internetový armádní magazín

Modernizace francouzských tanků Leclerc

10.01.2018 14:30

Podle Stephana Mayera, ředitele společnosti Nexter Systems (součást německo-francouzské skupiny KNDS), Francie plánuje modernizaci dvou stovek hlavních bojových tanků Leclerc v letech 2020 až 2028. 

Cílem plánované modernizace, která je součástí širšího programu francouzské armády za zlepšení kontaktních sil SCORPION, má být zlepšení a rozšíření provozních schopností nejmodernějšího tanku čtvrté generace. Hodnota kontraktů navázaných ma modernizaci je přibližně 330 milionů EUR. Kromě dvou stovel tanků Leclerc má modernizací projít také osmnáct vozidel DCL.

Modernizované tanky Leclerc mají ve francouzské armádě vydržet asi do čtyřicátých let tohoto století. Pak mají být nahrazeny zcela novými tanky. Militarybox, CC BY-SA

                                                                       Leclerc

                                                   (foto: Daniel Steger / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Modernizace francouzských tanků Leclerc

Datum: 12.01.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Leclerc

Moc pěkný stroj. Líbil by se mi i jako nástupce T72 pro naši armádu.

Datum: 11.01.2018

Vložil: Polemik

Titulek: náskok

"Modernizované tanky Leclerc mají ve francouzské armádě vydržet asi do čtyřicátých let tohoto století. Pak mají být nahrazeny zcela novými tanky."

= hmmm, Francúzi si dávajú s novým tankom pekne načas. V 40.tych rokoch budú mať Rusi aj pri slimačom tempe zavádzania už zavedených určite viac ako 200 kusov T-14. Ale čo je dôležitejšie ako počty je už len samotný fakt že budú mať reálne zavedený next gen tank so všetkými dôsledkami ktoré z toho plynú (skúsenosti z reálnej prevádzky, vychytanosť múch, výcvik osádok, fungujúce zázemie apd.), kdežto Francúzi sa budú ešte len chystať zavádzať.

Datum: 11.01.2018

Vložil: Markus

Titulek: Re: náskok

Taky se to může všechno ještě změnit.

Datum: 11.01.2018

Vložil: Feri

Titulek: Re: náskok

tak ale francuzi este nevedia aku emisnu normu bude musiet novy tank splnat a vyvinut veternu turbinu na tank asi este chvilu potrva :).

Datum: 13.01.2018

Vložil: Michal

Titulek: Re: Re: náskok

Datum: 13.01.2018

Vložil: Michal

Titulek: Re: Re: náskok

:D

Datum: 11.01.2018

Vložil: David

Titulek: Re: náskok

Francie a Německo již nový tank vyvíjejí. Samozřejmě, ten vývoj se nějakou dobu potáhne, tak jako prakticky všechny programy. Takže i v tom r. 2040 mohou Francouzi začít s výrobou tanku, který bude mít vychytané chyby

Datum: 11.01.2018

Vložil: Feri

Titulek: Re: Re: náskok

no vyvyjaju je zatial silne slovo. myslim ze sa len hovori o memorande ministerstiev obrany francuzska a nemecka o specifikacii pre mozne spolocne vozidlo a nemci testuju 140mm kanon, ktory by mohol byt urceny pre le Leoparde 3. ako to dopadne uvidime.

Datum: 12.01.2018

Vložil: rase

Titulek: Re: Re: Re: náskok

Máte tam spoustu zavádějících nepřesností. Technická specifikace měla probíhat do konce roku 2017. Stočtyřicítku nikdo nechce - je moc těžká. Místo ní se pracuje na kanónu ráže 130 mm L/51 (tedy stejná délka jako L/55 ráže 120 mm) - prototyp byl představen, teď se to ještě dovychytává. KMW a Nexter na novém tanku pracují už dost dlouho tak uvidíme s čím přijdou. O zahájení sériové výroby se mluví na rok 2030. Než se vybuduje zázemí, bude dost mašin a vycvičí osádky, tak to taky nebude hned. Je tedy logické že stávající tanky musí fungovat ještě dost dlouho. Rusové taky modernizují T-90 a souběžně pracují na T-14 - tedy je to úplně to samé.

Datum: 12.01.2018

Vložil: Feri

Titulek: Re: Re: Re: Re: náskok

Dakujem za info, to ze 140 "hodili do kosa" a na vozidle sa pracuje som nepostrehol.

Datum: 12.01.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: náskok

Není to tak dávno, co obě vlády odsouhlasily další financování společných zbrojních projektů. Krom nového tanku (MGCS), houfnice na jeho podvozku, se to týkalo i vývoje nové "euro-stíhačky" 5.generace a asi i dalších věcí. Do určité fáze ty projekty financovaly samotné společnosti, asi i s přispěním států, ale tohle dalo zelenou dovývoji.
Ta stotřicítka je hlavním adeptem na výzbroj budoucích tanků MGCS. Tedy ještě to není jisté, ale tak nějak zatím nepočítám s nějakým railgunem, nebo laserem .)) byť na obou se taky pracuje. Zajímavé je, že celková hmotnost kanonu, včetně vratného mechanismu, je 3 300 kg (tedy to samé co stará stodvacítka L/44). Samotná hlaveň váží 1 400 kg a penetrační účinky munice jsou o 50% lepší než u starší ráže. Už je ale potřeba nabíjecí automat atd.

Datum: 11.01.2018

Vložil: Tommy

Titulek: Re: náskok

No vtipný je, že krom umístění osádky v kapsli v trupu (což má i své zásadní nevýhody) je ten Leclerc z konce 80. let na úrovni Armaty :-D
Takže Frantíci to berou tak, že je zatím nic netlačí.

Datum: 11.01.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: náskok

To je jak kdyby jsi napsal, že F-22 má oproti Bf-109 z druhé světové v podstatě jen proudový motor (což má své nevýhody) :D

Datum: 11.01.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: náskok

:D ale si mu dal

Datum: 12.01.2018

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: náskok

v čem ti tedy přijde řešení T-14 tak moc jiné oproti modernizovanému Leclercu ? Proudové stíhačky byly už i za WW2, ale zásadní zlom ve válce neznamenaly a lovily je i písťáky. Hlavní věc co mi chybí je systém aktivní ochrany - nějaký soft-kill nebo hard-kill.

Datum: 20.01.2018

Vložil: hunter.killer

Titulek: Re: Re: Re: Re: náskok

Ano, zlom ve WW2 neznamely ale z jiných důvodu: přišly pozdě, bylo jich málo, luftwaffe neměla už tolik špičkových stíhačů + urychlený výcvik nováčků z nutnosti nahrazení ztrát a hlavně, pístové motory byla na konci 40-tých let na svém technologickém vrcholu a proudové motory teprve nastupovaly se všemi svými dětskými nemocemi i tech. omezeními své doby. Hlavně to přirovnání tvého předřečníka F-22 a Bf-109 je mimo, takový tech. rozdíl mezi T-14 a Leclercem není, T-14 hlavně z pohledu RA opouští koncept tanku z doby SSSR a posouváho spíše někam (hlavně v oblasti ochrany a detekce cílů) k západním tankům (při zachování přijatelné hmotnosti a mobility). I velení RA ví, že RF není SSSR a koncept/mýtus "nas mnogo" nemůže být již úspěšný.

Záznamy: 1 - 16 ze 16

Vyhledávání