internetový armádní magazín

Polsko se rozhodlo koupit letouny F-35A

21.05.2019 19:45

Polská vláda se rozhodla zaslat žádost Spojeným státům o nákup dvaatřiceti bojových letounů nové generace F-35A Lightning II. Má se jednat o dvě série letounů po šestnácti kusech. Zahájení dodávek se předpokládá v roce 2026.

Inspektorát výzbroje polského ministerstva obrany zveřejnil informace o svém záměru provést průzkum trhu v rámci projektu dodávky nových víceúčelových bojových letadel pro vojenské letectvo v listopadu roku 2017. Cílem analytické a koncepční fáze projektu bylo získat podrobné údaje o možnostech řady typů moderních letadel.

Účastníci polského průzkumu museli předložit své odpovědi s obecným popisem navrhovaného vojenského vybavení do 18. prosince 2018.

V rámci projektu Harpy chce polské letectvo získat nové moderní víceúčelové bojové letadlo, které nahradí stíhačky MiG-29 a stíhací bombardéry Su-22.

Mezi hlavní vzorky, které jsou v současné době na trhu, a pro aplikace, které jsou požadovány, patří stroje F-15E Strike Eagle, F/A-18E/F Super Hornet, F-16V Viper, F-35A Lightning II, Eurofighter Typhoon, Rafale a JAS-35E/F Gripen.

                                   Lockheed Martin F-35A Lightning II / foto: USAF / PD

 

Polský ministr obrany v únoru letošního roku částečně odhalil nový plán technické modernizace polských ozbrojených sil na období let 2017 až 2026, který poskytuje finanční prostředky na nákup zbraní a vojenského vybavení ve výši 185 miliard zlotých (48,8 miliard USD). Objevil se v něm zejména projekt Harpy v hodnotě asi 20 miliard zlotých, který zahrnuje nákup dvaatřiceti víceúčelových stíhaček nové generace F-35A. To naznačuje, že o jiných možnostech nebylo ani moc uvažováno. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Polsko se rozhodlo koupit letouny F-35A

Datum: 23.05.2019

Vložil: Cami

Titulek: Logická volba

V reakcích na článek byly často přehlížena určitá fakta:
1) Polské letectvo chce moderní mašiny - z toho důvodu nebude jako novinku zavádět stroj 4. generace byť upgradovaný a budovat pro něj zázemí, Polsko není v pozici jako Finsko či Švýcarsko s Hornety nebo Israel s Eagly.
2) Jiný letoun 5. generace v operačním nasazení neexistuje - Poláci by mohli být do EU zamilovaní až po uši a bylo by jim to úplně k ničemu, EU žádný letoun 5. generace nikdy nevyrobí.
3) Jestliže si odborníci z malých členských států NATO spočítali, že je pro ně "šrot" v podobě F-35 dlouhodobě nejvýhodnější, je rozhodnutí Polska tak udivující?
4) Pokud odhlédnu od nesmyslných diskusí o tom, která ze současných mašin 5. generace je lepší, pak mě jako platícího zákazníka zajímají relevantní informace, např. z reálného provozu či servisní zajištění, a tady je to jednoduché rozhodování - výrobní linka na F-35 je už odladěná a pár let běží, dodavatelský řetězec funguje.
Volba Poláků tedy není pouze logická, pro ně žádná jiná volba není.

Datum: 26.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re:vsechno zvasty

uz jenom to ze v operacnim nasazeni je F-22 a SU-57 , co tva veta to perla, ze F-35 jsou perfektne odladene asi nema cenu vyjadrovat.....jinak polaci maji plno jinych moznosti co koupit ale chapu, ze US trol jako ty vidi pouze US stihacky

Datum: 26.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re:vsechno zvasty

Su-57 nie je zavedena v ziadnej krajine a F-22 alebo J-20 sa do zahranicia nepredavaju. Cize, ma pravdu. Jedine lietadlo piatej generacie, ktore sa da kupit, je F-35. Je jasne ze ruskemu trolovi to nevonia :-)

Datum: 27.05.2019

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Re:vsechno zvasty

Chudáček co nechápe význam slovního spojení "operační nasazení " je mi ho spíše líto.

Datum: 28.05.2019

Vložil: Omby

Titulek: Re: Re: Re:vsechno zvasty

No mně je líto takového mamlas e jako jsi ty když si myslí že F22 či SU 35 nejsou v operačním nasazení, a propo v jakém nasazení teda jsou když obě se vyrábí sériové a prošly i bojovými emisemi??

Datum: 30.05.2019

Vložil: Neutrál

Titulek: Re: Re: Re: Re:vsechno zvasty

Psal jsi, že v operačním nasazení je SU-57, takže na toho mamlase se podívej do zrcadla.

Datum: 27.05.2019

Vložil: veterán 47

Titulek: Re: Logická volba

Situácia s F-35 v USAF, je momentálne zlá. Podľa údajov, je len 52% F-35 schopné vykonať jednu ľahšiu misiu a iba 27% akú koľvek misiu určenú pre tieto stroje. Som zvedavý ako sa s týmto problémom vysporiadá Poľsko.

Datum: 22.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: O F-35 nie je vo svete záujem :-)

Poľsko je ďalšia krajina, ktorá nepochopila, že F-35 je šrot. :-)
Prečo sa najskôr neporadili s Omnym, ktorý vie, že F-35 je totálne neúspešný projekt. O F-35 už nemá skoro žiadna krajina záujem. Kde som len tieto bludy počul. :-)
Miestna trolia farma zas bude peniť, lebo im ich predpovede nevychádzajú. Mohla by ich potešiť aspoň nejaká malá objednávočka na Su-57. Ale v tomto prípade sa asi od veľkohubých vyhlásení k reálnemu kontraktu neposunieme. No čo už, aspoň že Iliušin dodal ruskému letectvu druhé Il-76MD-90A. To nevadí, že to trvalo 7 rokov, teraz už to určite pôjde jak na bežiacom páse. :-)

Datum: 25.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: O F-35 nie je vo svete záujem :-)

pochop uz, ze to ze Polsko kupuje F-35 nesouvisinikterak z jeho kvalitou. Polsko jako velka vlezdoprdelka USA koupi od nich cokoliv - jen aby tam US vybudovali svou stalou zakladnu, takze takovy uplatek. Paradoxni je, ze uz samotne US jsou z toho jejich vlezdoprdelstvi zoufale a je jim to i neprijemne. Dokonce i US rekli polakum, ze tam trvalou zakladnu jim neudelaji.....Polaci preci mohli daleko levneji zmodernizovat sve F-16 na vyssi level kdyz uz ne Mig29, chapes chumajko?

Datum: 26.05.2019

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Re: O F-35 nie je vo svete záujem :-)

Zajímalo by mne , jaká modernizace udělá z F16 letoun páté generace se 40 letou perspektivou .Ty musíš bejt retardovanej.

Datum: 26.05.2019

Vložil: Omnz

Titulek: Re: ja ale o 5 gen nic nepsal mamlasi

nauc se cist, retard tu jsi maximalne ty

Datum: 27.05.2019

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Re: ja ale o 5 gen nic nepsal mamlasi

"pochop uz, ze to ze Polsko kupuje F-35 nesouvisinikterak z jeho kvalitou." A tohle je co ?Jaké jiné letadlo s perspektivou bude k dispozici v následujících 20 letech ?Proč investovat do F 16 když stejně za 20 let skončím u F35... Já vás neurážel ! Jen jsem konstatoval, že s velkou pravděpodobností jsou kognitivní funkce vašeho mozku omezené a to vám umožňuje ohýbání reality podle vašeho přesvědčení. Navíc je patrné že si připadáte jako hrdina , který svou bystrou inteligencí dedukuje závěry i z poměrně obsahově omezených příspěvků. Nevidím žádný důvod k vypichování jen jednoho důvodu (tedy až na zjednodušní , které podporuje mojí myšlenku ).Čím více důvodů k investici mám , tím bude snazší prosadit investici .

Datum: 28.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: No ty jsi opravdu pěkný mamlad

Jak je to dlouho co poláci koupili F16? Takže podle tebe už nemají perspektivu, to je mi novinka, když je kupují jiné státy tak perspektivu mají o)) já nevím ale stíhačky se nakupují na 10 let podle mne ale na 30 si myslím. Takže znova opakuji že poláci si teď F35 rozhodně kupovat nemusí.

Datum: 30.05.2019

Vložil: Neutrál

Titulek: Re: No ty jsi opravdu pěkný mamlad

Asi tě to překvapí, ale Poláci si mohou koupit to, co chtějí, a ne to, co jim doporučíš ty.
BTW - Když si chtějí koupit americké F-35, tak je to podle tebe vlezdoprdeláctví, ale koupě amerických F-16 je v pořádku? Postrádám logiku.

Datum: 26.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: O F-35 nie je vo svete záujem :-)

Jasne Omny, aj zvysnych 10 krajin kupuje F-35 len aby liezli USA do zadku. Logika hlupeho trolka :-)

Datum: 22.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

nemají na to finančně, uplně se zrujnují. Měl jsem za to, že náhradu za Mig29 nakoupili F-16, které by mohli zmodernizovat na block 70, v tomhle případě by to smysl mělo. Zase jako u slováků, kdyby aspoň koupili něco made in EU, ale protože se ví, že to jsou velcí vlezdoprdelisti US, s EU mají problém, fanaticky protirusky naladění tak mně to ani nepřekvapuje. Jenom nechápu kde na ty nákupu předražené US techniky berou.
Jinak udělali vůbec řádné výběrové řízení? že mi to nějak uniklo

Datum: 22.05.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

Nie kde na to berú, ale kto im na to dáva. Modernizácia slovenského letiska núkaná USA tiež nebola ponúknutá z čistej spojeneckej lásky. Mala by nakoniec slúžiť američanom. Medveď sa prebudil, pytliaci číhajú.

Datum: 22.05.2019

Vložil: strix

Titulek: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

Proti ruskému agresorovi je třeba mít nejmodernější techniku. Nic jiného než f35 nemá perspektivu.

Datum: 22.05.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

Netreba zabúdať, že kým Poľsko získa prvú F-35, Rusko už bude mať dve Su-57. Ak to teda so sériovou výrobou pôjde tak promptne ako produkcia Il-76MD-90A. :-)

Datum: 22.05.2019

Vložil: Tommy

Titulek: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

Potřebují úderné stroje tak koupili to nejlepší, co je na trhu. Tak to dopadá, když má někdo někde kousek země, lifruje tam rakety a všude ukazuje mapičky, kam až dosáhnou. Holt si sousedi nakoupí svoje rakety...
Výběrové řízení si dělají podle svého, Putin taky nedělá řádná výběrová řízení. To by si VVS ty F-35 objednalo taky :-D

Datum: 22.05.2019

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

V době i kdy i největší zákazník F-35 přehodnocuje jejich ekonomičnost provozu a objednává na jejich úkor jiné typy, je trošku pochybné kupovat to nejlepší na trhu pro zemi mnohem nižší ekonomické síly, která má problém provozovat i F-16 ve větším počtu.

Datum: 23.05.2019

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

Nic takového USAF nedělá. Necucejte si to z prstu. Je to přesně naopak. Pentagon chce kupovat uprgradované F-15 a letectvo řve že má strach, že nezbude na F-35, které chce.

Datum: 23.05.2019

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: Re: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

Největším zákazníkem není myšleno USAF a celé letectvo ozbrojených sil USA a nákup Advanced Super Hornetů jde na úkor F-35.
Ale především to nic nemění na podstatě myšlenky, že je jejich provoz extrémně drahý i pro mnohem silnější ekonomiky než je ta polská.

Datum: 24.05.2019

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

No není extrémně drahý. Drahý je provoz F-22 a extrémně drahý B-2. U F-35 je zatím dražší než u zavedených strojů 4. gen, ale s klesající tendencí...

Datum: 25.05.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

s klesajici tendenci....co vy US trolove si zase nevymyslite za frazi o]] duvod proc si polaci kupuji F-35 je ze si touzebne preji aby tam US vybudovaly stalou zakladnu na porad

Datum: 31.05.2019

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

Oni si ji kupují, protože je to zdaleka nejlepší úderný stroj na světě. Zapadne do jejich propojeného systému získávání, sdílení informací a distribuce k vhodným úderným prostředkům. Od dronů, před děla, raketové dělostřelectvo po letectvo.

Datum: 23.05.2019

Vložil: Petr

Titulek: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

Máš pravdu výberove konanie neprebehlo . Je dosť otázne kto iný vyrába lietadlo tejto generácie.(na druhej strane vieme ako vybrali vrtuľníky - súťaž vyhrali Francúzi ,ale Poliaci kúpili americké vrtuľníky).
Súhlas F35 je totálne predražené a to sa nehovorí o údržbe a celkovom servise (viď. USA má len 27% týchto lietadiel v prevádzku schopnom stave).
Osobne považujem túto stíhačku za OBDOBU F-104 Starfighter.(,ALE NA ROZDIEL NAPR. OD F22 im neodpadávajú motory). F104 volali lietajúca rakva.
Mne by sa viac pozdávala modernizovaná F15 (osobne ju považujem za naj bojovú stíhačku súčastnosti).

Datum: 23.05.2019

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

Aký má F-22 problém s motormi?

Datum: 23.05.2019

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: co se dalo od poláků čekat je to megalománie

F-104 byla létající rakev tak možní pro Luftwaffe. Nehledě na to, že F-104 u nich vykazovala )plně stejnou nehodovost jako starší F-84. Takže to jaksi nebyla vina toho letounu. Takoví Norové (kteří je provozovali v daleko horších podmínkách) jich ztratili pouze šest a Španělé dokonce neztratili ani jeden.

Datum: 21.05.2019

Vložil: Rase

Titulek: -

moc doufám, že jim to vyjde. Těch 20 mld zlotých je cca 120 mld Kč, tak předpokládám že je to dost peněz. Je docela škoda, že o F-35 nemělo zájem Slovensko. Zvědavý jsem i na nedávný zájem Maďarska o F-35A.

Datum: 21.05.2019

Vložil: dusan

Titulek: Re: -

Pre Slovensko je už otázna i "rentabilita" F-16V ....

Predsa len budú naše stroje slúžiť len pre PVO, kde značnú časť schopností týchto strojov nevyužijú.

32 ks je už úplne iný počet a samozrejme i nižšie náklady na 1 ks.

Môj osobný názor je, že by nám stačili buď Gripeny, alebo jednoducho nehľadieť na "pipíka" a vzdať sa tejto schopnosti a zaplatiť to spojencovi a ušetrené zdroje investovať do pozemného vojska, ktoré je v dezolátnom stave a neplníme takmer nič čo sa týka požiadaviek NATO.

Datum: 22.05.2019

Vložil: Rase

Titulek: Re: Re: -

Kupovat nové Gripeny nemá cenu, pronájem by byl lepší, byť Švédi by asi hodně napálili cenu. Souhlasím ale s tím, že by se Slovensko bez nadzvuku nejspíš i obešlo. Přeci jen Slovinsko a pobaltské státy je taky nemají. Ideálně pořídit místo L-39 (a Migů) nějaké moderní cvičné letouny se schopností nést zbraně (př. KAI T-50). Pořád by zbylo dost peněz na pozemní síly.

Datum: 22.05.2019

Vložil: Matúš. K

Titulek: Re: Re: -

Dušan, a nakoľko rentabilná by bola kúpa nových Gripenov? Verzia E/F bude drahšia ako F-16V. Prenájom starých vyjde ČR tiež drahšie ako nás nákup F-16.

Datum: 22.05.2019

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: -

No ten náš pronájem dráž nepřijde... Ale to je jedno, vám už by to tak lacino nedali.

Datum: 22.05.2019

Vložil: Majo26

Titulek: Re: Re: Re: Re: -

Presne ako pises, na zaciatku sa jednalo o prenajme ale SAAB si pytal vela tak sa nedohodli. Potom SAAB uz nechcel prenajat ale iba predat....

Datum: 22.05.2019

Vložil: Matúš K.

Titulek: Re: Re: Re: Re: -

Tommy, skutočne? Treba si to spočítať, koľko to vychádza na 20 rokov a porovnať so sumou za nákup nových strojov.

Datum: 23.05.2019

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: -

No právě. Porovnáváš nákup s provozem. Ježe letadlo není moped, provoz tě vyjde stejně draho, jako nákup. A tohle právě řeší ta smlouva o pronájmu. Švédi udržují provzuchopnost a my lítáme. To je luxus, který třeba současné slovenské letectvo nezná. Gripeny byly schopny zajistit ve 14ks výcvik, misi v zahraničí a ostrahu vlastního prostoru.

Datum: 23.05.2019

Vložil: Petr

Titulek: Re: Re: Re: -

to platí len prvé 2 roky potom preplatíme tie F16 až a ž.
Je zle ,že aj tu zvíťazila korupcia (na polit. úrovni) a direktívne sme kúpili lietadlá ,ktoré aj tak nevyužijeme.Mne sa tiež viac pozdávajú Grippeny.

Datum: 25.05.2019

Vložil: Jajo

Titulek: Re: -

No jo no, jedna raketa a 120 mld v pérdeli, pane hrábě... :-)

Záznamy: 1 - 39 ze 39

Vyhledávání