internetový armádní magazín

Navyšování výdajů na obranu v ČR

20.03.2016 17:20

Česká vláda si stanovila cíl zvýšit výdaje na obranu do roku 2020 z loňských 1% HDP na 1,4% HDP. Každý rok bude rozpočet na obranu navýšen o cca 4,5 miliardy Kč. V roce 2020 by by tak vojenský rozpočet ČR mohl být asi 72,86 miliardy Kč.

Podle ministra obrany Martina Stropnického, momentálně není nic, co by bylo v plánu koupit a nebyly by na to peníze. Toto prohlášení vyznívá na jednu stranu velmi pozitivně, na tu druhou, při hlubším zamyšlení, však poněkud podivně. Je třeba se spíše ptát, jestli máme peníze na to, co by jsme nutně potřebovali.
Armáda  ČR údajně plánuje do roku 2029 získat asi 200 obrněných transportérů, 49 dělostřeleckých systémů, 8 mobilních radarových komplexů a 12 víceúčelových vrtulníků. Militarybox, CC BY-SA

                                     

 

Diskusní téma: Navyšování výdajů na obranu v ČR

Datum: 22.03.2016

Vložil: Čenda

Titulek: Obrana ministra obrany

Nemyslím si, že by pan Stropnický byl dovíjakým odborníkem, co se armády týče, ale té jeho větě "...momentálně není nic, co by bylo v plánu koupit a nebyly by na to peníze...." vcelku rozumím. Zkrátka v této chvíli armádě ČR nechybí nic zásadního, co by se muselo honem někde koupit a přitom by na to nebyly peníze, přičemž peněz má ministerstvo zatím dostatek. Souhlasím s tím, že v delším časovém horizontu bude třeba ne zrovna malých výdajů (náhrada samohybných houfnic DANA za např. švédské Archery, náhrada dosluhujících vrtulníků Mi-24 za např. Eurocoptery Tiger HAD, 3D přehledový radiolokátor kategorie MADR (RL-3DM ReUNION), modernizace PVO (PLRK 2K12 KUB za např. RBS-23 BAMSE), atd., atd., atd.). Jen doufám, že čeští politici dodrží to, k čemu se při podpisu vstupu ČR do Severoatlantické aliance zavázali (2 % hrubého domácího produktu na obranu)!!!

Datum: 21.03.2016

Vložil: vašek havel bombardák

Titulek: Mirek kradousek

Hlavně k této akci připustit MIRKA Kradouska.... největšího odborníka na rozkrádačky v armádě...

Datum: 21.03.2016

Vložil: David

Titulek: Zvýšení ropočtu

Ono prohlášení ministra Stropnického mi zní divně. AČR potřebuje nová samohybná děla ) náhrada za letité DANY), nová pásová BVP ( náhrada za letité BVP-2, nové radary, vrtulníky... Je toho více než dost, akviice se zanedbávaly nesmírně dlouho. A já jsem zvědav, zda na to budou stávající prostředky stačit.
Ale jsem rád tomu, že politici začínají otázku obrany brát vážně, už to je pro mne ohromně pozitivní signál

Datum: 20.03.2016

Vložil: mattea

Titulek: zůstávám skeptický

"Vláda si stanovila cíl" jsem slyšel už tolikrát, že dokud neuvidím alespoň dva roky, kdy se bude navyšovat rozpočet obrany nejen v mld Kč, ale i v procentech HDP, buduto brát jen jako plané řeči.

Mimochodem - 1,4% HDP stačí, pokud se nemýlím, pouze k udržení současných schopností AČR...

Datum: 21.03.2016

Vložil: SD

Titulek: Re: zůstávám skeptický

Je důležité to podporovat, věřit, chtít to.
Naše vláda stojí za hovno, ale pokud se chce změnit, je na nás občanech ji v tom podpořit.

Datum: 22.03.2016

Vložil: mattea

Titulek: Re: zůstávám skeptický

SD: to není špatná myšlenka.

Záznamy: 1 - 6 ze 6

Vyhledávání