internetový armádní magazín

LightningStrike - revoluční stroj k možné náhradě V-22 Osprey

08.03.2016 14:40

Společnost Aurora Flight Sciences obdržela od amerických ozbrojených sil 89 milionů dolarů na stavbu prototypu nového bezpilotního letounu s vertikálním vzletem a přistáním (VTOL) s hybridně-elektrickým pohonem. Stavba stroje zapadá do programu X-Plane, který zahájila agentura DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), a v kterém společnost Aurora Flight Sciences se svým projektem LightningStrike porazila renomovanější firmy Boeing a Karem Aircraft, nebo konsorcium Sikorsky / Lockheed Martin.

Jak již bylo uvedeno, stroj LightningStrike má hybridní pohon. Elekromotory roztáčející malé vrtule získávají elektrickou energii od tří generátorů Honeywell s motory Rolls-Royce T406. Zvolený koncept má ušetřit hmotnost a zvýšit spolehlovost letadla. Také dosahovaná rychlost by měla být asi o polovinu větší než je u současných strojů Osprey a mohla by se pohybovat až na hranici 740 km/h.

Společnost Aurora Flight Sciences má připravit letadlo testování roku 2018. Stavba prototypu neznamená automaticky získání smlouvy na případné zahájení sériové výroby. Militarybox, CC BY-SA

 

 

Diskusní téma: LightningStrike - revoluční stroj k možné náhradě V-22 Osprey

Datum: 09.03.2016

Vložil: flanker.27

Titulek: Prototyp?

Připadá mi, že pokud to bude realizováno, nepůjde o prototyp, jako spíše o technologický demonstrátor, ze kterého bude teprve případný budoucí typ vycházet.

Datum: 09.03.2016

Vložil: alexa123

Titulek: .

zámysl vynikající, esteticky - katastrofa, systém pohonu - skoro katastrofa, aerodynamické řešení - skoro katastrofa, stealth (americká alfa a omega) - taky katastrofa

Datum: 20.03.2016

Vložil: pepe

Titulek: Re: No jo.

odborník na vše promluvil. Co by ten náš svět dělal bez americké technologie a schopnosti a možnosti to tam zkonstruovat.

Datum: 08.03.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: LightningStrike

Osobně se domnívám, že tento koncept se neprosadí. Příliš mnoho motorů sebou přinese dnes ještě přesně nedefinované problémy.

Datum: 08.03.2016

Vložil: Bors

Titulek: Píp..píp..píp

Tohle je tak senzační zpráva, že se již strašně těším jak si o tom přečtu na AN. Tam to určitě proberou do posledního záhybu.

Datum: 08.03.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Píp

Pokrok se nedá zastavit. Elektrický pohon má určitě budoucnost a cesta vede přes hybridy. Tohle však vypadá poněkud šíleně. Technologie se otestují, ale jestli si vojáci něco podobného objednají do svého inventáře, tak sežeru koště.

Vyhledávání