internetový armádní magazín

Modernizované MT-LB pro ruskou armádu

15.05.2018 18:30

Ruská armáda začne dostávat modernizované obrněné transportéry MT-LB. Modernizace je dílem společnosti Remdizel. Ta vybavila MT-LB výkonějším motorem značky KAMAZ, novými lehčími pásy a upravila systém řízení. Modernizovaný MT-LB je nyní o půl tuny lehčí, ovladatelnější a hbitější.

Modernizace MT-LB byla připravena v rámci ruského státního výzbrojního programu. Transportéry MT-LB jsou oblíbené a stále velmi rozšířené, i když jejich vývoj spadá již do šedesátých let minulého století. Vyznačují se vysokou průchodností terénem, nízkou siluetou a schopností modifikace pro plnění velmi širokého spektra úkolů.

Během výroby bylo vyrobeno téměř deset tisíc jednotek MT-LB. K dnešnímu dni jsou různé modifikace tohoto stroje v arzenálu armád desítek zemí. Militarybox, CC BY-SA

                                                               transportér MT-LB

                                     (foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora)

 

Diskusní téma: Modernizované MT-LB pro ruskou armádu

Datum: 16.05.2018

Vložil: lockdown

Titulek: m

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MT-LBM_6MB_-_Bronnitsy221.jpg

Datum: 16.05.2018

Vložil: Martin

Titulek: Re: m

ak sa nemýlim resp. údaje neklamú, tak rovnakou vežou (teda z BTR-80A) s 30mm kanónom 2A72 a 7,62mm guľometom sa počíta aj pri prednedávnom tu avizovanej modernizácii úloženiek BMP-1 :-)

čiže modernizácia T-80BV, BMP-1 a teraz aj MT-LB... zdá sa, že Rusi chcú z tej obrnenej techniky, ktorá sa im váľa po skladoch v obrovských počtoch, vyťažiť čo sa dá :-)

vcelku racionálne riešenie, kvitujem.

Datum: 15.05.2018

Vložil: Alex1

Titulek: MT-LB

Na tomto transportéru se mi moc líbí, že není vysoký jak nějaký autobus, takže s různými účelovými nástavbami pořád vypadá solidně a vyváženě.

Datum: 16.05.2018

Vložil: Jožo

Titulek: Re: MT-LB

... ono je to vďaka tomu, že je to ruská konštrukčná škola.

Keby to konštruovali na západe, tak to vysoké jak autobus na betón je ;-)

Ináč je to velice podarené vozítko - o čom svedčí už len fakt, že sa používa vyše polstoročie.

Datum: 16.05.2018

Vložil: David

Titulek: Re: MT-LB

Dobře, ale zkusil jste si do tohoto vozidla vlézt? Já jsem s tím měl docela problémy. ta stísněnost prostoru výsadek je prostě příšerná. Také mi nejsou příliš sympatická dnešní moderní obrněná vozidla s výškou přes tři metry. Ale tohle je taky extrém.
Jinak ale MT-LB hodnotím jako vynikající vozidlo s výbornou průchodností terénem

Datum: 16.05.2018

Vložil: Vril80

Titulek: Re: Re: MT-LB

@ David :
to je vec prístupu resp. priorít... v prípade výsadku nie je komfort až tak dôležitý ako v prípade obsluhy povedzme tanku či BVP, dôležitejšia je nížšia silueta vozidla a tým pádom aj jeho vyššia šanca prežitia na bojisku.

Datum: 17.05.2018

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Re: MT-LB

Obávám se, že to je trochu jinak. Zkuste v takovém stísněném prostoru jet třebas jen 50-100 km. Výsledkem je, že pěšák je otupělý, nemá takové reakce, jaké by měl mít. I proto se u moderních BVP klade tak velký důraz na pohodlí výsadku

Datum: 19.05.2018

Vložil: Vril80

Titulek: Re: Re: Re: Re: MT-LB

radšej otupelý a živý, ako svieža mŕtvola :-)
pretože cenou za komfort je vysoká výška a celkové rozmery vozidla... dobre to demonštrujú západné konštrukcie ktoré sú už vysoké a mohutné pomaly ako americké školské autobusy. A také vozidlá sú veľmi dobrým cieľom široko-ďaleko.

Datum: 15.05.2018

Vložil: Jožo

Titulek: a je to tu

Normálne som čakal kedy príde na rad aj modernizácia tohto stroja. V tomto prípade to ale je naozaj pochopiteľné a dobré riešenie.

Vyhledávání