internetový armádní magazín

Raketoplán XS-1 - americký prostředek pro rychlé vynášení satelitů

27.05.2017 11:25

V roce 2020 mohou americké ozbrojené síly získat stroj schopný dopravovat různé náklady na nízkou oběžnou dráhu Země. Dne 24. května tisková služba agentury DARPA (Defence Advanced Projects Agency) amerického ministerstva obrany oznámila, že společnosti Boeing a Blue Origin získaly smlouvu na vývoj a výrobu testovacího exempláře bezosádkového raketoplánu XS-1 Phantom Expres.

Nový raketoplán, který bude tvořit první stupeň vynášecího systému satelitů bude s největší pravděpodobností poháněn jednotkou Propulsion Aerojet Rocketdyne AR-22, vytvořenou na základě motoru RS-25 programu raketoplánů Space Shuttle.

Společnost Boeing, respektive její divize Boeing Phantom Works má podle získané smlouvy do roku 2019 postavit a na zemi otestovat vlastní raketoplán XS-1. Do konce roku 2020 by pak s ním mělo být provedeno asi dvanáct až patnáct zkušebních letů, včetně deseti letů v průběhu deseti dnů, které by měly simulovat možný reálný provoz.

Start raketoplánu XS-1 má stát maximálně 5 milionů dolarů a má být vždy realizovatelný do jednoho dne od vydání rozkazu. Nový malý raketoplán má americkým ozbrojeným silám umožnit rychle nahrazovat případné ztráty satelitů. Militarybox, CC BY-SA

                                                                            XS-1

                                                                (foto: DARPA / PD)

 

 

Diskusní téma: Raketoplán XS-1 - americký prostředek pro rychlé vynášení satelitů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání