internetový armádní magazín

Polsko se hodlá zapojit do vývoje německo-francouzského tanku

03.08.2016 15:45

Polsko oficiálně deklarovalo svůj zájem účasti na vývoji nového německo-francouzského hlavního bojového tanku, který bude vycházet z rozpracovaných projektů firem Krauss-Maffei Wegmann a Nexter. Tyto firmy již před nějakým časem vyzvaly další společnosti ze zemí NATO k účasti na vývoji nového tanku.

                                                     Leopard 2A4 polské armády

                                                        (foto: Hiuppo / CC BY)

 

Podle vyjádření vrcholných představitelů společnosti Nexter by se na přímém vývoji nového hlavního bojového tanku mohlo začít pracovat mezi lety 2025 a 2030. Předpokládá se, že kromě Německa a Francie by se na vývoji a výrobě nového tanku mohly podílet především společnosti z Itálie, Španělska a Velké Británie. Velký podíl však mohou získat právě i společnosti z Polska. Francie vnímá Polsko jako významného potenciálního klienta pro řadu zbraňových systémů jako jsou vrtulníky, ponorky, protiletadlové rakety a právě hlavní bojové tanky. Polská armáda velmi hlasitě hovoří o potřebě nových obrněných pásových vozidel k náhradě tanků T-72 a PT-91, kterých má stále kolem čtyř stovek.

                                                        polský projekt Anders

                                                      (foto: Pibwl / CC BY-SA)

 

Polský podnik OBRUM Glivice před několika lety sám iniciativně připravil pásové obrněné vozidlo Anders s hmotností 32 až 40 tun, ale výrobní fáze nebylo z řady různých důvodů dosaženo. Od té doby panuje v Polsku velký zájem o získání partnerství v projektech velkých zahraničních zbrojovek, a není se čemu divit, protože podle polských vojenských představitelů by polská armáda mohla v budoucnu projevit zájem až o tisíc nových tanků.
V současné době se polské úsilí soustřeďuje na modernizaci starších tanků Leopard 2A4 získaných v roce 2002 od německého Bundeswehru. Ty mají dosáhnout úrovně vozidel verzí A5 až A6 a být upraveny podle polských představ. Do modernizace je zapojena polským státem řízená skupina PGZ, která velmi úzce spolupracuje s německou firmou Rheinmetall. Tato poněkud nenápadně zahájená polsko-německá spolupráce směřuje také ke společnému vývoji nového pásového obrněného transportéru pro polské ozbrojené síly, a odtud je jen krůček k budoucímu polskému zapojení do projektu nového hlavního bojového tanku. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Polsko se hodlá zapojit do vývoje německo-francouzského tanku

Datum: 05.08.2016

Vložil: Vorošil

Titulek: Polsko

O účasti Polska na novém tanku se nedalo pochybovat. Poláci se teď tlačí do všeho, co se kde v NATO šustne. Horlivá spolupráce s Němci (přitom mají Němce rádi jak osinu v zadku, a o názoru Němců na Poláky radši ani nepsat), přitom dělají všechno proto, aby Němce vytlačili z jejich pozice, podbízejí se Američanům úplně nehorázným způsobem (doslova kouří Američanům pé..) aby ukojily své choutky a zalíbili se (k tomu se jim nejvíc hodí protiruská nota - ta opravdu zabírá). Poláci jsou prostě pouze šmelináři z tržnice, kterým se momentálně dostalo dost peněz. Co se jim nedá upřít je fakt, že dokáží spoustu věcí dojednat a mají čuch. Nákup německých Leopardů byl vynikající tah. Za dobrou cenu získali zboží, které začíná na pultu chybět a po kterém spousta dalších slintá (jako zrovna teď AČR).

Datum: 04.08.2016

Vložil: David

Titulek: Anders

Osobně považuji za chybu, že byl zrušen projekt Anders. Nechce se mi věřit, že by problémy byly neodstranitelné. Anders by představoval lehčí, levnější doplněk těžších Leopard 3. Škoda

Datum: 04.08.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Anders

Dá se říct, že se Anders transformoval do projektu lehkého tanku PL-01, ten má být připravený k výrobě 2018. Jestli se ale bude sériově vyrábět, to je otázka. Nj. touhle dobou už mohla běžet sériová výroba Anderse

Datum: 04.08.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: Anders

Anders vypadal reálně, jezdil, střílel. PL-01 je sci-fi maketa na podvozku CV90. Proč by měl BAE Sytems nějak moc tlačit na pilu ve věci polského PL-01, když už dříve vypracoval tank CV90-120? Myslím, že polský PL-01 buď nebude existovat vůbec, nebo to bude mírně přeslečený CV90-120. Mnoho povyku pro nic.

Datum: 04.08.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Anders

Však jo, BAE se pokusilo protlačit překapotovaný CV90120. Osobně jsem moc nevěřil tomu termo maskování, který by projekt cenově posunulo do nereálné výše. S normálním pancířem, třeba MEXAS, by byl v pohodě. Poláci by si ho vyráběli v licenci doma, pod nějakým cool názvem. Lehčí a o něco levnější než MBT. Nevím proč by měl být nějaký problém, když CV90120 taky fungoval.

Datum: 04.08.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Anders

Souhlasím. Anders bylo možno vrámci V4 dotáhnout a mohl by vzniknout jak lehký tank (vozidlo palebné podpory), tak i BVP, OT.

Datum: 04.08.2016

Vložil: Sf

Titulek: Re: Re: Anders

Nesouhlasím, Anders byl krok zpět, zastaralé technologie i koncept, nedostatečné vlastnosti výrobku i výroby. Proto byl přizván zahraniční subjekt. Polsko potřebuje cizí know-how, jinak je bez šance. Náš průmysl - technologie jsou na tom lépe než v Polsku. Poláci jsou dobří tak na pouliční prodej a kseftařinu.

Datum: 04.08.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: Re: Anders

Právě proto ho bylo třeba dotáhnout, použít klíčové francouzské, německé, izraelské komponenty a rozum našich lidí. My ve střední Evropě jsme jak truhlíci, pořád si myslíme, že ke každému vývoji a výrobě potřebujeme "západní chůvu". Hovno, myslíte si, že jejich řešení jsou jediná správná? Ne!

Datum: 04.08.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: Anders

Uvidíme s čím přijdou u Zetoru (nové BVP). Zda bude ona "středoevropská cesta" fungovat )

Datum: 04.08.2016

Vložil: zico

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Anders

Ta cesta by fungovala, ale musí si spolu sednout zástupci českého a slovenského zbrojařského průmyslu, zástupci ministerstev obrany a ministerstev financí, vypráskat všechny vychcané lobbysty a nedat jim žádné info dřív než budou na světě základní definice potřeb a možností. Vypsat tendry na dodávky soustav a komponentů, které se nevyplatí samostaně vyvíjet nebo vyrábět, nebo jejichž vývoj by byl pro nás nezvládnutelný. Tyto soustavy a komponenty se dají ve světě koupit a nepředstavuje to až takový problém. Soustavy a komponenty je třeba vybírat na základě předem provedených testů a zkoušek, ne podle papíru od lobbystů.

Datum: 05.08.2016

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Anders

Teoreticky by to fungovat mohlo a přeji si, aby fungovalo a dopadlo pro projekt Zetoru dobře. Nevím jak jinde, ale u nás vládne taková politická pakáž, že všechny větší projekty představují obrovský problém. Ve hře je vždy spousta zájmů různých skupin, kterým nejde o společnou věc, skromný výdělek pro všechny a naši obranu a bezpečnost, ale maximální vývar pro ně samotné. V naší společnosti se vždy plave od voleb do voleb vždy trošku na jinou stranu, a tak přicházejí stále nový vychcálkové a skupiny, které se chtějí nakrmit.

Datum: 05.08.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Anders

Informace o Zetoru jsou úplně šokující. Když jsem to slyšel poprvé, tak jsem myslel, že jde o vtip. Ale, proč ne musí se najít někdo odvážný, kdo nebude stát "posraný za rožkem". Další české společnosti by měly chytnout příležitost za pačesy a připojit se, podobně jako armáda by neměla váhat, říct přesně co chce a věc podpořit. Když naše armáda řekne, že koupí od Zetoru nějakých 250 BVP a další 100 pásových OT, tak to určitě pootevře vrátka k exportu.

Datum: 05.08.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Anders

Jsem hodně zvědavý, kdo za tím stojí. Přeci jen se angažuje jen CV90 (BAE) a ASCOD2 (General Dynamics). ještě zbývají Italové, Němci (víc možností), Izraelci, Ukrajinci nebo Rusové a Srbové. Ti všichni mají know-how k výrobě BVP a nějakým způsobem by mohli být do projektu zapojeni. Netvrdím že přímo celá firma, ale stačí pár vhodných lidí, kteří vědí co a jak. Komponenty samotné není problém nakoupit.

Datum: 03.08.2016

Vložil: mates

Titulek: re

Mě už by ani nepřekvapilo,kdyby Poláci chtěli koupit letadlovou lod:-)

Datum: 05.10.2016

Vložil: b h

Titulek: Re: re

No a ?

Datum: 03.08.2016

Vložil: Alex

Titulek: Leo3

Účast Polska se dala předpokládat. Poláci teď propadli velikášství. Ne, že by se nemohli nebo neměli zúčastnit, to rozhodně ne, protože i ČR by se měla zúčastnit, ale oni by chtěli krát významné housle - rovně s Německem a Francií. Jsou to prostě Poláci, co dodat ....

Datum: 04.08.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: Leo3

Jediné know-how, které Poláci mají, je to co získali od BAE nebo Rheinmetallu. Můžou nabídnout, jen že tanky pro sebe si i sami vyrobí a že se stanou potencionálním zákazníkem (tedy i investorem). Doufám že se zapojí i ČR (jen ne tak ambiciózně).

Datum: 03.08.2016

Vložil: alexa123

Titulek: .

Ak aj pri tomto projekte budú špekulovať ako pri ostatných medzinárodných projektoch napr. v rámci V4, tak ich ostatní tak nakopú že ...

Datum: 04.08.2016

Vložil: Rase

Titulek: Re: .

Ještě nedávno tvrdili, že spolu s námi koupí licenci na již existující stroj. Teď podle článku, chtějí vlastní vývoj spolu s Rheinmetallem. Obávám se, že to neznamená že si jen upraví Pumu nebo Lynx

Datum: 03.08.2016

Vložil: Sd

Titulek: 1000

Opravdu je zmíněno 1000 tanků pro Polsko, není to omyl.
Vždyť jen provoz 1000 moderních tanků by zrujnovalo celý polský průmysl.

Datum: 03.08.2016

Vložil: alexa123

Titulek: Re: 1000

Nevieš že Poliaci radi holdujú vodke? A potom nevedia, čo povedia.

Datum: 04.08.2016

Vložil: David

Titulek: Re: 1000

A kolik těch tanků provozují nyní? Poláci budou potřebovat nahradit nejdřív T-72, potom PT-91, ani Leopardy 2 nelze provozovat do nekonečna. Takže pokud by dodávky byly rozloženy do delšího časového období, bude zapojen domácí zbrojní průmysl, pak proč ne.

Záznamy: 1 - 22 ze 22

Vyhledávání

 

 

 

 

army shop E-ARMY Liberec