internetový armádní magazín

Letouny MiG-29M pro Egypt

15.07.2016 11:00

Podle ruského tisku budou letouny typu MiG-29M, které jsou předmětem kontraktu s Egyptem vybaveny nejmodernějšími elektronickými a opto-elektronickými sytémy. Mají nést zatím jednu z nejnovějších opto-elektronických stanic OLS-UE (možná OLS-UEM), která je schopna nejen detekovat letouny protivníka na základě tepelného vyzařování jejich motorů, ale také významné pozemní cíle. Stanice je schopna určit přesné souřadnice cílů a vytvářet jejich obraz na displeji v kokpitu letadla.

Kromě stanice OLS-UE budou egyptské MiGy-29M disponovat také podvěsným střeleckým kontejnerem PPK s televizní a infračervenou kamerou a laserovým dálkoměrem - ozařovačem cílů (asi systém OLS-K), který zajistí navádění protizemní letecké munice.  

Stanice OLS-UE a PPK jsou dílem společnosti NPK, která je součástí korporace Roskosmos.

Novinkou, kterou mají mýt egyptské MiGy-29M také vybaveny má být komplex vystřelovaných miniaturních klamných cílů vyvinutý Výzkumným ústavem Axela Berga, který určen ke klamání radiolokačně naváděných řízených střel jako jsou americké AIM-120 a AIM-7, nebo francouzské Mica-EM.
Vojenské letectvo Egypta by mělo obrdžet minimálně padesát letounů MiG-29M za celkovou cenu přesahující dvě miliardy dolarů. První dva stroje mají být předána do konce letošního roku a celý kontrakt má být splněn v roce 2020. Militarybox, CC BY-SA

                                                                  MiG-29M2

                                                   (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Letouny MiG-29M pro Egypt

Datum: 20.07.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Zkoušky Mig-35S

Zkoušky Mig-35S pro ruské letectvo mají být zahájeny ještě letos a mají pokračovat (asi) celý příští rok. Nejdříve v roce 2018 lze očekávat podpis smlouvy na koupi těchto letounů...

https://lenta.ru/news/2016/07/19/mig35/

Datum: 16.07.2016

Vložil: David

Titulek: MiG?

Bude zajímavé pozorovat, jak se tyto MiGy budou doplňovat s F-16, když svého času to byli hlavní soupeři. A to zvláště v egyptském letectvu
Ale kladu si otázku, nakolik je takto vybavený modernizovaný MiG-29 M2 odlišný od MiG-35

Datum: 16.07.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: MiG?

V posledních verzích MiGu-29 se vyzná jenom čert. Existuje nějaký 29M1, 29M2, přitom kdysi dávno byl i 29M, existuje 35, 35D, 35S, snad i 35S1 a 35S2. Pořád je to ten samý letoun, jen jednou má to, a podruhé ono, ale to první mu už zase chybí, a potřetí má zase něco jiného super moderního v kombinaci s něčím co patří mezi vykopávky. Je to jen marketingová šaráda s označeními - pro Egypt to může být klidně MiG-29M a pro Rusko MiG-35S a bude to ten samý letoun. Rozhodně si Rusové nemohou dovolit dodat stroje, které by vybavením a schopnostmi nějak výrazněji zaostávaly za dodanými americkými F-16, nebo i francouzskými Rafale. Egyptské letectvo bude stále typickým arabským letectvem s velkou rozmanitostí strojů stejného nebo podobného určení.

Datum: 16.07.2016

Vložil: Sd

Titulek: Re: MiG35

Tak přeci Mig-35 má AESA radar, novější motor se sníženou kouřivostí, provozními a výkonostními parametry lepší, ikdyž tento Mig dostal právě tento motor, myslím. Také to IR čidlo.

Poslední verze Mig-35 má trochu změněný drak. To byl hlavně důvod, proč se Mig 35 přiliš neprodáva, jeho vývoj byl pozměněn z důvodu, že se příliš nemění od M1/M2.
Myslím že spíše posloužil jako výkladní skříň pro technologie od Migu, jako Su-37. Nicméně na Mig 35 se stále pracuje a pokud se má pistavit na příčku F35 bude potřebovat technologie 5. generace, nový motor, AESA radar, IR senzory, pokročilou Avioniku.
Myslím že je to těžký úkol tento letoun výrazně odlišit, ale export se daří a M1/M2 dostává právě technologie z Mig-35.

Poslední známá verze Migu-35 má ocasní plochy trochu jako super hornet s další drobné změny.
Je obsluhující jak RSK Mig bojuje a i v těžkých dobách to nevzdal, za což byl odměň exportem. Pořád ale platí, RSK Mig přežívá hlavně díky Státní podpoře.

Datum: 16.07.2016

Vložil: Cateye

Titulek: Re: MiG?

Řekl bych že už na první pohled je hlavní rozdíl ve střeleckém komplexu OLS-K který má MiG-35 integrovaný v "základu" kdežto M2 jej má mít podvěšený v kontejneru.

Vyhledávání