internetový armádní magazín

Rumunsko bude nakupovat další starší letouny F-16

15.07.2018 12:05

Rumunské ministerstvo obrany plánuje koupit v Portugalsku dalších pět starších letounů F-16. Nákup byl již předjednán při nedávné návštěvě rumunského ministra obrany v Portugalsku. Portugalsko Rumunsku v nedávné době již poskytlo dvanáct strojů tohoto typu za celkovou částku 732 milionů dolarů. Letouny by měly po prodělaném modernizačním procesu Mid-Life Upgrade vedeném americkou společnosti Lockheed Martin zvládnou minilálně čtyři tisíce letových hodin.

Rumunsko chce v příštím období koupit údajně až šestatřicet starších letadel F-16. O možnostech jejich nákupu bylo podle rumunského tisku a televize již jednáno s Izraelem, Řeckem a USA.

Letouny F-16 mají u rumunského letectva postupně nahrazovat sovětské, izraelskými společnostmi výrazně modernizované stroje MiG-21 Lancer. Rumunsko by v dohledné budoucnosti chtělo ke starším F-16 pořídit i zcela nové víceúčelové bojové stroje, je však ještě hodně předčasné spekulovat o typu. Militarybox, CC BY-SA

                                                                 F-16B Portugalska

                                                            (foto: A. Pingstone / PD)

 

Diskusní téma: Rumunsko bude nakupovat další starší letouny F-16

Datum: 18.07.2018

Vložil: Molle

Titulek: .

Block 70 JE lepsi nez C/D dle vyberka SR o 8%.Kolik by to bylo pri E/F ;)
Navic mezi nemi lezi tech.obdobi min 10 let.
Krom toho,kazde to letadlo je uplne jine ,pro kazdeho zakaznika.Gripen je levny na provoz,vemte si nase zabezpeceni na Islandu.V kolikati lidech a vybaveni oproti tomu,kdyz tam byli s F16 ? ;)
Dejte do toho politiku a je to .

Datum: 16.07.2018

Vložil: Mates

Titulek: re

Gripen je od začátku projektovaný jako letoun s nízkými provozními vlastnostmi,protože předchozí Viggen byl na provoz poměrně drahý letoun.Na druhou stranu se zjistilo,že Gripen výkonově za svým největším konkurentem F-16 zaostává a i pro řadu zahraničních zákazníků se jevil jako poměrně slabý letoun.Proto také Švédsko poměrně brzy zahájilo vývoj nové generace Gripenu,která je mnohem výkonnější.

Datum: 15.07.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Úsměvné...

...když Rumunsko kupuje od Portugalska 12 zcela zastaralých a olétaných strojů F-16 za 732 milionu dolarů, které po mírné modernizaci budou mít prodlouženou životnost na dalších 4000 letových hodin (asi 10 let provozu).
Slovensko za dvojnásobnou sumu získá 14 relativně moderních, zcela nových F-16 block 70/72 s reálnou životností na příštích 30 let... Pokud jsou tato čísla pravdivá, nezbývá, než Slovensku pogratulovat:)

Datum: 15.07.2018

Vložil: Jožo

Titulek: Re: Úsměvné...

Zabudol si prirátať, že v tej cene Slovensko má aj ďalšie veci okrem samotných lietadiel.

Datum: 15.07.2018

Vložil: Erazim

Titulek: Re: Úsměvné...

Trochu sa mýliš.
1. 4000 hodín je tak 20 rokov. Na airpolicing tie stroje úplne stačia.
2. Slovensko zaplatí 1 870 mil USD. Povedzme na 40 rokov. Za airpolicing, lebo nič iné robiť nebudú.
3. V prvej splátke. Oni totiž trochu oje*babrali verejnosť. Celá sume je 2,9 mdl. USD (pozri FMS). Ten zbytok si pekne zaplatíme v dodatočných kontraktoch ... :-/

Datum: 16.07.2018

Vložil: Feri

Titulek: Re: Re: Úsměvné...

Ratam, ze 2-4stroje budu v jednej nemenovanej baltickej krajine 4mesiace z roka v ramci spolocnej obrany.

Datum: 18.07.2018

Vložil: Erazim

Titulek: Re: Re: Re: Úsměvné...

to je presne airpolicing...

Datum: 16.07.2018

Vložil: Flader

Titulek: Re: Re: Úsměvné...

Pôvodné mali Black Hawky stáť 450M, nakoniec to bolo 260M. Pritom v tom kontrakte bolo všetko, čo bolo pôvodne schválené za tých 450M. Takže prečo by to malo byť teraz inak???

Datum: 16.07.2018

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Re: Úsměvné...

... lebo ten americký účtovník ktorý sa vo vtedy vo vystavenej faktúre sekol v sume sedí už dávno za katrom ?? :-P :-DDD

Datum: 18.07.2018

Vložil: Erazim

Titulek: Re: Re: Re: Úsměvné...

Flader, to je omyl, pozri si k tomu diskusiu na palbe. Práveže nebolo dodané to čo bolo vo FMS. Dodané boli úplne "holé" stroje, ktoré dnes ani nemôžu pôsobiť v bojovej zóne! Že vraj sa majú aspoň trochu dovystrojiť 4 stroje. Z 9:-/

Datum: 18.07.2018

Vložil: Flader

Titulek: Re: Re: Re: Re: Úsměvné...

Čo konkrétne nebolo dodané, resp. čo nebude dodané?

https://www.dsca.mil/major-arms-sales/slovakia-uh-60m-black-hawk-helicopters

Datum: 18.07.2018

Vložil: Flader

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Úsměvné...

Ešte prikladám odkaz na ponuku pre Tunis z rovnakého obdobia. Tu sú nielen zbraňové systémy ale aj obranné rozpísané:

https://www.dsca.mil/major-arms-sales/tunisia-uh-60m-black-hawk-helicopters

Čiže Slovensko dostalo to čo malo vo schválenom možnom predaji "zastropované" na 450M za 260M.

Datum: 18.07.2018

Vložil: Erazim

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Úsměvné...

Výstražné a ochranné systémy, noktovizory, a asi ani taktické systémy. Čo bude dodané nevedno, ale má to byť len pre 4 stroje.

Datum: 18.07.2018

Vložil: Flader

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úsměvné...

Kde presne sú v tom schválenom možnom predai za 450M? Lebo nejak som ich asi opakovane prehliadol. V odsúhlasenom možnom predaji pre Tunisko som ich videl.

Datum: 15.07.2018

Vložil: Am

Titulek: Gripen

Nechapu snad cela Střední i východní evropa ma F-16 jen ČR ma Gripen a to ještě v pronájmu, který umí jen Air policing....F-16 je daleko lepší letoun provereny bojem...nechapu

Datum: 15.07.2018

Vložil: barack ohava

Titulek: Re: Gripen

Nechápu proč chce celá střední evropa popelnice pod názvem f- 16,, asi v rámci rektálního alpinismu.....

Datum: 15.07.2018

Vložil: Kuba

Titulek: Re: Re: Gripen

A jaké máte řešení ?

Datum: 15.07.2018

Vložil: AM

Titulek: Re: Re: Gripen

Rektalni alpinismus je docela slusny pojem kdyz je spojen s vyhodnou ekonomickou i technickou nabidkou tak proc ne....

Datum: 15.07.2018

Vložil: hunter.killer

Titulek: Re: Gripen

No nevím proč se tady pořád nadává na Gripen?? Tehdy to bylo, já si myslím, že i stále je, nejlepší řešení pro AČR, akorát by jich mělo být tak 2x tolik a měly by být naše. A co se týká toho, že umí jenom Air policing? Asi jste zapoměli, že takové bylo tenkrát zadání, hlavně ostraha vzdušného prostoru! A to jsme dostali, to že zatím naše Gripeny neumí protizemní mise není chyba výrobce, ale objednatele. Nikdo nám nebrání v nákupu munice v řádech stovek, to je náš problém, že se tady 25-30 let na armádu sralo. Aspoň, že teď probíhá upgrade systémů na nový soft MS20 + by měli dorazit Liteningy 4i a nic skoro nebrání tomu začít cvičit Air to groud mise. Co se týká výhledu, tak po skočení pronájmu bych nakoupil Gripen E/F v plné palbě a aspoň 24 ks. A určitě do výzbroje zavedl Meteory, to je špička ve své třídě, ale moc tomu nevěřím, že se to stane.

Datum: 16.07.2018

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Gripen

myslieť si môžete že Gripen je pre ČR naj, aj prenájom... pravda to ale byť nemusí a podľa mňa nie je.

V 1.rade si uvedomte, že aj ČR pôvodne chcela Gripeny kúpiť a nie prenajať. A chceli ste kúpiť oveľa väčší počet ako ste si nakoniec neskôr prenajali. Prenájmom to nakoniec skončilo preto, lebo kvôli politickým pletkám ste pôvodný tender zrušili. A neskôr z toho vyplával už len prenájom a aj to menšieho počtu ktorý je sotva na hrane.
Z krátkodobého hľadiska je možno prenájom výhodný, ale z dlhodobého nie - prenájom proste preplatíš.

čo sa techn.hľadiska týka, F16 Block 70 je lepšie éro ako Gripen C/D. Neodškriepiteľným faktom je, že F16 bola mnohokrát preverená ostrým bojom, Gripen nie.

Datum: 16.07.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Gripen

Realita je taková, že Zemanova vláda přijala (nebo chtěla přijmout) úplatek za koupi 24 Gripenů. Když to vyplavalo, obchod byl zrušen. Švédi, zřejmě z vyděšení a ve snaze uvést Gripen na trh nabídli pronájem. To v době, kdy se F-16 nabízely v nemodernizované základní verzi. ČR provozuje Gripen od roku 2004, to je 14 let, v době, kdy začnou být na Slovensku F-16 zaváděny, bude ČR již hledat náhradu za pronájem, který bude v roce 2027 končit. Díky tomu pronájmu měla ČR všechny stroje vždy v perfektní kondici a mohla i s 14 stroji udržet výcvik při poměrně intenzivním nasazení v zahraničí. Je otázka, při zkušenosti provozem Mig-29, jestli Slovensko udrží provozuschopnost nových letounů. Ten náskok, který ČR získala zavedením Gripenu a L-159 je značný.

Datum: 15.07.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Gripen

Gripen je o generaci novější letoun s mnohem větším potenciálem pro modernizaci. To vše při polovičních nákladech na provoz. F-16 je sice legendární letoun, ale již "za zenitem"... V reálném boji "rovný s rovným" navíc nikdy prověřen nebyl!

Datum: 16.07.2018

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Gripen

holt! na slovenskom stole však bola (z nepochopiteľných dôvodov) ponuka LEN na Gripen C/D a nie na Gripen E/F !! Amíci ponúkli BEST verziu F16 Block 70, Švédi zastaralú C/D verziu Gripenu. Samozrejme, všetko sa dá časom modernizovať, ale prečo to Švédi rovno neponúkli na stôl teraz ??!! Mimo to mali úplne odveci právne požiadavky a aj výzbroj ponúkli horšej špecifikácie ako Amíci. A cenovo to vyšlo skor nastejno. Niet o čom. Vybrali sme lepšiu ponuku. A to napriek vedomiu úplatkov v pozadí a toho že Amíkom nemám moc v láske.

Datum: 16.07.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: Gripen

Napadá mě snad jen to, že SAAB nebyl schopen dodat Gripen E/F v požadované lhůtě. Přeci jenom zkoušky nejsou zdaleka u konce a budou mít co dělat v příštích 5-10 letech uspokojit domácí a brazilské objednávky...

Datum: 16.07.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Gripen

Že má F-16 víc zářezů na pažbě neznamená že je lepší. Nákup olétaných strojů je velice ošidný a ještě o problémech Rumunských, potažmo Chorvatských Viperů uslyšíme.

Datum: 16.07.2018

Vložil: Alex

Titulek: Re:

Nákup olétaných strojů je velice ošidný a ještě o problémech Rumunských, potažmo Chorvatských Viperů uslyšíme.

To by som s takou istotou netvrdil. Rumuni majú skúsenosti s olietanými ale modernizovanými Mig-21 Lancer. Ak sa teda rozhodli pre nákup olietaných F-16, tak asi vedia prečo to robia.

Datum: 18.07.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re:

No nevím jak je přenosná zkušenost z naprosto rozdílných typů letadel. Podle mě prostě Rumuni neměli na výběr...

Datum: 16.07.2018

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: Gripen

@ Cateye :

chcete snáď tvrdiť, že Gripen C/D je lepšie éro ako F16 Block 70 !!?? :-) Nesrandujte !! :-D

Datum: 16.07.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: Re: Gripen

Rumunsko nekupuje block 70...

Datum: 17.07.2018

Vložil: David

Titulek: Re: Gripen

Gripeny má i Maďarsko (tedy stát velikostí zhruba srovnatelný s ČR), o nákupu Gripenů vážně uvažuje i Rakousko, které chce vyřadit své nevyhovující Typhoony. To jen tak pro upřesnění

Datum: 18.07.2018

Vložil: JiriR

Titulek: Re: Re: Gripen

Diskuze co je lepší- či Gripen C anebo F16E..mdlé, o ničem, zbytečné…ale přesto přidám :-)
pár doplnění ve prospěch Gripenu, ale i F16.
Gripen může např. vypnout (předpokládám počítač kritických režimů) a provést manévr až 12G- vím, že tohle dokáže ruský Suchoj, že to umí i Gripen jsem sice tušil, ale nevěděl…tzn. v god fightru má manévrovou výhodu- ovšem ze strany F16 zase kompenzovanou přilbovým zaměřovačem..no a tak je to mezi těmi dvěma pořád dokola.
https://czechairforce.com/news/ceske-gripeny-prechazeji-na-novou-softwarovou-edici-ms20/
+ zachytil jsem neoficiální info, o rychlosti vzletu stíhaček od lidí ze základny- že než F16 nahodí motor, Gripen už je ve vzduchu..dále nedobré informace o nízké provozuschopnosti F16…
Opakovat to, že stará aerodynamika F16 je kompenzována super silným motorem o 120 kN s vysokou spotřebou a údržbou asi není moc potřeba opakovat..ale na druhé straně na Gripen C/D není integrována Aim 9X, AIM 120 C7 a verze D, Aim 132 Asraam dále radar PS-05/A Mark3 i po revizi MS20 není srovnatelný s novými americkými radary např. ze „slovenské“ f16..
ČR je v situaci, kdy musí začít brzy nahrazovat Aim 9M9 a to ideálně jak pro L159 tak i Gripen a má to souvislost i s radary a novým PVO, kde je favorit Izrael- aby toho nebylo málo..:-)
Pro Gripen C/D je integrována raketa Meteor (náporový motor-100km) a Iris- T (důmyslné optické navedení-25 km), pro L159 není z nových střel integrováno nic- ale dá se předpokládat v souvislosti s marketingem ve Vodochodech integrace raket I-derby, python5, Aim 9X a těžko říct co dále.
Jednou z možností je pořídit do „našich“ Gripenů modernizaci radaru z PS-05/A Mark3 na PS-05/A Mark4, protože v Raven na Gripenu C nevěřím- nevychází mi to ekonomicky co se týče SAABu, dále pořízení pro naši PVO systému CAMM ER, v rámci toho vyjednat s Brity výhodné podmínky pro nákup a integraci Asraam (velký dosah až 50 km) pro L159 a Gripen (plus přilbový zaměřovač), pro Gripen provést nákup raket Meteor a současné Aim 120 C5 přesunout do rezervy.

Záznamy: 1 - 31 ze 31

Vyhledávání