internetový armádní magazín

Palubní UAV MQ-25 Stingray zahájí kariéru jako tanker

25.08.2016 17:45

Podle vyjádření vedoucího amerických námořních operací - admirála Johna Richardsona, poskytnutého Navy Times, bude připravovaný palubní UAV MQ-25 Stingray (program CBARS - Carrier-Based Aerial-Refueling System) sloužit jako tankovací letoun palubního letectva amerického vojenského námořnictva (U.S. Navy). Dostane se mu tak velké role při dosahování většího doletu a výdrže palubních bojových letadel a tím také zvětšení vzdálenosti, na kterou bude možno provádět bojové údery. Nasazení tankovacích UAV také uvolní řadu letadel Boeing F/A-18E/F Super Hornet, které v současnosti jako součást palubního křídla plní úkoly tankování ve vzduchu.  

Pokud bude tankovací konfigurace UAV MQ-25 Stingray uspěšná, bude možno následně rozvíjet i jeho průzkumné a úderné schopnosti. Finální podoba MQ-25 však ještě není známa. Stroj bude pravděpodobně vycházet z technologického demonstrátoru X-47B společnosti Northrop Grumman, který byl vyvinut v rámci programu UCLASS (Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike). Militarybox, CC BY-SA

                                                                           X-47B

                                                                (foto: US Gov. / PD)

 

Diskusní téma: Palubní UAV MQ-25 Stingray zahájí kariéru jako tanker

Datum: 27.08.2016

Vložil: Peter

Titulek: stealth

tak dúfam že ho pri tej stealth konfigurácii nájdu tí čo budú chcieť tankovať :-)

Datum: 27.08.2016

Vložil: Sd

Titulek: Re: stealth

Masakr jasně, kde sakra je...na radaru není...a já mám jen litr v nadrži...tak se katapultuju ci už, přeci nám říkali že pilot je hodnotnější než stroj a při te katapultáži se vystřelí do spodku toho tankeru. Pilot dead a dva stroje taky.:::)))))))))))))))

Datum: 26.08.2016

Vložil: Bors

Titulek: MQ-25

Řekl bych, že MQ-25 bude muset být trošku bachratější jež je demonstrátor X-47B, jinak toho paliva k předání asi moc neponese.

Vyhledávání