internetový armádní magazín

Portugalsko má konečně všechna vozidla Pandur II

10.06.2016 10:40
Koncern General Dynamics European Land Systems (GDELS) 3. června 2016 oficiálně předal ozbrojeným silám Portugalska poslední objednaná kolová bojová vozidla pěchoty Pandur II 8x8.
Ministerstvo obrany Portugalska podepsalo dohodu s rakouskou firmou Steyr (součást GDELS) o dodávce 260 vozidel Pandur II v patnácti verzích v roce 2005. Cena kontraktu byla 364,4 milionu EUR. Podle dohody bylo 240 vozidel v jedenácti verzích určeno pro pozemní armádní jednotky a zbylých 20 vozidel ve čtyřech verzích mělo zamířit k námořní pěchotě.

První vozidla každé verze měla být stavěna v Rakousku a celkem 218 vozidel z celkového počtu mělo být vyrobeno na základě licence v Portugalsku. Předpokládalo se, že výroba bude dokončena nejpozději do konce roku 2011. Během výroby a testování však došlo k identifikaci technických problémů vozidel a celý program se začal opožďovat.

Portugalské ministersto obrany 16. října 2012 oznámilo svůj záměr odstoupit od smlouvy z důvodu porušení jejich podmínek smluvním partnerem. Koncern GDELS se dne 23. října 2012 odvolal a celá záležitost skončila u rozhodčího soudu. V době záměru odstoupení od smlouvy mělo portugalské ministerstvo obrany již 166 vozidel asi šesti verzí.

                               portugalský Pandur II ve verzi OT s 12,7mm kulometem

                                                      (foto: Joseolgon / CC BY-SA)

 

V důsledku velmi zdlouhavých procedur v rozhodčím řízení se v září roku 2014 ministerstvo obrany Portugalska dohodlo s koncernem GDELS na urovnání sporu. Jedním z výsledků dohody je, že Portugalsko odebere pouze 188 vozidel Pandur II. Tento počet zahrnuje 105 obrněných transportérů s externě ovládaným 12,7mm kulometem, 7 obrněných transportérů s 12,7mm kulometem v dálkově ovládané zbraňové stanici Kengsberg Protector, 30 bojových vozidel pěchoty s věží SP30 s 30mm rychlopalným kanónem, 16 velitelských vozidel, 8 sanitních-evakuačních vozidel, 7 vyprošťovacích vozidel, 4 vozidla průzkumu, 6 vozidel spojovacích a 4 protitanková vozidla se systémem TOW. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Portugalsko má konečně všechna vozidla Pandur II

Datum: 10.06.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Portugalsko - Pandur II

Tak chtěli disponovat 260 Pandury II v roce 2011, a výsledek je takový, že v roce 2016 se musí spokojit se 188. Obchod pochybné kvality.

Datum: 11.06.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Portugalsko - Pandur II

Portugalci prostě měli možná až příliš velké oči. Mohu připomenout, že svého času měli zájem o rozšíření počtu svých tanků Leopard 2, námořnictvo plánovalo nové hlídkové lodě. A pak přišla ekonomická krize a stejně jako i jiné státy to Portugalsko donutilo k zásadní revizi plánů. Nic hrozného bych na tom neviděl, s podobnými problémy se potýkají prakticky všechny státy.
Připomínám, že původně měla mít AČR 440 kolových OT, původní zakázka na Pandury čítala 234 jednotek - a ve finále jich armáda dostala jen 107.

Datum: 10.06.2016

Vložil: Alex

Titulek: Pandur

Zájmy armád a zájmy zbrojařských firem nejsou vždy zcela totožné. Armády normálně chtějí to nejlepší za co možná minimum peněz a firmy zase chtějí za každé situace co nejvíce vydělat. Kdyby výběrové řízení probíhalo tak jak má, tedy že výrobek bude v první řadě pořádně otestován a ve všech směrech prověřen a pak se teprve bude uvažovat o nějakém uzavírání závazných smluv, tak se by předešlo řadě problémů v takových armádách jako je ta portugalská nebo i ta česká. "Výběhovku" Pandur od GDELS nebudu hodnotit, rozhodně jsou však vyjednavači firmy a jejich místní přisluhovači (příjemci tučných obálek) hodně šikovní lidé, protože prodat něco takového za tolik peněz vyžaduje určité umění.

Vyhledávání

 

 

 

 

aerosim.cz-banner-250x250-foto.png