internetový armádní magazín

Poláci připravují modernizaci protiletadlového komplexu Osa

14.09.2016 18:40

Během vojenské výstavy MSPO 2016 představila polská společnost WZU (Wojskowe Zaklady Uzbrojenia) projekt modernizované verze sovětského (ruského) protiletadlového raketového komplexu 9K33 Osa s novým typem raket.

Protiletadlový raketový komplex Osa má být po modernizaci vybaven novým identifikačním systémem podle normy NATO IFF Mode 4/5, novým laserovým dálkoměrem a moderními radiolokačními systémy s vysokou odolností proti rušení. Tou nejzásadnější novinkou má být však především integrace protiletadlových raket IRIS-T od německé firmy Diehl BGT.

Modernizace se má dotknout i nosné kolové platformy komplexu Osa, která má být vybavena novým úspornějším dieselovým motorem, a také pracovního prostoru obsluhy, který má obdržet klimatitační jednotku a velké zobrazovací displeje.

Podle představitelů společnosti WZU je integrace protiletadlových střel IRIS-T jednou z možných variant modernizace komplexu 9K33 Osa, která umožní jeho podstatné prodloužení životnosti a zvýšení bojeschopnosti. Použité střely IRIS-T by se mohly současně stát i výzbrojí letounů F-16C/D polského vojenského letectva. Militarybox, CC BY-SA

                                   protiletadlový raketový komplex Osa-AKM polské armády

                                                            (foto: Raf24 / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Poláci připravují modernizaci protiletadlového komplexu Osa

Datum: 15.09.2016

Vložil: Rase

Titulek: pro AČR

Mno pokud by to bylo levné a šlo zbraňovou část naroubovat do budoucího BVP, tak by to mohla být zajimavé řešení nedostatku PVO u bojových jednotek AČR. Případně najít jiný systém integrace protiletadlových raket IRIS-T (myslím že bysme něco vymysleli).

Datum: 16.09.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: pro AČR

Mílovými kroky předháníte ty, kteří by měli o takových a podobných otázkách přemýšlet. U nás máte palec nahoru. :-)

Datum: 16.09.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: pro AČR

Díky. Škoda že to není naopak :D Třeba lidi na MO překvapí

Datum: 16.09.2016

Vložil: David

Titulek: Re: pro AČR

Jako lepší řešení než montáž na podvozek BVP bych viděl montáž PL systému na podvozek Tatry.Ta sice nemá takovou odolnost, ale má skušnou průchodnost terénem, byla by lehčí, levnější

Datum: 16.09.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: pro AČR

Na podvozky Tatrovek (8x8) by se hodilo spíš plnohodnotné PVO (s větším dosahem, dál od fronty). Pokud tedy nemyslíš Tituse (na něj by to asi nebyl problém). Ideální by asi bylo, kdyby šel podobný systém osadit na Pandury (později pak na BVP). Aby měly obě brigády stejné PVO. Zkrátka takový lehký protiletadlový modul "krátkého" dosahu, který by se osadil na různé podvozkové platformy.

Datum: 17.09.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Re: Re: pro AČR

Obávám se, že na plnohodnotnou PVO lze zapomenout. Ostatně -pojem plnohodnotný je poněkud těžko definovat, dosahem? Ale i takové řešení - podvozek Tatra plus PLŘS by přeci jen byl posunem proti RBS-70. A moc nevěřím, že by AČR dokázala provozovat více než dva systémy PVO, jeden pro blízkou ochranu a druhý pro střední vzdálenost

Datum: 17.09.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: pro AČR

Tak zrovna Osa je PVO krátkého dosahu a asi ani po této modernizaci, to nebude velká paráda. Asi by stačilo osadit naše KUBy izraelskými raketami - to by asi bylo ekonomicky nejlepší. PVO středního nebo dlouhého dosahu je jiná káva. PVo krátkého sahu bysme měli mít alespoň modernizované (doplněk k RBS)

Datum: 16.09.2020

Vložil: Petris

Titulek: Re: Re: pro AČR

On to je celkem velký komplex takže na BVP se to asi nevejde
A osa je celkem lehká ona i plave
Ale namontovat to na Tatru by byl asi dobrý nápad

Datum: 15.09.2016

Vložil: JiriR

Titulek: PVO

Přemýšlím zda by bylo možné použít radar GrifoL z L15 které jsou ve skladech jako pozůstatek L 159 T1 pro modernizaci Strela S10m. Ne jak by to bylo složité, ale jestli by to bylo možné. Je zajímavé jak nás nouze naučila kombinovat. Ale než aby to ve skladu zahalelo-a jako zdroj nahr . dílu ne- to raději nastartovat klasické vztahy s dodavateli.

Vyhledávání