internetový armádní magazín

Protiletadlový komplex Buk-M3 na export

28.03.2018 21:25

Podle agentury RIA Novosti, Ruská obchodní společnost Rosoboronexport začíná na světovém trhu se zbraněmi nabízet zatím nejnovější ruský protiletadlový raketový komplex Viking. Jde o exportní verzi komplexu Buk-M3.

V porovnání s předchozími verzemi komplexu Buk se dosah Vikingu zvýšil 1,5 krát (uváděno 65 km) a současně došlo i k 1,5 násobnému zvýšení počtu současně postřelovaných cílů. Pár střeleckých vozidel nyní nově nese až 18 raket - vozidlo s radiolokátorem 6 a vozidlo bez radiolokátoru 12.

Komplex Viking si podle představitelů Rosoboronexportu zachovává nejlepší vlastnosti řady protiletadlových raketových systémů Buk a současně představuje nové slovo ve vývoji střednědosahových systémů protivzdušné obrany. Komplex Viking je možno integrovat s komplexem Antej-2500, který poskytuje možnost postřelovat cíle na vzdálenostech až 130 km (později snad až 250 km) a zvýšit tak celkovou účinnost protivzdušné obrany. Militarybox, CC BY-SA

                              střelecké vozidlo bez radiolokátoru komplexu Viking - Buk-M3

                                                         (foto: Rosoboronexport / FU)

 

Diskusní téma: Protiletadlový komplex Buk-M3 na export

Datum: 30.03.2018

Vložil: Michal

Titulek: Pro Militarybox

Je známa cena tohoto kompletu velikosti napr. baterie nebo aspon predchozi generace m2?

Datum: 30.03.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Pro Militarybox

Cena komplexu Buk-M3 není známa. Cena baterie Buk-M2 tvořená velitelským stanovištěm, radiolokátorem, šesti střeleckými vozidly s radiolokátorem a třemi až šesti střeleckými vozidly bez radiolokátoru je cca 120 milionů dolarů.

Datum: 29.03.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Buk

Systém Buk (i starší Kub) se mi vždy líbil. Je to takový předěl mezi jednoduchými a velmi složitými systémy protivzdušné obrany. U této poslední verze velmi kladně hodnotím uzavření raket do tubusů.

Datum: 29.03.2018

Vložil: hulvath

Titulek: Povoleni k pouziti

Co tam po tom, ze to pochazi z Ruska, to je pouhe politikum, dnes takove - zitra treba zcela jine. Ale vazna vec je primy dosah dodavatele. Slysel jsem, ze slovensky S-300, pokdud by s nim chteli realne vystrelit, musi dostat autorizaci z Ruska. Jak to s tim je ? Podobne jako kdyz nase Gripeny pokud leti mimo CR, musi je Svedove na dalku odblokovat, jinak by jim nefungovali zbrane. Coz videno mym sprostym selskym rozumem je na vlastizradu - cizi mocnost nam muze na dalku vypnout zbrane...

Datum: 29.03.2018

Vložil: Aviatik

Titulek: Re: Povoleni k pouziti

Tohle mi přijde jako naprostý nesmysl. Něco jiného je schválení různých úprav a modernizací, i když i tady si některé státy vystačí bez "požehnání" výrobce nebo dodavatele - třeba Polsko a jejich MiGy-29, pro které mají vybudované vlastní zázemí. Ohledně našich Gripenů, najděte si na internetu smlouvu o jejich pronájmu - tam má ČR vysloveně povoleno i jejich zahraniční nasazení, takže se mi nějaké dálkové odblokování Mauseru nebo Sidewinderů moc nepozdává...

Datum: 29.03.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Povoleni k pouziti

Samozřejmě je to nesmysl. Člověk nemůže věřit hospodským tlacháním;)

Datum: 29.03.2018

Vložil: Fero

Titulek: Re: Povoleni k pouziti

S-300 nie je blokovaná, ale podľa zmluvy musí ruská strana formálne povoliť cvičné streľby. Ale samotný systém by mal byť plne funkčný. Je to "papierová vojna" tak isto ako servis MiG-u.

Datum: 29.03.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Povoleni k pouziti

Já teda na kill switche věřím, ale u zbraní generace F-35, která já na síťové on-line propojení koncipována. Ostatně proč by si jinak Izraelci chtěli do svých Lightningů urychleně nahrávat svůj vlastní zdrojový kód... :)
Ale u našich Gripenů s architekturou elektroniky spadající do devadesátých let, je to krajně nepravděpodobné. Ergo u systému S-300 který spadá do přelomu sedmdesátých a osmdesátých let a neprošel modernizací, tam už je nějaká vzdálená autorizace vyložené sci-fi.

Datum: 30.03.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Povoleni k pouziti

Důvod, proč si Izraelci chtějí do svých F-35 nahrávat vlastní zdrojový kód je zcela jiný a s tímto nemá nic společného. Jde o to, že výrobce nedopustí žádné zásahy a modifikace. A to Izrael potřebuje z mnoha důvodů.

Datum: 04.04.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: Re: Povoleni k pouziti

To byla samozřejmě nadsázka, ale s ohledem na to, jak si Izrael prosazuje svoje zájmy navzdory největšímu spojenci bych se nedivil že na tom něco bude. A podle posledních zpráv nakonec Američani na jejich požadavky úprav F-35 údajně kývli.

Datum: 29.03.2018

Vložil: Martin

Titulek: re

Něco takového bych si představoval jako náhradu našich systémů KUB,škoda že to pochází z Ruska no..

Datum: 29.03.2018

Vložil: cecil

Titulek: Re: re

Ano, to je přesně ono co by jsme potřebovali, ale je možné nakupovat zbraně od "nepřátel"? Pro připosrané tajtrlíky to možné není. Turci nebo Řekové v tom velký problém nevidí. Rusko je pro nás nepřítel jen proto, že si to sami přejem, nebo že nám to bylo v Bruselu nebo Washigtonu poručeno.

Datum: 29.03.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: Re: re

Je to smutné, ale v podstatě máte pravdu. Papírová demokracie, přátelství, svoboda slova, světový mír, buzeranti, úchýláci a volný obchod - to jsou ty hodnoty, které přináší západní vítr. Z Ruska přichází jenom mráz. A kdo by si u nás přál mráz?

Datum: 29.03.2018

Vložil: Royal

Titulek: Re: Re: re

Jen pro info. Rusko označuje NATO za nepřátele, a jelikož jsme součástí NATO, tak by bylo poněkud divné, kdybychom nakupovali zbraně od někoho, kdo nás označuje za nepřátele.

Datum: 29.03.2018

Vložil: "královský"

Titulek: Re: Re: Re: re

eu , ussa su paraziti , vacsinu toho co maju niekde ukradli , ked si myslis ze my sme pre nich partneri tak mi je ta uprimne luto , schozofrenny pokrytci co vedia len klamat , zavadzat a vykoristovat . ako dokaz nech nam je nas kralovsky zivot(rovnake platy ako na zapade , rovnake prava , rovnake potraviny , rovnake objemy prace ).ked nevies kam partis , aspon neurazaj rozum ludi co tu ziju a su hrdy ze su Slováci , Češi . Ňoumo přitroublá

Datum: 30.03.2018

Vložil: čech

Titulek: Re: Re: Re: Re: re

Vskutku brilantní analýza, hlavně to podložení tvrzení zcela zásadními argumenty, absence osobních útoků. Opravdu skvělé. Předpokládám, že jsi jako správný slovanský "vlastenec" absolvoval vysokou školu života min. s červeným diplomem.

Datum: 31.03.2018

Vložil: Praotec čech ty?

Titulek: Militarybox , ja poňal :)

Pokrytectvo uráža , hlavne ze vy sa k invektivam naznizujete. Vtieravo sem zapletat cudzokrajnu propagandu maju potrebu iny , ja len vyvazujem nazorove spektrum . Nehanbim sa za to ze som urasteny mlady a mudry Slovan , keby sa dalo kusok ti dam mam toho dost :) ale teba t voj osud odsudil k tomu co si , ty sam si svoj najvacsi trest ty fakte akadenicka . Tempus veritatem parit , koncim sory za ot

Datum: 30.03.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Re: Re: Re: re

Chápeme, že je někdy obtížné držet emoce na uzdě, ale zde snad použití výrazu "Ňoumo přitroublá" nebylo nutné. Nechte si tento výraz na nějaké vyhrocenější okamžiky. :-) Díky.

Datum: 01.04.2018

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: re

Poslouchej idiote, je to Rusko, kdo si do svých oficiálních dokumentů napsal, že jsme jejich nepřítel. My žádný takový dokument nemáme.

Datum: 30.03.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: re

Tak vzhledem k tomu, že NATO na začátku vzniklo jako spolek proti Rusku (dříve SSSR) a po rozpadu SSSR mělo dle úmluv zaniknout, chápu, že je vnímán jako spolek vůči Rusku nepřátelský:D

Datum: 30.03.2018

Vložil: čech

Titulek: Re: Re: Re: Re: re

Jakých úmluv? Zádné smlouvy, které by něco takového říkaly neexistují. Rusku jako poražené straně Studené války těžko někdo z vítězů něco takového slíbil, poraženým se diktuje a nikoliv, že se jim přiznávají nějaká speciální práva.

Datum: 31.03.2018

Vložil: Praotec čech ty?

Titulek: Presne

Ak niekoho mozeme povazovat za skutocne velkeho , vazi si svojho supera aj ked nad nim "zvitazi" , bratře . A ja som myslel ze liberali su za slobodu slova a nie za diktat , kriminalizovanie odlisneho nazoru a represie , no gambit je gambit . Nic v zlom ahoj

Záznamy: 1 - 22 ze 22

Vyhledávání