internetový armádní magazín

Letouny F-35B pro nosiče vrtulníků

28.12.2017 08:55

Japonsko a Korejská republika mohou poměrně rychle získat lehké letadlové lodě. Podle jihokorejská tiskové agentury Yonhap  vojenské orgány obou zemí uvažují o nákupu stíhaček Lockheed Martin F-35B Lightning II a jejich umístěním na lodě.

Japonské námořmictvo má v současnosti ve svém stavu zařazeny dva nosiče vrtulníků (Izumo a Kaga), které díky svým parametrům mají potenciál pro plnění rolí lehkých letadlových lodí. Jihokorejská vojenská flotila má momentálně jeden nosič vrtulníků Dokdo a další dvě taková plavidla mají být dokončena do roku 2020. I tyto lodě mohou být po patřičných úpravách schopné pracovat s nejnovějšími letouny s kolmým vzletem a přistáním.

Japonsko a Jižní Korea se účastní programu F-35 a nakupují stroje F-35A. V souvislosti se severokorejským raketovým a jaderným programem, stejně jako s aktivací čínské armády kolem sporných území, obě země uvažují i o strojích verze F-35B. Japonsko by tato letadla mohlo nasadit i na vzdálenějších menších ostrovech, kde neexistuje možnost vybudovat klasické startovací a přistávací dráhy. Militarybox, CC BY-SA

                                                                          F-35B

                                                                (foto:  USN / PD)

 

 

Diskusní téma: Letouny F-35B pro nosiče vrtulníků

Datum: 28.12.2017

Vložil: Cami

Titulek: Elegantní řešení

...a navíc docela logické. Jestliže doma na zemi budou mít Áčka, pak pořízení Béček na vodu je vlastně jen druhý díl téhož filmu. Tedy pokud si na těch lodích napřed vyřeší, aby jim ta Béčka nelikvidovala paluby...

Datum: 29.12.2017

Vložil: Arten

Titulek: Re: Elegantní řešení

Tak je verejným tajomstvom, že minimálne posledné dva jap. nosiče už paluby na prevádzku F-35 prispôsobené majú. A tretí kórejský nosič má byť takto uspôsobený úplne oficiálne (má mať skok. mostík).

Datum: 28.12.2017

Vložil: Pepe

Titulek: ...

Že by přicházela renesance lehkých letadlových nosičů s letadly V/STOL?

Datum: 28.12.2017

Vložil: Sq

Titulek: A je to tady

Prý vrtulnikove torpedoborce

Vyhledávání