně jednoduché a přizpůsobení asi vyžaduje nějaký čas a peníze, a ty by teď muselo dát jen čistě Německo. Politicky je to asi ještě daleko složitější a přijít věci na kloub by vyžadovalo se do dané problematiky hlouběji zanořit.

Datum: 10.03.2018

Vložil: Flader

Titulek: ďalšia možnosť

Možnosť by bolo predĺžiť životnosť určitému množstvu Tornád a zvyšok nahradiť Typhoonom. Síce by to bolo iba odloženie problému, ale dovtedy môže byť uspôsobený aj Typhoon alebo možno už bude k dispozícii aj nový stroj.

Datum: 11.03.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: ďalšia možnosť

vidím to taky tak. Tedy prodloužení životnosti části Tornád, vyrobení určitého množství nových Typhoonů schopných protipozemních úderů a v klidu si dopracovat letoun nové generace - Airbus už na něm pracuje a pokud všechno půjde dobře, tak by se měly dostat k jednotkám 2035. Typhony doslouží v roce 2045 ale vidí v nich ještě velký potenciál. Tady je video od Airbusu:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=TNkfPRtIKJA

Záznamy: 1 - 16 ze 16

Vyhledávání