internetový armádní magazín

Nová střela s extrémním dosahem pro americké letectvo - JASSM-XR

12.09.2018 19:20
Americké ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s firmou Lockheed Martin na vývoj nové modifikace střely JASSM / AGM-158. Má jít o modifikaci s extrémním dosahem s označením JASSM-XR (Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extreme Range).

Firma Lockheed Martin uvádí, že tato modifikace střely může zasáhnout cíle ve vzdálenosti až 1600 km od bodu vypuštění a její nová bojová hlavice prorazí 7,5 m železobetonu.

Firma Lockheed Martin obdržela cca 51 milionů dolarů na ceké spektrum prací od návrhu střely až po její kompletní integraci s letouny. Práce musí být dokončeny do září roku 2023.

JASSM-XR bude dalším krokem v projektu JASSM, který byl zahájen v 90. letech minulého století. V rámci tohoto projektu byla vyvinuta stealth křídlatá střela vzduch-země (AGM-158A) schopná s vysokou přesností zasáhnout cíle na velkých vzdálenostech. V roce 2010 pak dostaly americké ozbrojené síly novější střely JASSM-ER (AGM-158B). Nová munice se lišila od svého předchůdce větším dosahem - 980 km oproti 360 km. Střela JASSM-XR je třetí etapou programu. Militarybox, CC BY-SA

                                                                  JASSM / foto: USAF / PD

 

Vyhledávání