internetový armádní magazín

Polsko mění postoj k nákupu vrtulníků Caracal

28.01.2016 13:25

Podle posledních zpráv se zdá, že Polsko zreviduje svůj postoj k nákupu francouzských víceúčelových vrtulníků Caracal od společnosti Airbus Helicopters, které měly sloužit k náhradě sovětských vrtulníků řady Mi-8/17 a odvozených námořních Mi-14.

Polsko plánovalo pořídit celkem až sedmdesát strojů H225M Caracal. V první fázi, která měla přijít státní pokladnu na asi 12,3 miliardy zlotých a měla být realizována v dohledné době (asi od konce roku 2017), to mělo být 16 vrtulníků určených především pro transport a 34 vrtulníků specilizovaných na plnění různých úkolů. Dalších 20 strojů mělo být koupeno v druhé fázi v období let 2026 až 2027.

Vrtulník H225M Caracal prošel v loňském roce testy polské armády a polské ministerstvo obrany nákup těchto strojů odsouhlasilo. K podpisu smlouvy, který byl očekáván ještě před koncem loňského roku však nedošlo. Důvodem bude radikální změna polských postojů po výměně vlády. Polsko nyní požaduje po firmě Airbus Helicopters výhodnější podmínky a především výrazně větší účast polského průmyslu na výrobě. Militarybox, CC BY-SA

                                                                    H225M Caracal

                                                          (foto: L. Errera / CC BY-SA)

 

 

Diskusní téma: Polsko mění postoj k nákupu vrtulníků Caracal

Datum: 29.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Airbus...

prenasi vyrobu tohoto typu do Rumunska za ucelem snizeni vyrobni ceny tohoto modelu a jeho vetsi konkurenceschopnosti na svetovych trzich proti Mi-8/17. Takze jista sance tu je, ale jinak tento krok vidim spise kontraprudiktivne. Polsko nema levnejsi zapadni cestu jak nahradit ruske stroje a vyrobce si toho je jiste vedom.

Datum: 28.01.2016

Vložil: David

Titulek: Polsko

Mně osobně připadá, že Polsko si svou ambiciózností tak trochu samo sobě podtrhává nohy. Tak trochu pochybuji, že by se jim podařilo vyjednat nějaké zásadně lepší podmínky

Datum: 28.01.2016

Vložil: Bors

Titulek: Re: Polsko

Taky si myslím, že nějak radikálně se to nezmění. Airbus možná trošku ustoupí a něco nabídne, ale nebude to nic velkého. Kdyby to chtěli Poláci radikálněji překopat, všechno by se posunulo o několik let. Nebo snad mají tak schopné a bohaté firmy, které jsou připravené naběhnout na výrobu řady technologicky náročných dílů během několika pár měsíců? Asi ne.

Datum: 28.01.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Polsko

Je to hodně o politice. Zdá se, že nová polská vláde chce dělat spoustu věcí jinak než to dělala ta stará, ale ne proto, že by to bylo lepší, ale spíše jen jako truc - ze zásady.

Datum: 28.01.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Caracal

Na jedné straně Polákům rozumím, chtějí co nejlépe hájit své zájmy, ale na druhou stranu se ptám, jestli nemají příliš velké oči.

Datum: 28.01.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Caracal

Snad ještě dodám, že si myslím, že konstrukce Caracalu není podle mne nic převratného a nic zásadně lepšího než konstrukce posledních Mi-17. Všechno je jen o vybavení.

Datum: 29.01.2016

Vložil: Mamut

Titulek: Re: Re: Caracal

Jistě že Caracal oproti posledním modelům Mi-8MT (Mi-17 exportně) není žádní "super hit", ale je momentálně ze správného světového směru. Teoreticky je možné sehnat "lepší praktičtější moderní" Mi17 (třeba Mi-8AMTSh) možná daleko výhodněji, ale to jde stranou. Hlavní je politika, odůvodněná standardy NATO.

Datum: 28.01.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Caracal

Poláci chtějí hrát asi tvrdou hru. Chtějí na Airbusu vybouchat co se dá, nechtějí jen montovat, chtějí vyrábět většinu dílů, ovládnout vývoj, dělat úpravy a vyvážet. Chtějí, aby to měli aspoň tak, jak to mají s Patrií v oblati obrněných transportérů. Plánují velký odběr, tak si kladou i velké požadavky. Záleží kdo teď bude mít silnější karty, jestli Poláci nebo firma Airbus.

Vyhledávání