internetový armádní magazín

Program FFG(X) - hledání nového typu fregaty pro americké námořnictvo

03.08.2018 07:35

Američané ve zrychleném tempu hledají nový typ fregaty pro své vojenské námořnictvo. Dne 1. srpna 2018 bylo oznámeno, že americké ministerstvo obrany uzavřelo doplňkové kontrakty s pěti účastníky běžícího programu FFG(X).

V únoru letošního roku, americké vojenské námořnictvo (U.S. Navy) uzavřelo smlouvy s firmami Austal USA, Lockheed Martin, General Dynamics Bath Iron Works, Fincantieri Marine a Huntington Ingalls Industries na práce na perspektivních projektech fregat. Nyní každý z uchazečů získal dodatečné prostředky v částkách od 6,3 do 7,9 milionů dolarů na rozpracování svého koncepčního návrhu (Austal USA - 6,3 mil. USD, General Dynamics Bath Iron Works - 7,9 mil. USD, Huntington Ingalls Industries 7,9 mil. USD, Lockheed Martin - 6,9 mil. USD, Fincantieri Marine - 7,9 milionu USD). Ministerstvo obrany zdůrazňuje, že uvolnění dodatečných finančních prostředků umožní lépe definovat konečné požadavky na nové lodě, snížit budoucí náklady, omezit riziko a celkově urychlit program FFG(X).

Podle nového třicetiletého plánu na stavbu loďí bude americké námořnictvo v letech 2020 a 2021 objednávat jednu fregata vybraného nového typu. Od roku 2022 pak bude objednávka dvě lodě ročně. Celkově by mělo být pořízeno dvacet nových fregat vziklých na základě programu FFG(X). 

Společnosti Lockheed Martin a Austal USA připraví nové fregatové projekty založené na stávajících hlídkových lodích typu LCS. Skupina Fincantieri Marine vyvinula novou fregatu založenou na projektu FREMM a General Dynamics Bath Iron Works předloží revidovaný návrh fregaty třídy Álvaro de Bazán pocházející od španělské společnosti Navantia. Společnost Huntington Ingalls Industries pravděpodobně příjde s plavidlem založeným na hlídkové lodi NSC (National Security Cutter). Firmy musí předložit výsledky své práce do června 2019.

Americké vojenské námořnictvo chce z programu FFG(X) získat fregatu, která dokáže držet krok s letadlovými loděmi a přispěje k taktické síle flotily, ale dokáže také působit zcela samostatně. Militarybox, CC BY-SA

                                       hlídková loď typu LCS od společnosti Lockheed Martin

                                                                 (foto: USN / PD)

 

Diskusní téma: Program FFG(X) - hledání nového typu fregaty pro americké námořnictvo

Datum: 05.08.2018

Vložil: FlipF

Titulek: FREMM

Bylo by krásné, kdyby nakoupili v Itálii. FREMM patří mezi absolutní špičku. Nemluvě o hezkém kšeftu a prestiži pro Evropu.

Vyhledávání