internetový armádní magazín

Nový evropský bojový letoun v režii Francie a Německa

14.07.2017 10:55

Francie a Německo mají v úmyslu společně vyvinout nový evropský bojový letoun, který by nahradil v současnosti používané stroje Dassault Rafale a Eurofighter Typhoon. Tato informace pochází z dokumentu vydaného po setkání představitelů francouzské a německé vlády v Paříži.   

Časový rozvrh prací na projektu nového evropského bojového letounu by měl být zveřejněn asi v polovině příštího roku.

Nový evropský bojový letoun by měl podle současných požadavků disponovat vlastnostmi velmi nízké zjistitelnosti průzkumnými prostředky protivníka a měl by být také schopen některých akcí bez přítomnosti pilota (nebo pilota a operátora) v kokpitu, a tím tak částečně svojí technikou nakročit k letounům šesté generace. Dá se předpokládat, že nový letoun by mohl být k dispozici po roce 2030.

Německo již nějakou dobu pracuje na projektu letounu, který by se měl stát náhradou stíhacích bombardérů Tornado. Jak to s tímto projektem dopadne po oznámení společných plánů s Francií ukáže až čas. Militarybox, CC BY-SA

                                 Rafale B - současný francouzký bojový letoun generace 4+

                                                             (foto: USAF / PD)

 

Diskusní téma: Nový evropský bojový letoun v režii Francie a Německa

Datum: 19.07.2017

Vložil: Dip

Titulek: Evropský letoun :D

Německo s Francií se teď cítí jako velmoci Evropské Unie a tohle je samozřejmě snaha, jak ji posílit. Snaží se snížit závislost členských zemí na USA, aby tak mohli pokálet demokracii a zavést ten svůj totalitní režim o který se dlouhodobě v Bruselu snaží.

Naštěstí většina menších západních států je už v projektu F-35, takže jim jejich slavný letadlo zůstane.
Polsko a střední Evropa půjdou z opatrnosti cestou USA nebo Gripenu - a dělaj zatraceně dobře.

Datum: 19.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Evropský letoun :D

Tady se nejedná o současnou generaci jako je Gripen , ale o následující. No a jestli
ani Francie z hlavně ekonomických důvodů nepude cestou vlastního stroje , ale cestou co největší spolupráce , tak Švédsko logicky samozřejmě také...A udělaj zatraceně dobře :)

Datum: 19.07.2017

Vložil: Dip

Titulek: Re: Re: Evropský letoun :D

Myslím, že sestrojej maximálně něco, co bude konkurovat F-35. Rozhodně to nebude 6. generace. A proti tomu se Gripen E/F ještě neztratí. SAAB určitě bude hledat partnera na nový vývoj. Ale z Německa a Francie to asi nebude.

Datum: 20.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: Re: Re: Evropský letoun :D

Saab se neztratí protože se neustále snaží být na špičce. Teď je nejvyšší čas znovu začít s vývojem nového stroje US A mají f22 a f35 a dlouho dlouho reálně nic nového nebude... Francie a Německo jsou jediní kteří připadají v úvahu.

Datum: 25.07.2017

Vložil: Dip

Titulek: Re: Re: Re: Re: Evropský letoun :D

Jako že by SAAB přidsmrdoval Francii s Německem? Myslím, že něco podobnýho si už vyzkoušeli s BAe. Uvidíme.

Datum: 21.07.2017

Vložil: Omny

Titulek: Re: Evropský letoun :D

no já bych byl spíše pro, aby Evropa pokálela F-35. Většina států tento má pouze v jednotkových kusech pro odzkoušení. Vzhledem jaké jsou problémy s F-35 bych neviděl vůbec jisté, že si ho tolik zemí koupí.

Pokud to EU myslí vážně hrát významnou roli ve světě, tak je potřeba mít silnou společnou nezávislou armádu na USA a ted mít i svojí vlastní plnohodnotnou stíhačku.

Datum: 25.07.2017

Vložil: Dip

Titulek: Re: Re: Evropský letoun :D

EU umí dělat jenom potíže. Bude mít leda tak H a ne významnou roli. A F-35 už žádný problémy nemá.

Datum: 18.07.2017

Vložil: Lukus

Titulek: spolupráce

To bude zase projekt. Nejprve velké přátelství, pak si frantíci nalijí čistého vína a povzbuzení národním cítěním a sebeurčením, poslechnou La Marseillaise a odtrhnou se z projektu.
Němci práci na projektu dokončí. Bude to drahé a tak budou chtít zatáhnout další. Smůla , Rakušáci vyléčení z aféry Eurofighter řeknou ne, Dáni jsou malí, Holandani slíbí cokoliv a Polsko není zvyklé rozhazovat. Jak skončí bitter sweet příběh? Rafale * Typhoon, Leo2 * AMX nebo do třetice všeho dobrého?

Datum: 18.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Re: spolupráce

Jistá skepse je na místě, ale Typhoon je společný Evropský moderní sériově vyráběný letoun se spoustou špičkových prvků. O Rafale jsem ve všech případech četl že je to poslední čistě Francouzká stíhačka. No a s kým přichází v úvahu spolupráce je zřejmé. Nemusíme počítat vůbec žádné politické integrační tlaky.

Vývoj moderních letounů už ani USA nedělá samo viz F 35...Mezinárodní spolupráce je u takovýchto projektů již ekonomickou nutností. Otázkou bude koncepce. Stíhač, stíhací bombardér, jedno ,dvoumotoroví? hlavně pro vlastní letectva, pro sebe a jako vývozní artikl se záměrem vydělat atd.? Každopádně představme si rovnici: Nejvyšší čas pro Evropu přijít s vlastním stealtem +Evropa na to má technologicky + Evropa na to má ekonomicky = No řešením dle mého rozhodně nebude nula...

Datum: 17.07.2017

Vložil: vombat

Titulek: Sem s tím!

Jsem přesvědčený Evropan a fanoušek letectví. Takže při představě Evropského stealtu se mi zbíhají sliny! Bohužel se takříkajíc nemám do čeho informativního zakousnout! Díky rase za pár drobků ,ale jen zvýšili mou chut!

Aspon trochu pobaví reakce Evropanů kteří nadávají na jiné že sem pouští teroristy z jihu a přitom by sem rádi pustili teroristy z východu. Ale pryč od tragikomičnosti novinek! Sem s monografií 3D řezy a operační historií prvního evropského staltu. Zatím prosím aspon o ještě pár drobků relevantních informací k tématu. Tady odkaz abyste neřekli že jsem taky nepřispěl..

https://www.hitechweb.genezis.eu/stealth4e.htm

Vyhledávání