internetový armádní magazín

Raytheon zrušil svoji účast v programu cvičného letounu T-X

28.01.2017 19:55

Americká firma Raytheon překvapivě zrušila svoji účast v soutěži T-X amerického vojenského letectva (U.S. Air Force) na nový cvičný letoun. Společně s italskou firmou Leonardo v této soutěži nabízela stroj T-100, což byl amerikanizovaný typ M-346 Master.

Podle vyjádření zástupců americké firmy je důvodem zrušení účasti v soutěži fakt, že se nepodařilo dosáhnout dohody s italským partnerem na obchodních podmínkách požadovaných letectvem. 
Raytheon a Leonardo se dohodly na společné účasti v programu T-X s letounem T-100 v únoru 2016. Podle některých leteckých odborníků byl tento letoun favoritem celé soutěže. Italská společnost Leonardo teď může akceptovat rozhodnutí firmy Raytheon a soutěž opustit, nebo se musí pokusit najít jiného amerického průmyslového partnera, což však bude vzhledem k časové tísni již velmi obtížné. Výsledek soutěže má být totiž vyhlášen již v tomto roce. Militarybox, CC BY-SA

 

                                                         Raytheon - Leonardo T-100

                                       (foto: Lukasz Golowanov / Konflikty.pl / se svolením)

 

 

Diskusní téma: Raytheon zrušil svoji účast v programu cvičného letounu T-X

Datum: 30.01.2017

Vložil: veterán47

Titulek: T-X

Je takmer isté, že pre američanov by bolo neprijateľlné, keby im nad hlavami lietali ich budúci vojaci v podstate na ruských Jakoch.

Datum: 29.01.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: T-X

Velká škoda. Bylo pikantní, kdyby americké letectvo používalo k výcviku podobné letadlo jako letectvo ruské.

Datum: 31.01.2017

Vložil: Rase

Titulek: Re: T-X

...a letectvo Čínské :)

Datum: 29.01.2017

Vložil: Xawier

Titulek: T-X

To je opravdu překvapivá záležitost a od Raytheonu celkem drsná podpásovka. Těžko říct, co za tím opravdu bylo. Každopádně bych považoval za logické se nejdříve dohodnout s partnerem na obchodních podmínkách a až pak společně vstupovat do výběrového řízení.
Jinak z mého pohledu byl T-100 jediný skutečný a "hotový" cvičný letoun v soutěži. Všechno ostatní jsou buď předělávky bojových letounů, nebo prototypy šité horkou jehlou za účelem zisku z tohoto lukrativního obchodu.

Datum: 30.01.2017

Vložil: Cateye

Titulek: Re: T-X

Tak Leonardu respektive Alenii už před tím zrušil partnerství General Dynamics. Spekulovalo se, že T-100 nesplňuje jeden ze základních požadavků pro program T-X, ustálenou zatáčku při 7,5G, ale pochybuji, že všichni ostatní konkurenti toto kritérium splňují.

Vyhledávání