internetový armádní magazín

Polská armáda hledá náhradu za RPG-7

22.02.2017 19:35

Polská armáda hledá dodavatele nových ručních protitankových granátometů s opakovaným použitím. Nové zbraně by měly být schopny používat i jiné než přímo protitankové granáty, např tedy k ničení opevnění nebo živé síly.

V současnosti je typickým představitelem ručního protitankového granátometu s opakovaným použitím u polských ozbrojených sil typ RPG-7. Ten měl být podle dřívějších plánů nahrazen v minulých letech zbraní jednorázového použití, ale výběrové řízení nebylo vypsáno. Teď se výzbrojní inspektorát polského ministerstva obrany k hledání vhodného nástupce vrací, ale požaduje možnost opakovaného použití jako u RPG-7.
V polských armádních skladech se údajně nachází větší množství jednorázových protitankových granátometů RPG-76 Komar, vzniklých v Polsku na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, které nebyly v praxi používány pro technické nedostatky a absenci samolikvidátoru. Speciální jednotky polské armády používají od devadesátých let opakovaně použitelné švédské granátomety Carl Gustaf M3. Militarybox, CC BY-SA

                                                                         RPG-7

                                                            (foto: Maňas / CC BY)

 

 

Diskusní téma: Polská armáda hledá náhradu za RPG-7

Datum: 23.02.2017

Vložil: Saracen

Titulek: rpg

Bude zaujímavé sledovať z čoho budú poliaci vyberať. Veľa toho na výber nie je z hľadiska účinnosti, hmotnosti, obsluhy a určite aj ceny.

Datum: 24.02.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: rpg

Napadá mě futuristický Enforcer od společnosti MBDA (z EU), pak starší švédský AT-4, Carl Gustav M4 nebo Panzerfaust 3

Datum: 24.02.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: rpg

Nebo jen poameričtěné RPG-7 od AirTronic
https://defense-update.com/20151014_psrl.html

Datum: 24.02.2017

Vložil: Saracen

Titulek: Re: Re: Re: rpg

Tak tá sa aj mne veľmi páči a najviac tá verzia s hmotnosťou 3,5 kg, myslím označená 777

Datum: 25.02.2017

Vložil: JiriR

Titulek: Re: Re: Re: Re: rpg

Nejvyssi cas zmenit filosofii pouziti techto zbrani. Viceucelova hlavice cca rpg 75 ale co si poradi i s tenkou dyn. ochranou tanu na stropa schopna primeho horizontalniho odpalu a taktez vertikalniho odpalu jako minomet s koncovym IR navedenim a kridelky proti tankum. Soucasna ochrana tanku uz neumoznuje odpal klasickych rpg z ramene.

Datum: 24.02.2017

Vložil: JiriR

Titulek: Re: rpg

Jupiter AC300

Vyhledávání