internetový armádní magazín

Ostatky padlých českých vojáků budou přepraveny do ČR ve středu 8.srpna

07.08.2018 20:20

Podle prohlášení zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Jířího Balouna, již v noci z úterý na středu odletí vojenský letecký speciál do afghánského Bagrámu, aby se ve středu odpoledne vrátil na ruziňské letiště v Praze s ostatky tří českých vojáků - rotného Martina Marcina, desátníka  Kamila Beneše a desátníka Patrika Štěpánka. Vojáky v neděli ráno při plnění hlídkových úkolů zabil sebevražedný atentátník.

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar rozhodl o povýšení vojáků in memoriam do hodností štábních praporčíků.

Přistání letadla na ruziňském letišti je naplánováno na 8. srpna 16 hodin a 15 minut. Nad územím ČR ho doprovodí stíhací letouny JAS-39 Gripen.

Smutečního aktu se zúčastní rodiny padlých vojáků, prezident republiky Miloš Zeman a nejvyšší ústavní a vládní činitelé. Přítomni budou i zástupci AČR a 42. mechanizovaného praporu z Tábora. Na pietním aktu pronese smuteční proslov hlavní vojenský kaplan plukovník gšt. Jaroslav Knichal.

Kolona pohřebních vozů následně přepraví těla vojáků do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Pohřby padlých vojáků se uskuteční s vojenskými poctami v místech určených rodinami. Militarybox, CC BY-SA

 

 

 

 

Diskusní téma: Ostatky padlých českých vojáků budou přepraveny do ČR ve středu 8.srpna

Datum: 08.08.2018

Vložil: Pepe

Titulek: ...

Možná by aspoň část české veřejnosti zajímalo proč se to vlastně stalo a jak. Armáda si však asi nechá podrobnosti pro sebe. Atentátník každopádně musel vědět kdy, kde a jak. Asi nečekal celé dny s dynamitem na prsou, až se naskytne příhodná situace, ale měl věci připravené na základě vypozorování postupů. Opakování v takových případech není matkou moudrosti ale polibkem smrti.

Datum: 08.08.2018

Vložil: Alex1

Titulek: ...

Jak se asi postará naše armáda o pozůstalé? Povýšení in memoriam jejich synů a manželů jim asi nic hmatatelného nepřinese. Upřímnou soustrast ..., zbytečná smrt.

Datum: 08.08.2018

Vložil: Feri

Titulek: Re: ...

Cesky Vojensky fond solidarity usporiadal zbierku, ak by niekto mal zaujem prispiet.

Datum: 08.08.2018

Vložil: Alex1

Titulek: Re: Re: ...

Sbírka je jedna věc a schopnost armády a státu solidně se postarat je věc druhá. Pokud někdo uspořádá sbírku dobře, a pokud do ní někdo přispěje ještě líp, je to ale každého věc. Výsledek se nedá předpokládat a nelze se na něj spoléhat. Já vidím většinu sbírek jako neschopnost společnosti věci patřičně zajistit.
Na sbírkách si často organizátoři, organizace a jedinci "ohřívají polívčičku", aby se zviditelnili.

Datum: 08.08.2018

Vložil: Feri

Titulek: Re: Re: Re: ...

Samozrejme zbierka je ina vec, len upozornujem na moznost prispiet do konca augusta pre ich rodiny, ak ma niekto zaujem. Zo strany krajina sa dockaju tak statneho pohrebu a politickych prejavov stylom Kryl a jeho piesen per neznameho vojaka. Potom sa na nich zabudne, presne ako na Slovensku.

Datum: 08.08.2018

Vložil: GreyEminence

Titulek: Re: Re: Re: Re: ...

Postará se přesně podle zákona o vojácích z povolání takže úmrtné atd.

Datum: 07.08.2018

Vložil: barack ohava

Titulek: zbytečná smrt za US zájmy

Taliban ovládá 70 procent uzemí ,zase byla rekordní uroda opia takže tajné služby usa budou mít zase na prasárny ve světě ,, a naše armáda jim dělá blbečky v boji tak zvaním terorismem který usa samy pomohly vytvořit.....

Datum: 08.08.2018

Vložil: Bors

Titulek: Re: zbytečná smrt za US zájmy

Čest památce našich vojáků. Bohužel, co bylo napsáno je z velké části pravda. NATO nemá bez jasného mandátu OSN v Afgánistánu co dělat. Původních cílů Američanů nebylo dosaženo, situace není pod kontrolou a prováděné akce mají pro samotný Afghánistán a jeho obyvatele minimální význam - zbytečná smrt.

Záznamy: 1 - 8 ze 8

Vyhledávání