internetový armádní magazín

O modernizaci tanků Challenger 2 si zasoutěží BAE Systems a Rheinmetall

05.11.2016 11:15

Britská firma BAE Systems a německá firma Rheinmetall se utkají v druhém kole výběrového řízení na velkou modernizaci hlavních bojových tanků Challenger 2 používaných britskou armádou. O vítězi se má rozhodnout v roce 2019, mimo jiné také na základě praktického porovnání oběma stranami postavených prototypů. 

Program modernizace britských tanků Challenger 2 má být podle současných plánů dokončen do roku 2025 a měl by se dotknout 227 strojů. Britské ministerstvo obrany však připouští, že může dojít k určitým úpravám a cílový počet modernizovaných tanků se může změnit. V současné době není znám ani přesný rozsah modernizace, protože je velmi pravděpodobné, že dojde k rozhodnutí o rozšíření rozsahu požadovaných modernizačních prací.
Britská armáda na základě provedených rozborů a finačních plánů původně předpokládala, že modernizace se bude týkat především elektronických soustav, pozorovacích a zaměřovacích přístrojů a částí, které jsou nezbytně nutné k udržení tanků v provozu. Nyní však není vyloučeno, že nebude modernizován i zbraňový systém, což by znamenalo i výměnu současného britského kanónu s drážkovanou hlavní německou hladkostěnnou zbraní L55 o délce hlavně 55 ráží, která již byla na tanku odzkoušena.      
S integrací nové zbraně počítá ve svém základním modelu modernizace německý Rheinmetall, ale podle vyjádření jeho představitelů je připraven tento prvek vypustit a nabídnout i modernizační balíček bez výměny kanónu. Rheinmetell je v nabídce výměny kanónu ve srovnání s BAE Systems ve výhodě, protože kanón L55 je jeho výrobkem. Militarybox, CC BY-SA

                                                                      Challenger 2

                                                              (foto: U.S. Army / PD)

 

 

Diskusní téma: O modernizaci tanků Challenger 2 si zasoutěží BAE Systems a Rheinmetall

Datum: 07.11.2016

Vložil: Rase

Titulek: Rheinmetall

Přál bych to Rheinmetallu a snad se najdou peníze na modernizaci co největšího počtu tanků a tanky budou osazeny kanóny L55 (snad i ten nový vysokotlaký). Jinak u modernizace Challengerů by měly být použité prvky, nebo celé systémy z Ajaxe, mělo by to zlevnit výslednou cenu a vylepšit vzájemnou kompatibilitu. Přeci jen Ajax je v principu takový tank jen s kanónem. Oproti Ajaxovi asi Challenger nebude potřebovat systémy pro průzkum.

Vyhledávání