internetový armádní magazín

Projekt granátometu XM25 byl uzavřen

14.08.2018 14:40

Ozbrojené síly Spojených států se rozhodly uzavřít projekt 25mm granátometu XM25 Punisher. Velení ozbrojených sil ve svém prohlášení uvedlo, že během pilotního provozu vojáci reagovali na novinku velmi "chladně" a při bojových operacích dávali přednost běžným granátometům. Kromě toho je nový granátomet příliš těžký, samotný granátomet má více než 6 kg a spolu s nesenou zásobou 36-ti granátů je hmotnost kompletu téměř 16 kg. Dalším důvodem pro opuštění granátometu XM25 Punisher má být jeho velká cena. Ta se po požadované úpravě a modernizaci zvýšila z původních 41 tisíc dolarů na 93 tisíc dolarů.
Vývojáři (společnosti Alliant Techsystems a Heckler & Koch) vyvinuli XM25 Punisher jako zbraň nové generace vybavenou počítačem, high-tech mířidly, laserovým dálkoměrem a programovatelnou municí. Zbraň může provádět přesnou palbu na zdálenost 500 až 700 metrů a granáty mohou být naprogramovány podle představ střelce. Samotný granátomet je postaven z kompozitních materiálů v konfiguraci bull-pop a má zásobník na 10 granátů. Militarybox, CC BY-SA

                                                      granátomet XM25 v době zkoušek

                                                              (foto: U.S. Army / PD)

 

Diskusní téma: Projekt granátometu XM25 byl uzavřen

Datum: 15.08.2018

Vložil: David

Titulek: granátomet

Důvody nezavedení chápu. Ale třeba právě proto je pro mě překvapivé, že jinde malorážové granátomety mají určitý úspěch - třeba v Jižní Koreji, taktéž Severní Koreji, JAR atd. Účinnost munice 20 či 25 mm mi prostě připadá jako nedostatečná

Datum: 15.08.2018

Vložil: Alex

Titulek: Re: granátomet

Súhlasím aj nesúhlasím. Ak je to priama mierená streľba typu puška, tak potom aj malý programovateľný kaliber 25mm vyhovuje pretože exploduje tam, kde explodovať má a vojak v zákope alebo za stenou nemá šancu. Ale ako to tu už bolo uvedené, nevýhody XM 25 boli asi väčšie ako jeho výhody.

Datum: 15.08.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

Už si nespomínam kde to bolo ale čítal som, že vojaci si veľmi pochvaľovali jeho účinnosť. Ale nevýhody zrejme boli väčšie ako výhody.

Datum: 14.08.2018

Vložil: Pepe

Titulek: XM25

Dobrá myšlenka a špatná realizace. Hmotnost je prostě zapeklitá věc, nikomu se nechce běhat s nějakým těžkým hebedem.

Datum: 17.08.2018

Vložil: sused Záviš

Titulek: Re: XM25

...presne tak. Môžete mať hyper-super-ultra-mega modernú zbraň, ale ak je príliš prekomplikovaná (not user friendly) a navyše ťažká a veľká jak krava, tak vám na to vojak jodí bobek. a do boja si vezme síce starú, ale jednoduchú a osvedčenú malú ľahkú zbraň...a presne toto bol aj prípad XM25.

Vyhledávání