internetový armádní magazín

Lidské ztráty amerických vojenských operací v Afghánistánu

10.11.2018 18:20

Studie provedená výzkumným týmem americké Brown University poukazuje na lidské ztráty v Afghánistánu během vzv. "války proti terorizmu", vedené Spojenými státy a jejími spojenci z NATO od roku 2001 do současné doby.

Ve studii se uvádí, že k říjnu 2018 zemřelo z čistě vojenských důvodů více než 139 tisíc Afghánců - příslušníků vládních sil, bezpečnostních složek, militantů a dalších protivládních bojovníků. K tomuto samému období zemřelo 6334 amerických vojáků a smluvních pracovníků z různých struktur spojených s válkou, a 1103 vojáků a smluvních zaměstnanců z jiných zemí NATO. 
Celkové ztráty domorodců, které jsou spojeny s bojovými operacemi nepřímo, nebo u nichž neexistují přesnější informace již pravděpodobně překročily jeden milion osob.
V souvislosti s vojenskými operacemi v Afghánistánu zemřelo v letech 2001 až 2018 v sousedním Pákistánu asi 65 tísíc osob. Tento počet zahrnuje cca 23 tisíc civilistů, 33 tisích militantů, 9 tisíc příslušníků místních ozbrojených sil a různých bezpečnostních složek a 90 amerických vojáků.

Od roku 2001 uprchlo z Afghánistánu 2,6 milionu lidí, asi 1,3 milionu žije v součastnosti v Pákistánu, 0,9 milionu v Íránu a 0,4 milionu v dalších zemích po celém světě. Militarybox, CC BY-SA

                                                    Collage War in Afghanistan / PD

 

Diskusní téma: Lidské ztráty amerických vojenských operací v Afghánistánu

Datum: 17.04.2021

Vložil: Mihule

Titulek: Afg

Kolik zemřelo lidí v mrakodrapech USA. A kolik civilu ? A kolik jich uteklo že své země?

Datum: 12.11.2018

Vložil: Skeptik

Titulek: Ztráty kontraktorů v Afgánu a Iráku

Jen Blackwater / Academi něco přes 4.000 žoldáků ke konci 2017.
Kolik ostatní nevím

Datum: 12.11.2018

Vložil: Ondro

Titulek: neúspešná a zbytočná misia...

Je to jedno koľko US resp. koaličných vojakov v Afganistane padlo.
podstatné je to, že celé ich účinkovanie je tam neúspešné.
Taliban sa im nepodarilo zlikvidovať, furt sa vracia... je to jak boj s veternými mlynmi a taký sa nedá vyhrať. Skôr či neskôr sa US resp. koaliční vojaci budú musieť z Afganistanu stiahnuť domov a potom sa Taliban dotiahne späť a všetko bude zase tak ako na začiatku. Úplne zbytočná misia.

Datum: 12.11.2018

Vložil: Lukáš

Titulek: špatné počty.

stačí hledat v OSINTU: cca 2340 padlých USA vojáků
v AFG

https://en.wikipedia.org/wiki/Coalition_casualties_in_Afghanistan

https://thefallen.militarytimes.com/search?conflict=2

Datum: 12.11.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: špatné počty.

1. Studie nehovoří pouze o vojácích. 2. Studie různých nevládních organizací jsou většinou v počtech nadsazené, aby byly šokující a vyvolávaly odezvu u veřejnosti 3. Počty bojových ztrát uváděné aministrativou jsou většinou podhodnocené, protože administrativa šokovat nechce a snaží se nepříjemné věci spíše ututlat nebo zlehčit

Datum: 10.11.2018

Vložil: Luky

Titulek: ..

6334 amerických vojáků? To je trochu přestřelené ne? V Iráku jich padlo přes 5500. Úplně se mi nezdá ,že by to bylo v Afghánistánu více. Jasně , asi se tam počítají najatí žoldáci . Ale i tak mám pochybnosti

Datum: 11.11.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: ..

Je to "studie" nějaké levicové univerzity. Když kdysi uváděli civilní ztráty v Iráku, vycházely jim cifry převyšující německé za 2. světové. A vůbec jim to nebylo blbý... Ono zabít milion lidí není zase tak snadný. Ani ve válce. BTW v Brazílii je ročně zavražděno 65 000 lidí. Kdybychom počítali průměr 60 000/rok od roku 2001, je to přes milion lidí. To jen abychom si to vše zasadili do reálného rámce.

Datum: 11.11.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: ..

Ty nejsi Jerry, Ty jsi Tomash Unbelievers. Kdyby to na té univerztě věděli, že my tu máme takového odborníka a skvělého analytika, tak by se na tu na studii s obroským množstvím práce vysrali a rovnou Tě požádali o vypsání těch pravdivých čísel do tabulky. Prosím Tě, pro blaho všech čtenářů tohoto webu, běž do ...... a nezapoměň dvakrát spláchnout, protože jistota je kulomet.

Datum: 11.11.2018

Vložil: Peter

Titulek: Re: Re: Re: ..

Hlavne že Jirka4form vie vždy všetko ...

Datum: 11.11.2018

Vložil: Vantom

Titulek: Re: Re: ..

Termín "levicová univerzita" je sám o sobě úžasný... Nemám sílu ani čas ty zdroje zkoumat. Beru to jako vymezení intervalu kdy oficiální zdroje US jsou jeden pól a druhý údaje levicové univerzity...

Datum: 11.11.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: ..

"Levicová univerzita" - Co to je? A dokonce v USA? A když je něco "levicového", znamená to, že to automaticky nadhodnocuje počty ztrát? Máš možnost jako protiváhu předložit studii o ztrátách v Afghánistánu nějaké "pravicové univerzity"?

Datum: 12.11.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: ..

:-D V USA jsou jenom levicové univerzity. Případně extrémně levicové. Tyhle bláboly vydávají pravidelně a pokaždé s absurdně fantastickými čísly. Ale metodika bývá vždy dost podivná. Už proto, že neexistují žádné struktury, které by ta čísla mohly ověřit. Takže se to dělá aproximací z nějakých průzkumů a dotazníků.
Například je jen těžko připisovat všechna úmrtí v Iráku americké invazi. V té zemi probíhá občanská válka a probíhala tam už před jejich příchodem. Mohou USA za tento stav. Ne nemohou.

Datum: 11.11.2018

Vložil: Alex1

Titulek: Re: Re: ..

K smíchu.

Datum: 12.11.2018

Vložil: Feri

Titulek: Re: ..

mozno staci len poriadne citat -6334 amerických vojáků a smluvních pracovníků z různých struktur spojených s válkou. vacsina strat bude asi zmluvnych pracovnikov/ to jest od "Kontraktorov" soferujucich kamiony az po rozne ochranky/, ktorych do oficialnych statistik USA pocitat nebudu, kedze neslo o prislusnikov ozbrojenych sil. aj ked metodiku pocitania, ktora bola pouzita by som teda rad videl.

Datum: 12.11.2018

Vložil: Lukáš

Titulek: Re: Re: ..

No jestli si myslíte že v AFG zemřelo více kontraktorů než koaličních vojáků tak jste mimo.

Záznamy: 1 - 15 ze 15

Vyhledávání