internetový armádní magazín

Nizozemská armáda bude modernizovat bitevní vrtulníky

19.09.2018 19:33
Nizozemská armáda bude modernizovat celou flotilu bitevních vrtulníků. Americký úřad DSCA a ministerstvo obrany Nizozemska dokončili dohodu o programu modernizace vrtulníků AH-64D Apache nizozemského letectva.

V únoru tohoto roku DSCA schválila prodej vybavení Nizozemsku pro vrtulníky Apache. Nyní strany podepsaly závěrečnou dohodu v hodnotě 1,19 miliardy dolarů. Za tuto částku bude nizozemské letectvo kompletně modernizovat celou flotilu AH-64D Apache (28 jednotek). Po modernizaci budou vrtulníky odpovídat úrovni AH-64E.

Podle analyzátoru letových flotil je průměrný věk nizozemských strojů Apache více než 17 let. Tyto helikoptéry byly aktivně využívány v Afghánistánu a Mali a v posledních letech zaznamenaly vysoké znehodnocení. Během modernizace stroje Apache obdrží nové motory a bojové systémy, které prodlouží jejich životnost a rozšíří možnosti.

Bitevní vrtulník AH-64 byl přijat americkou armádou v roce 1984 a prošel bojovým křestem během americké invaze do Panamy v prosinci roku 1989. Jeho základní výzbroj je tvořena z dálkově řízeného 30mm automatického kanónu M230 a protitankových řízených střel s laserovým naváděním. Vrtulník je chráněn kevlarovým pancířem a pancéřovými deskami. Stroj je schopen pokračovat v letu i po zasažení kulometnou municí ráže 12,7 mm nebo fragmenty výbušných projektilů ráže 23 mm, protože všechny klíčové systémy jsou duplikovány. Posádka se skládá ze dvou pilotů, z nichž každý může nezávisle ovládat vrtulník a jeho výzbroj. Militarybox, CC BY-SA

                                 AH-64D nizozemské armády / foto: Neuwieser / CC BY-SA 2.0

 

 

Vyhledávání