internetový armádní magazín

Rumunsko chce koupit systémy Patriot a HIMARS

21.04.2017 20:20

Rumunsko oznámilo záměr koupit americké protiletadlové raketové systémy Patriot a těžké raketomety HIMARS. Pořízením obou těchto systémů by se rumunská armáda stala členem poměrně exklusivního klubu ozbrojených sil, které touto kombinací systémů disponují. Oba systémy však patří mezi velmi drahé zbraně a navíc je Spojené státy neposkytují každému, kdo projeví zájem.

V současné době rumunská armáda disponuje jako hlavním a nejvýkonějším prvkem PVO systémy Hawk v provedení PIP 3R získanými z přebytků nizozemských ozbrojených sil. Dosah raket těchto starších systémů nepřasahuje 50 km a Rumusko proto uvažovalo o modernizaci na provedení Hawk XXI. Nyní však přichází s ambicióznějším plánem pořídit Patrioty.

                                                                     Patriot

                                                        (foto: U.S Army / PD)

 

Kromě kompletů Hawk má Rumunsko ještě také zastaralé sovětské raketové systémy S-75M zařazené u letectva a systémy Osa-AKM a Kub u pozemního vojska. To disponuje také kanónovými protiletadlovými prostředky Gepard a GDF-003.

Jako velmi ambiciózní se v případě Rumunska jeví také nákup raketometů HIMARS. Těmi v současné době v Evropě disponuje pouze Velká Británie, Francie, Německo, Itálie, Řecko, Finsko a Turecko. Armády Dánska, Nizozemska a Norska se jich zbavily pro finanční náročnost.

Rumunské pozemní vojsko momentálně v oblasti raketometů vsází především na domácí typ LAROM využívající rakety v ráži 122 nebo 160 mm. Militarybox, CC BY-SA

                                                                     HIMARS

                                                             (foto: USMC / PD)

 

 

Diskusní téma: Rumunsko chce koupit systémy Patriot a HIMARS

Datum: 22.04.2017

Vložil: David

Titulek: Rumunsko

Já bych to viděl klidněji. Rumunsko prostě nechce jen sedět s rukama v klíně a čekat, s čím Rusko přijde. Rumunsko má s Ruskem zkrátka svou historickou zkušenost a tak chce být připravené - na cokoliv. A co se týče konkrétních systémů - Patriot je relativně levný, především ve srovnání s modernějšími systémy. Také co se týče raketometů, kromě HIMARS není k dispozici žádná obdobná západní konstrukce. Já osobně ale HIMARS vnímám jako zbytečně výkonné, podle mne by postačovaly např. izraelské LAR-160

Datum: 21.04.2017

Vložil: Mirra

Titulek: velice zajímavý

pokrok. Ještě poměrně nedávno u ozbrojených sil škudlili kde se dalo a teď takové dalekosáhlé plány na věcičky co kvůli financím pouští i Norsko které je poněkud jiný kalibr. To museli Rumuni něčím hodně dobře "helfnout" Američanům. Skoro mi přijde jako kdyby na jistých fantastických konspiracích bylo něco pravdy.

Vyhledávání