internetový armádní magazín

Nabídka tanků K2 pro Polsko

06.12.2018 12:15

Polská společnost H. Cegielski-Poznaň SA hodlá ve spolupráci s jihokorejskou firmou Hyundai Rotem Company nabídnout polské armádě jihokorejský tank K2 Black Panther ve verzi K2PL, více či méně upravené podle polských potřeb. Obě společnosti deklarují schopnost dodat první tanky již v roce 2023, pravděpodobně však za předpokladu menších odlišností oproti jihokorejskému originálu. V případě zájmu může stavba prvního prototypu K2PL začít již v druhé polovině příštího roku.

Polská armád se k nabídce nového tanku zatím nijak nevyjádřila. Momentálně se soustředí na modernizaci starších německých tanků Leopard 2A4 a sovětských T-72.

                          prototyp tanku K2 Black Panther / foto: Citizen Network / CC BY-SA

 

Podle polských zdrojů existují ve věci polsko-jihokorejské "tankové" spolupráce dvě možné cesty. Podobně jako v případě tureckého tanku Altay mohou Jihokorejci polskému průmyslu pomoci s vývojem tanku zcela nové konstrukce, nebo pouze upravit existující jihokorejský tank, jak již bylo zmíněno.

Jihokorejský tank by v druhém případě získal pouze dostupné polské komponenty a systémy kompatibilní se základním provedením. Polsko by také získalo přístup k jihokorejskému know-how. Jihokorejci nabízejí možnost zahrnout polské subjekty do procesu modernizace tanku na verzi K2B a dokonce i spolupráci při vývoji plánovaného nástupce s označením XK3.

K2 je momentálně nejnovější používaný tank na světě. Má relativně nízkou hmotnost okolo 55 tun a pancéřovou ochranu na velmi vysoké úrovni. Tank je poháněn německým dieselovým motorem MT 833 o výkonu 1103 kW.

Posádku tvoří tři vojáci - velitel, střelec a řidič. Vozidlo je vybaveno nabíjecím automatem, který umožňuje střelbu rychlostí až deset ran za minutu. V potovostním stavu v zásobníku je 16 nábojů, celkový palebný průměr je 40 nábojů. Kanón je 120mm s délkou hlavně 55 ráží. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Nabídka tanků K2 pro Polsko

Datum: 06.12.2018

Vložil: Charles

Titulek: K2

Korejci možná měli s nabídkou K2 v Evrově přijít o něco dřív, každopádně dřív než tanky začnou řešit Poláci a skočí po ojetých Leopardech. Pravděpodobnost, že teď udělají další veletoč a místo úsporné modernizace T-72 k Leopardům nakoupí nové K2 je spíše menší než větší. Musí se uznat, že K2 je rozhodně dobré zboží a jeho hmotnost je v rozumných mezích i pro země jako je ČR. V některých diskuzích se lidé diví, že má jen 55 tun při velmi podobné technice jako má Leopard, a že musí mít ošizené pancéřování, ale nedochází jim, že kromě modernějšího pancéřového základu je také o hodně kratší.

Datum: 07.12.2018

Vložil: David

Titulek: Re: K2

Korejci pro K2, ale i pro K-21 vyvinuli specifický, mimořádně odolný materiál ( jaký přesně nevím, v tom se moc nevyznám). To samozřejmě sílu pancéřování umocnilo, i proto ta nižší hmotnost

Datum: 06.12.2018

Vložil: Aviatik

Titulek: AČR

Obávám se, že tanků K2 nebo nových BVP (i dalších typů techniky) se AČR jen tak nedočká, protože Babiš nemá žádný na rozpočet napojený Armofert, takže není politická vůle cokoli koupit...

Datum: 06.12.2018

Vložil: Pepe

Titulek: K2

Krásná nabídka. Na té by se mohla přiživit i AČR, ale to už by Polácí museli pořádně vyčistit pokladnu. O možnosti nabídky K2 se hovoří již delší dobu ale Poláci jedou svoje na modernizaci Leopardů s Němci. Osobně bych si řekl, že z toho nic nebude.

Datum: 06.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: K2

U Poláků asi šanci nemá, ale nové tanky žádá také Rumunsko a tady bych to viděl dost optimisticky. K2 vyjde levněji než Leo2 a je to mnohem modernější konstrukce i když z Lea vychází. Přípojit se k Rumunům a objednat pro nás 60 kousků by snad šlo. Tanky se u nás řešit mají po roce 2025. Nevěřím, že to bude v Rumunsku dříve. Snad dobrá šance přijít k moderním strojům.

Datum: 06.12.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: K2

Můžem zkusit věřit, že nad tím bude někdo uvažovat. Má však AČR takové vazby na rumunskou armádu, že bude možné se domluvit na koordinaci? Ti Rumuni se mi zdají trošku pofiderní. Je to zase trošku něco jiného než Poláci, s kterýma to taky není jednoduché, protože by chtěli ve všem lídrovat a mít z toho výhody jen pro sebe.

Datum: 07.12.2018

Vložil: Mejla

Titulek: Re: Re: Re: K2

Za zkoušku by to stálo. Rumunsko poslední dobou celkem zbrojí a mimo jiné má zájem i o UH-1Y Venom, což je vrtulník preferovaný i tendru naší armády, tak by to snad šlo nějak spojit i s těma MBT. S tím Polskem je to těžké. Oni mají trochu jiné požadavky než my a navíc si chtějí všechno vyrábět sami. Rumunsko je pro nás velká neznámá a když to nezkusíme nebudeme vědět nikdy jaká je s nimi spolupráce. Snad diskuze na MilitaryBoxu čte i někdo z MO nebo Genštábu:)

Datum: 06.12.2018

Vložil: David

Titulek: K2

Zajímavé, ale vzhledem k polské snaze udržet ve výzbroji Leopardy 2 a polonizovat je, navíc modernizovat stávající T-72, tomu moc nevěřím. Ale pro ČR by to bylo velice efektivní řešení, zvlášť za dnešní špatné situace českého tankového vojska. Ale ani tomu moc nevěřím, takové řešení by bylo příliš jednoduché a efektivní. A proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě?

Datum: 06.12.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: K2

Bylo by to zajímavé, kdyby Poláci, Češi i Slováci byly na stejné lodi a šli by do toho společně. Ale jak píšete, Poláci již namířili své snažení na modernizaci Leopardů a na něco takového jako je nákup K2 již jim nezbude.

Záznamy: 1 - 9 ze 9

Vyhledávání