internetový armádní magazín

Nová technika pro VDV

05.05.2016 19:45

Jednotky ruských vzdušně-výsadkové vojsk (VDV) před několika dny oficiálně zařadily do své výzbroje nová výsadková bojová vozidla BMD-4M Sadovnica (Sadařka) a nové výsadkové obrněné transportéry BTR-MDM Rakuška (Lastura). Tito již dříve několikrát oficiálně předvedení pásový obrněnci však nejsou zdaleka tím posledním, na co se jednotky VDV mohou těšit. V příštích letech se jednotkám VDV má dostat výrazně zvýšené přízně v rozpočtu ministerstva obrany, a to se má odrazit i na přísunu nových typů techniky.

                                            BMD-4M Sadovnica bez bočních přídavných pancířů

                                                           (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA)

 

Stejný pásový podvozek jako výše uvedená bojová vozidla, respektive samotný obrněný transportér BTR-MDM se již brzy stane základem pro nové mobilní velitelské stanoviště výsadkářů a také nové zdravotnické vozidlo. Na odvozeném delším podvozku, který je využíván také před nedávnem předvedeným novým výsadkovým samohybným protitankovým 125mm kanónem 2S25M Sprut SDM1 pak již brzy bude možno spatřit i samohybný 120mm kanón-minomet Zauralec-D.

                                                                  BTR-MDM Rakuška

                                                         (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA)

 

Co je absolutní novinkou, o které se hovoří teprve v řádu několika dnů, je příprava výsadkového protivzdušného raketového systému. Systém nese jméno Pticelov a bude první svého druhu na světě. Bude pravděpodobně taktéž postaven na pásovém podvozku (asi od BMD-4M) a jeho hmotnost nebude přesahovat 18 tun (maximum pro používaný padákový systém).

Předpokládá se, že Pticelov může využívat již existující vysoce moderní bojový modul komplexu Sosna se střelami Sosna-R (dálkový dosah více než 10 km, výškový dosah více než 5 km), v blízké budoucnosti pak střelami Sosna-M, případně modul jiného existujícího protivzdušného komplexu krátkého dosahu. Militarybox, CC BY-SA

 

 

Diskusní téma: Nová technika pro VDV

Datum: 06.05.2016

Vložil: SD

Titulek: Letoun

Chybí jim jen nový, moderní střední transportní letoun.

Datum: 07.05.2016

Vložil: Matej

Titulek: Re: Letoun

Tak letoun se myslím už řeší modernizací/novovýrobou Il-76MD-90A (Il-476).

Datum: 06.05.2016

Vložil: SD

Titulek: New unit

Takže to máme nový Sprut 125, nový minomet 120, BMD-4M, BTR-MDM, PVO,lehký minomet, Kamaz typhoon 4x4, no to je teda výbava... snad Rusové nechcou opět přepadnout ČR, ale tentokrát na padáku

Datum: 06.05.2016

Vložil: Ježour

Titulek: Re: New unit

No určitě tolik utrácejí kůli banánové republice ve středu Evropy kde ostarbajtři fakčí v německých montovnách a fabrikách. No konec legrace a teď s pravdou ven. Používané BMD-2 či dokonce muzeální BMD-1 se již blíží ke konci své životnosti a jsou morálně i technologicky zastaralé, to samé platí pro používané minomety na podvozcích BMD, betery či GaZ-66. Je to nevyhnutelný krok pokud Rusko nechce své elitní výsadkáře za nějaký rok nechat bojovat bez podpory, pěšky a pouze s osobní zbraní... a to určitě nechce. I policie ČR čas od času obmění svůj vozoví park, takže se neděje nic mimořádného: Keine Angst a pozor na propagandu!

Datum: 06.05.2016

Vložil: SD

Titulek: Ne pozor

Já se o VDV zajímám a myslel jsem,že novou techniku nedostanou a budou vyzbrojeni jen bmd-1.
Je to opravdu nálož a jako fanda vojenské techniky je to pro mě raut kde se občerstvení podává zdarma, prostě skvělá zpráva.

To s tou ČR jsem myslel jen jako legraci, možná jsem to trochu přehnal.
Nicméně kdyby přesto se tu vysadili, tak tu naší armádu porazí možná jen výsadkové VDV.

Datum: 07.05.2016

Vložil: vombat

Titulek: Re: Ne pozor

Ten střední letoun něco jako AN 70? Kdyby se tu vysadili vojska RF tak naše "armáda" bude provádět obranu v součinnosti NATO...A hranice vlivu nato je ukrajina. Výsadek RF i s moderní technikou do týlu "nepřítele" by dopadl fiaskem...Frontová oblast je ukrajina a ta by v případě že by nedošlo k oněm krvavým událostem mohla nyní dodávat RF střední transportní letoun a spokojenost na obou stranách...Doufám že i když budem v budoucnu na jakékoli straně budem stále v týlu! ne "nepřítele"...

Datum: 07.05.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Ne pozor

BMD-1 jsou téměř vyřazeny, používají se především BMD-2, které byly částečně modernizovány -a v omezeném množství i BMD-3

Datum: 08.05.2016

Vložil: vombat

Titulek: Re: Ne pozor

Je to opravdu nálož! Protože i s muzeálními bmd-1 jsou ruské výsadkové síly Co se "těžké techniky" týče nejlépe vyzbrojené na světě!!! U států NATO se totiž o nějaké "těžké technice" pro výsadkové síly vůbec nedá mluvit! Je také zajímavé jak důležitá je vzdušná převaha pro úspěch výsadkové operace čím větší tím důležitější. Také je zajímavé to jak doktríny čerpají ba přímo zůstávají ve zkušenostech z 2 světové války. Například německá operace Merkur mi přijde jako potvrzení správnosti ruské doktríny výsadkových sil...

Zajímavý článek
https://www.onwar.eu/tag/vysadkove-operace/

Datum: 08.05.2016

Vložil: Arten

Titulek: áno, ale

"Co se "těžké techniky" týče nejlépe vyzbrojené na světě!!! U států NATO se totiž o nějaké "těžké technice" pro výsadkové síly vůbec nedá mluvit!"
No iste, lebo ZSSR/Rusko buduje výsadkové vojská ako: "motostrelcov vysadených kúsok za frontu" - na jej podporu. A je podmienená získaním aspoň lokálnej leteckej prevahy.
Na druhej strane Západ ide skôr do globálnej projekcie - kde samozrejme musí najprv vybojovať leteckú prevahu (LL) a obsadiť prístavy (nám. pechota). A teda nepotrebuje tento typ jednotiek.

Vyhledávání