internetový armádní magazín

Nové systémy Věra-NG pro českou armádu

09.08.2018 15:30

Armáda ČR má zájem získat dva další mobilní pasivní radiotechnické pátrače Věra-NG české společnosti ERA, a to především na podporu zahraničních operací NATO. Přesné datum nákupu zatím nebylo stanoveno, ale předpokládá se pořízení zařízení v nejnovější verzi s vysokou mobilitou a jednoduchou přepravou transportními letadly NATO. Zařízení má být schopno tajného nasazení v pokročilých bojových formacích.

Podle dostupných informací AČR v současné době používá jeden systém Věra-NG a dva starší systémy Věra. Uvedené starší systémy budou pravděpodobně nahrazeny novými.

Systém Věra-NG je určen pro vyhledávání, identifikaci a sledování vzdušných, pozemních a námořních cílů. Vývojově navazuje na starší známé české a československé systémy Věra a Tamara. Systém se vyznačuje zcela pasivním provozem a je tedy nenapadatelný protiradiolokačními řízenými střelami. Jeho uváděný dosah je 400 km a má schopnost současně sledovat až 200 cílů. 

Využití pasivních radiotechnických zpravodajských systémů a plnění úkolů radiační, chemické a biologické ochrany byly dvě jedinečné specializace, které české ozbrojené síly nabídly NATO při svém vstupu v roce 1999. Militarybox, CC BY-SA

             model části systému Věra-NG

            (foto: Bin in Garten / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Nové systémy Věra-NG pro českou armádu

Datum: 10.08.2018

Vložil: Wanislav

Titulek: Podvozek

Zajímavé je, že to mají na mercedesech. Já vydím, že jsou to kontejnery, ale už i to podvozkovou platformou a zbarvením na videu určitě míří na nějakého konkrétního zákazníka. Na koho?

Datum: 10.08.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Podvozek

Domníváme se, že systémy prezentované ve videu jsou Spojených arabských emirátů.

Datum: 10.08.2018

Vložil: Wanislav

Titulek: Re: Re: Podvozek

Nepatří tento systém k citlivým technologiím? Nebo je to možné vyvážet.

Datum: 10.08.2018

Vložil: Nesher

Titulek: Re: Re: Re: Podvozek

Pokud výrobce dostane licenci, tak ano.
B minulosti byl problém s vývozem do Pakistánu (byla obava, že to obratem předají Číně na prozkoumání a okopírování). Nakonec se to, tuším, vyřešilo tak, že Pakistán dostal nějakou horší verzi.

Datum: 14.08.2018

Vložil: kozlus

Titulek: Re: Re: Re: Re: Podvozek

SAE je Vzor demokracie a vyborny pritel USA, takze tam zadne prekazky nebudou.

Záznamy: 1 - 5 ze 5

Vyhledávání