internetový armádní magazín

Nová verze amerických torpédoborců třídy Arleigh Burke

12.05.2018 16:15

Americká společnost Huntington Ingalls zahájila pro U.S. Navy stavbu torpédoborce Jack H. Lucas (DDG-125) třídy Arleigh Burke. Půjde o první loď této třídy nové verze Flight III. Do služby by se měla dostat v roce 2024.

Lodě třídy Arleigh Burke verze Flight III budou své předchůdce údajně výrazněji připomínat pouze zvenčí. Téměř polovina veškerých řešení uvnitř plavidla bude zcela nová. Největší inovací má být instalace nového radarového systému Advanced Missile Defense Radar (AMDR) AN/SPY-6, který nahradí starý radar SPY-1. Díky novému radaru bude posádka lodi disponovat podstatně většími schopnostmi vyhledávání cílů. Vývojáři nového radaru uvádějí, že AN/SPY-6 je třicekrát citlivější než AN/SPY-1. Bojový systém plavidla by měl být schopen spolupracovat s novýmy letouny F-35 Lightning II ve speciálním pasivním režimu.

Torpédoborce nové verze dostanou mírně upravenou nástavbu, pozměněnou konstrukci trupu a zesílenou elektrickou instalaci. Všechny tyto změny mají za cíl zvýšit odolnost lodi.

Lodě třídy Arleigh Burke jsou kromě experimentálních lodí třídy Zumwalt jedinými torpédoborci amerického námořnictva. V současné době jich provozuje 68. Jejich výtlak se podle verze pohybuje mezi 8200 a 9600 tun. Délka lodí je větší než 150 m a šířka cca 20 m. Militarybox, CC BY-SA

                               torpédoborec USS Momsen třídy Arleigh Burke (verze Flight IIA)

                                                                 (foto: USN / PD)

 

Diskusní téma: Nová verze amerických torpédoborců třídy Arleigh Burke

Datum: 16.05.2018

Vložil: Bors

Titulek: Arleigh Burke

Američani vsázejí na to, co tak často s určitým posměche vyčítají Rusům, .. "Na jistotu". Třída Arleigh Burke je jistota na které se dá stále pracovat a stále ji ještě zlepšovat. Třída Zumwalt je jenom laboratoř na odzkoušení nových technologií a některých nových řešení. Zumwalty jsou, podle mě, šlápnutím do lejna - příliš mnoho novinek pohromadě a přehnaně optimistická představa o rychlém nástupu nových principiálně odlišných zbraní.

Datum: 16.05.2018

Vložil: Alex1

Titulek: Re: Arleigh Burke

Na jednu stranu - Zumwalty jsou až příliš moc velký pokrok, a na druhou stranu Arleigh Burky jsou až moc svazující skořápka.

Vyhledávání