internetový armádní magazín

QLZ-87 a QLZ-87B - čínské 35mm granátomety

26.06.2013 17:25

Na počátku osmdesátých let se čínská armáda začala zajímat o možnost vyzbrojení svých jednotek automatickými granátomety. Chtěla tak napodobit trendy v jiných vyspělých armádách světa. Nejvíce čínskou armádu zaujal sovětský automatický granátomet AGS-17 kalibru 30 mm, který se vyznačoval jednoduchou konstrukcí, velkou spolehlivostí, malou hmotností a hlavně dobrou dostupností na černém trhu se zbraněmi, kde byly získány potřebné kusy k otestování.

Nějakou dobu bylo v Číně laborováno s výrobou kopií sovětských AGS-17, ale zřejmě neprobíhalo vše zcela hladce, tak byla tato kopírovací snaha opuštěna. Čínská armáda navíc pravděpodobně došla k závěru, že potřebuje granátomet ještě lehčí než je sovětský vzor, a to přivedlo čínské konstruktéry k rýsovacím prknům. Měla vzniknout zbraň obsluhovaná jedním mužem, která si i při své menší hmotnosti měla zachovat palebnou sílu srovnatelnou se zahraničními granátomety.

Práce na novém granátometu byly u firmy Norinco zahájeny někdy v polovině osmdesátých let.  

        Dvojice automatických granátometů QLZ-87 - levý na podstavci se zásobníkem na 12 granátů,

                                     pravý na dvojnožce se zásobníkem na 6 granátů.

                                                         (foto: china int. / FU)

 

Po několika měsících intenzivní práce byl představen automatický granátomet ráže 35 mm originální čínské konstrukce s označením W87. Zbraň však nesplňovala požadavky, byla těžká a při střelbě bez rozměrné trojnožky téměř nezvladatelná. Hromadné zavedení této zbraně do výzbroje bylo čínskou armádou odmítnuto. Výrobce musel přistoupit ke změnám jak v konstrukci zbraně, tak v použitých materiálech, ale výsledné dílo se podařilo. Na základech W87 vznikl přepracovaný granátomet QLZ-87, který je řadou svých parametrů jedinečný.

QLZ-87 je granátometem ráže 35 mm. Čínští konstruktéři pro úsporu hmotnosti a zjednodušení nepoužili podávání granátů pomocí pásu, ale pomocí schránkového zásobníku s pružinou. Protože bylo počítáno s použitím granátometu v různých podmínkách a stále platil požadavek na ovládání jednou osobou (možnost přelby od boku) byly připraveny zásobníky s různou kapacitou, a to od šesti do patnácti granátů.

Granátomet QLZ-87 využívá ke své automatické činnosti princip odběru tlakových plynů z vývrtu hlavně, má hlaveň pevně uchycenou k pouzdru závěru a pevně uzamčený závěr s otočným závorníkem. Uplatněný systém funkce s nízkou hmotností pohyblivých částí snižuje zpětný ráz při střelbě.

Hlaveň čínského granátometu je na povrchu podélně drážkovaná pro úsporu hmotnosti a lepší chlazení, je poměrně dlouhá a na svém konci zakončena masivním kompenzátorem. Pod hlavní je umístěna jednoduchá skládací dvojnožka.

   snímek vypovídající o relativně                              QLZ-87 na podstavci-trojnožce

        malé hmotnosti QLZ-87                                          (foto: Max Smith / PD)

         (foto: china int. / FU)

 

Pouzdro závěru je ocelové a má válcovitý tvar. Na jeho horní straně je umístěna pevná rukojeť k přenášení zbraně a základna s optickým zaměřovačem. Na konci pouzdra závěru je pažba s gumovou bodkou. Na pravé straně pouzdra je umístěna pistolová rukojeť se spouští a pojistkou-přepínačem režimu palby. Umístění rukojeti na pravé straně prakticky znemožňuje levákům přirozené držení zbraně a činí jim tak střelbu granátometem velmi obtížnou. Pistolová rukojeť současně slouží i k natažení závěru granátometu.

Granátomet lze používat se sklopnou dvojnožkou i těžkou trojnožkou a lze ho umísťovat na různá vozidla.

Pro granátomet byla pochopitelně vyvinuta nová munice 35x32SR, a to ve variantě HE, HEI a HEDP. Udávaná hmotnost granátů se pohybuje kolem 250 g a jejich úsťová rychlost je asi 190 m/s.

 

                   Poloautomatický granátomet QLZ-87B (QLB-06) se zásobníkem na čtyři granáty.

                                                        (foto: china int. / FU)

 

Dalším vývojem granátometu QLZ-87 vznikl ještě lehčí, pouze poloatomatický granátomet QLZ-87B, označovaný pro čínskou armádu též jako QLB-06. Tento granátomet byl oficálně představen v roce 2006. U granátometu byl výrazně pozměněn design, použity jiné lehčí materiály a zlepšena ergonomie, ale vnitřní konstrukce a funkce je téměř stejná jako u předchůdce. Pistolová rukojeť s ovládacími prvky je na spodní části pouzdra závěru a natahování zbraně je řešeno samostatnou sklopnou pákou. Kvalitnější optická mířidla jsou umístěna nad mohutnější nosnou rukojetí.

Hlaveň je u QLZ-87B hladká a je zakončena kompenzátorem nové konstrukce.

U QLZ-87B se používají jiné zásobníky než u původního QLZ-87, mají pozměněnou konstrukci a menší kapacitu - čtyři nebo šest granátů.


 

TECHNICKÁ DATA

 

QLZ-87

 

Typ:  lehký automatický granátomet

Ráže:  35 mm

Kadence:  500 ran/min.

Dostřel:  maximální 1750 m, efektivní na bodové cíle 600 m

Celková délka:  970 mm

Hmotnost:  prázdná 14 kg

Zásobník:  6, 9, 12, 15 granátů

 

 

QLZ-87B (QLB-06)

 

Typ:  lehký poloautomatický granátomet

Ráže:  35 mm

Kadence:  - (poloautomat)

Dostřel:  maximální 1750 m, efektivní na bodové cíle 600 m

Celková délka:  1046 mm

Hmotnost:  prázdná 9,1 kg

Zásobník:  4, 6 granátů

 

 

 

                                                                                            Autor: ing. Zbyněk Novotný

 

 

 

 

Poslední revize článku: 26.6.2013

 

Vyhledávání