internetový armádní magazín

Pákistán bude rozšiřovat vojensko-technickou spolupráci s Ruskem

27.04.2016 17:45

Pákistán a Rusko předpokládají rozšíření vojenské spolupráce a další dodávky ruských zbraňových systémů do Pákistánu. V letošním roce také proběhne společné vojenské cvičení armád těchto států.

Podle představitelů ministerstva obrany Pákistánu, pákistánské letetecké jednotky očekávají další dodávky vrtulníků, protivzdušná obrana by ráda získala blíže nespecifikované protivzdušné systémy a pozemní vojsko se zajímá o dodávky ruských tanků. 

Pákistán v minulosti, konkrétně od poloviny šedesátých let do začátku let sedmdesátých nakupoval zbraňové systémy v tehdejším Sovětském svazu. Koupil tehdy asi 150 tanků řady T-55, několik dělostřeleckých systémů a vrtulníků Mi-8. Pak nastala dlouhá pauza spojená se strategickým partnerstvím Sovětského svazu, později Ruska s Indií a rozporů v otázce aktivitit obou stran v Afghánistánu.

                                                  Mi-171 pákistánských ozbrojených sil

                                                         (foto: Asuspine / GNU-FDL)

 

Vojensko-technická spolupráce mezi Moskvou a Islámábádem byla obnovena po rozpadu SSSR, ale byla celkem omezená. Od roku 1996 do roku 2010 Rusko prodalo Pákistánu asi 70 vrtulníků Mi-17 (Mi-171).

V červnu roku 2015 byla zveřejněna zpráva, že Rusko může zahájit do Pákistánu dodávky bitevních vrtulníků Mi-35M. Od roku 2012 se také diskutuje o možnosti zapojení Ruska do modernizace 320 tanků T-80UD zakoupených Pákistánem na Ukrajině v letech 1997 až 2002.

Od roku 2014 vyjednává Pákistán o možnosti přímých dodávek ruských proudových motorů RD-93 pro lehké víceúčelové bojové letouny JF-17 Thunder, které jsou v Pákistánu vyráběny ve spolupráci s Čínou, která také dodává uvedené ruské motory. Militarybox, CC BY-SA 

 

 

Diskusní téma: Pákistán bude rozšiřovat vojensko-technickou spolupráci s Ruskem

Datum: 28.04.2016

Vložil: David

Titulek: Pákistán

Je otázkou, jak na tuto spolupráci bude reagovat Indie, která je pro Rusko mnohem významnějším partnerem a pro ruský zbrojní průmysl tím nejvýznamnějším zákazníkem. Ale moc velký prostor pro zbrojní dodávky ze strany Ruska do Pákistánu bych neviděl. Většinu zbraňových systémů si Pákistán dnes již dokáže vyrábět sám, dosáhl takřka autarkie. V těch nejsložitějších kategoriích je hlavním dodavatelem zbraní Čína. Takže Rusko bude moci uspět spíše jen v oné oblasti vrtulníkové techniky, případně komponentů atd

Datum: 28.04.2016

Vložil: Kozlus

Titulek: Re: Pákistán

Toto sblizovani je mozna taky gesto smerem k Indii, aby prestali vyvadet blbosti a pekne nakupovali. Mno a kdyz zaroven neco prodaji i do Pakistanu...
Daksi vec je, ze RF se dobre vztahy s Pakistanem hodi vzhledem k situaci v Afganistanu. O tom, ze je jen otazkou casu, nez bude opet plne ovladnut Talibanem, uz asi nepochybuje nikdo. RF se budou hodit informace od Pakistanske rozvedky a pripadne vyuziti vlivu na ruzne muslimske magory. RF ma totiz sve zajmy ve statech severne od Afganistanu a tam se bude snazit omezit pronikani islamistu vsemi prostredky.

Datum: 29.04.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Pákistán

Souhlas. Rusko potřebuje i Pákistán. Ale právě proto bude Rusko muset hodně opatrně balancovat mezi oběma regionálními velmocemi. A to bude hodně náročné

Datum: 28.04.2016

Vložil: Flanker.27

Titulek: Re: Pákistán

Stále je tu záležitost motorů RD-93, Čína navzdory snaze stále nevyrábí vlastní (ať už licenční nebo bezlicenční) kopie ve stejné kvalitě zejména co do životnosti. Takže pro letouny JF-17 je Rusko stále dodavatelem motorů č. 1.

Datum: 27.04.2016

Vložil: LA.

Titulek: Mi-171

Udaj o 70 vrtulnikoch je zaujimavy,eu vyrobcovia sa nevedia presadiť,pre potreby Pakistanu su ok.a cena je tiež dobrá.Mi-35 je dobrá voľba len aké obranné systémy zvolí PAF.

Datum: 29.04.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Mi-171

Jsem zvědav, jak se budou Mi-35 doplňovat s nově dodávanými čínskými Z-10. Jistě, každý vrtulník představuje trochu jinou kategorii, ale i tak to asi bude zajímavé

Vyhledávání