internetový armádní magazín

Patria dokončila vývoj vozidla AMV XP

02.02.2016 11:35

Patria dokončila vývoj zvětšeného obrněného transportéru označovaného jako AMV XP. Prototyp vozidla a dva předsériové kusy absolvovaly na polygonech ve Finsku i v zahraničí, včetně horkých oblastí Blízkého východu, více než 25 tisíc kilometrů.

AMV XP je ve verzi kolového bojového vozidla pěchoty vybaveno italskou dvoumístnou bojovou věží Oto Melara HITFIST-30 s 30mm americkým rychlopalným kanónem Mk44 Bushmaster II, spřaženým 7,62mm kulometem a izraelskými protitankovými řízenými střelami Rafael Spike.

Bojová hmotnost AMV XP je 32 tun, z toho připadá asi 15 tun na učitečné zatížení - to je osádka a výsadek, palivo, zbraňové systémy, munice a komponenty modulární ochrany. Vozidlo je neplovoucí, ale Patria nabídne i odlehčenou 28 tunovou verzi s dvojící lodních šroubů na zádi, která bude překonávat vodní překážky plaváním. 

Ve srovnání s dřívějšími verzemi obrněných transportérů AMV nabízí verze AMV XP větší vnitřní objem, vyšší stupeň ochrany, silnější vznětový motor, pneumatiky o větším průměru a špičkový digitální řídící systém.

Patria představila vozidlo AMV XP na Eurosatory 2014, o rok později pak předvedla provedení s klasickou bojovou věží. Militarybox, CC BY-SA

                                                                AMV XP v provedení IFV

                                                       (foto: Patria / se svolením autora)

 

 

 

Dřívější zpráva 17.9.2015 : Kolové bojové vozidlo pěchoty AMVXP

 

Diskusní téma: Patria dokončila vývoj vozidla AMV XP

Datum: 04.02.2016

Vložil: ZH

Titulek: .

Teď by to chtělo nějaké to porovnání s ruským Bumerangem. Vozítko je to však opravdu moc pěkné. Líbí se mi i ta zajímavá kamufláž.

Datum: 04.02.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: .

K Bumerangu chybí přesné údaje, avšak oproti AMV XP bude o trošku kratší a o malinký kousek širší. Filozofie obou vozidel se mírně liší, takže vozidlo od Patrie má o hodně větší hmotnost (o 10 t ?) a v základu neplave. Bumerang bude mít výrazně větší měrný výkon (asi o více jak 4 kW/t) z čehož je možno předpokládat větší jízdní dynamiku, možná větší maximální rychlost.

Datum: 04.02.2016

Vložil: Ax

Titulek: AMV

Čím déle to pozoruji, tím více je mi jasné, že ty naše Pandury jsou prostě druhá liga, a že opravdu potřebovaly hodně silnou tlačenku, nějaké ty zavřené oči a otevřené peněženky (viz. pan Dalík).

Datum: 04.02.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: AMV

Dosti rozšířený názor, který podporuji i já, ale existuje i jiná skupina lidí, kteří jsou s Pandury spokojeni, neli rovnou nadšeni. Ono i horší auto tě doveze k cíli. V porovnámí s "pohodlím" v BVP-2 je to prostě paráda - zájezdový autobus, a to stačí. :-))

Datum: 02.02.2016

Vložil: David

Titulek: AMV

Je zajímavé, jak moderní kolové transportéry, resp. kolová BVP jsou čím dál těžší. AMV XP se pomalu blíží hmotnosti německého Boxeru. Kladu si otázku, zda právě to neomezí export AMV XP

Datum: 02.02.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: AMV

Osobně považuji kolová bojová vozidla s hmotností nad 30 tun (nebo píše již nad 25 tun) za dinosaury. Na videu vypadají skvěle, kdyš se se silným motorem ženou po tvrdé prašné cestě, ale jakmile zaprší a bude to o kousek vedle tak je problém. Při jejich nákupu se musí dobře uvažovat o jejich nasazení.

Datum: 02.02.2016

Vložil: Michal

Titulek: Re: Re: AMV

Plně souhlasím. Jedna z taktických rad je, že musím nepřítele donutit, aby se rozvinul a tím pádem sjel z pevné cesty do okolního terénu, který mu může způsobit následně problémy...na asfaltce nebo tvrdé suché prašné cestě vypadají akčně, ale po zajetí na deštěm zmáčenou trávu i jen v mírném svahu se plně projeví tato slabina - velká váha na pneumatikách nebo nedej bože, že by se v tomto stoupání muselo zastavit a pak následně znova rozjíždět. Od určité váhy to musí mít už pásy.

Datum: 03.02.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Re: AMV

Osobně vidím problém i v ceně. Takto výkonná kolová BVP jsou velice drahá, armády si jich mohou pořídit jen velice omezené množství - a musí je doplňovat nějakými lehčími vozidly.

Vyhledávání