internetový armádní magazín

Nový Škval - bude lepší a ještě rychlejší

09.11.2017 14:00

Nejrychlejší sériové torpédo na světě, ruský Škval dosahující reálně rychlosti 250 až 300 km/h (max. 375 km/h), se stane v nové verzi ještě o trochu rychlejším, ale zůstane dálkově neovládané jako dosud. Informoval o tom akademik Šamil Alijev, přední vývojář ruských torpéd. Škval se při své vysoké rychlosti nepohybuje přímo ve vodě, ale ve vzduchové kaverně a ovládání (řízení) takového torpéda je poněkud složitější. 

Výrazně zdokonaleným parametrem nové verze Škvalu je možnost ponoření se do hloubky větší než 100 m. Dosud se mohly torpéda Škval ponořit do hloubky jen kolem 20 m (max. 30 m), což spolu s malým dosahem torpéda představovalo určitý problém především v oblasti demaskování odpalující ponorky.

Torpéda Škval mohou odpalovat ponorky, povrchová plavidla i pobřežní baterie. Jsou určena proti povrchovým plavidlům a proti ponorkám v malé hloubce. Jejich výhodou je vysoká rychlost, která dává protivníkům velmi málo času na provedení protiopatření, změnu směru a rychlosti. Nevýhodou je velká hlučnost.

Torpéda Škval byla zařazena do služby v listopadu roku 1977. Jejich princip pohybu a parametry se dařilo velmi dlouhou dobu tajit. Od roku 1992 existuje exportní verze s označením Škval-E. Militarybox

                                                               torpédo Škval-E

                                   (foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora)

 

 

Diskusní téma: Nový Škval - bude lepší a ještě rychlejší

Datum: 11.11.2017

Vložil: Alex

Titulek: Škval

Existují ještě nějaká upřesnění, která by jste mohli k tomuto článku, nebo samotnému torpédu doplnit? Tady - https://www.palba.cz/viewtopic.php?f=177&t=5646&p=258828#p258828 - jsem načetl nějaké poznámky, které jsou možná k "zamyšlení".

Datum: 11.11.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Škval

Jo, je to k zamyšlení a také k politování. V ČR žije spousta "odborníků" speciálně na námořní techniku, a Ti pak rozsévají pochybovačství o zdrojích, informacích a uváděných parametrech. V případě Škvalu jsou ještě nejlepší Ti, kteří se ve své "vysoké odbornosti" odvolávají např. na redaktory Jane's, neumějí rusky, protože v době kdy se zde tento jazyk učil, ještě nebyli na světě, nebo maximálně tahali kačera po písku, ale přitom pochybují o přesnosti překladu jednoduchých vět.
Alijev poskytl rozhovor agentuře RIA Novosti, ve kterém odpověděl na některé dotazy ohledně torpéd. Zmínil Škval, ale i nově vyvíjená lehká a malá torpéda a torpéda imitující chování ryb. Přímo uvedl, že parametr maximálního ponoření Škvalu je 20 až 25 m. Všechny nám známé běžně dostupné zdroje uvádějí 20 až 30 m, ale je pochopitelně nutné brát tyto údaje s rezervou. Hodně záleží na konkrétních podmínkách a holém faktu, že u námořní techniky jsou v médiích uváděné údaje většinou menší než jsou ty reálné. Pro opravdu idiocké pochybovače a "šumisty" je možno údaj ponoru torpéda upřesnit na 24 m 15 cm a 8 mm - "a to je podle ženských z prasečáku zaručeně přesně".
Nové Škvaly budou vznikat ve státním zbrojním programu na léta 2018-2025 modernizací těch současných a budou tedy primárně určeny pro ruské námořnictvo, nikoli na export. Možný ponor těchto torpéd má přesáhnout 100 m. V článku není ani slovo o možné hloubce odpalování.

Datum: 11.11.2017

Vložil: Alex

Titulek: Re: Re: Škval

V hodně starých "západních" materiálech jsem nalezl, že Škval měl mít nějaké navádění. Neuvažovalo se o návádění aspoň teď při modernizaci?

Datum: 11.11.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Re: Re: Škval

Myslíte asi hodně zmiňovaný zelený nebo modro-zelený laser. Musíme si položit otázku: "Je na torpédu vidět něco (nějaký senzor), co by nasvědčovalo použití takového naváděcího systému?" Naše odpověď je: "Není." Příď torpéda je zabrána speciálním stabilizátorem a záď zase blokem startovních motorů. Škval ve verzi jaké je znám, žádné navádění nemá.
O vypracování naváděcího systému pro novou verzi Škvalu se hovořilo, uvádějí to některé internetové zdroje, které může nějaký "žvatlala" z Palby považovat za nedůvěryhodné, protože takových je údajně 95%, a nepřímo to v rozhovoru potvrzuje i Alijev, ale nakonec se to ukázalo jako zbytečné.

Vyhledávání