internetový armádní magazín

Ruská armáda dostane minimálně deset vozidel BMPT Terminator

20.06.2017 10:20

Ruská armáda odebere od společnosti Uralvagonzavod minimálně deset bojových vozidel podpory tanků BMPT Terminator. Jejich výroba bude zahájena ve velmi blízké době, pravděpodobně počátkem roku 2018. Ve společnosti Uralvagonzavod již prodělává výcvik první tucet vojáků.

BMPT Terminator pro ruskou armádu mají přibližně odpovídat vozidlům, která byla dodána v letech 2011 až 2013 do Kazachstánu, tedy disponovat pětičlennou osádkou a být vyzbrojená dvojicí 30mm rychlopalných kanónů 2A42, spřaženým kulometem PKTM ráže 7,62 mm, čtyřmi řízenými střelami Ataka a dvojicí kurzových 30mm automatických granátometů AG-17D.

                                                                BMPT Terminator

                                                        (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA)

 

Volba této verze BMPT vychází ze skutečnosti, že na rozdíl od modernějšího, jednoduššího a levnějšího BMPT-72 Terminator 2 prošla kompletními státními zkouškami a existuje na ni veškerá potřebná projektová dokumentace. Předpokládá se, že stroje však budou vybaveny novými pozorovacími a zaměřovacími přístroji velitele s termovizním kanálem a pancéřovou ochranou tubusů řízených střel.

Rozhodnutí Ministerstva obrany RF o nákupu BMPT Terminator je výsledkem analýzy bojů v Sýrii. Ty totiž ukázaly na naléhavou potřebu specializovaných strojů pro boj s teroristickými skupinami. Je pravděpodobné, že ruská armáda počítá s nasazením Terminatorů v Sýrii Militarybox, CC BY-SA

                                                                BMPT-72 Terminator 2

                                                           (foto: V. Kuzmin / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Ruská armáda dostane minimálně deset vozidel BMPT Terminator

Datum: 25.06.2017

Vložil: Mates

Titulek: re

Něco podobného by myslím naše firmy dokázali postavit na podvozku přebytečných T-72 taky,nicméně je otázka co s tím.

Datum: 05.07.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: re

Nedokázali. Pozlátať dokopy podvozok s vežou je jedna vec, to dokáže aj Vietnam. Druhá vec je vybaviť vozidlo patričnými senzormi, SRP a vyladiť to v 100% funkčný a efektívny celok.

Datum: 21.06.2017

Vložil: Polemik

Titulek: skvelé vozítko

Toto vozidlo bude proti teroristom jak Biolit na hmyz, tj. vynikajuce. Je to unikat, na podobny ucel momentalne nema nikto na svete lepsie vozidlo! Hlavne v noci s termovíziou by mohlo dat hadrákom pekne do tela. Uz sa tesim na prve vysledky zo Syrie :-) Samozrejme, ostre bojove nasadenie samo najlepsie ukaze, ci je zlozenie vyzbroje uplne spravne a adekvatne, alebo bude treba porobit nejake zmeny, myslim zjednodusenie. Osobne si vsak nemyslim, ze toto zlozenie vyzbroje co teraz ma je nejak vyrazne mimo. Treba si uvedomit, ze toto vozidlo je unikat, prve svojho druhu na svete a skusenosti teda zatial nie su absolutne ziadne! Cas ukaze, ale urcite je to dobry pocin - to ze toto vozidlo existuje i to ze sa docka zavedenia i bojoveho nasadenia. Proti teroristickym "bojúvkam" je tak jak stvorené. Palec hore konstrukterom z UVZ i z MO RF za invenciu i odvahu.

Datum: 04.08.2017

Vložil: chr

Titulek: Re: skvelé vozítko

Izrael ma uz dlhu dobu nieco podobne na baze Merkava. Teraz tieto vozdila modernizuje o autonomnu vezu. takze nic nove pod slnkom ......

Datum: 20.06.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: BMPT

Rusové zkoušeli pro podpůrné palebné vozidlo (řekněme BMPT) různé konfigurace výzbroje, ale nakonec namíchali sestavu vhodnou opravdu spíše pro podporu tanků v poli, nikoli pro dnes víc požadovanou sestavu na palebnou podporu jednotek bojujících v městských a příměstských aglomeracích. Dva kanony jsou super, pokud by bylo využito jejich potenciálu a oba stříleli dvěma (celkově tedy až čtyřmi) typy munice (aspoň některou programovatelnou), spřažený kulomet je nutná klasika a s ním by tam měl být i granátomet, kombinaci kulomet - granátomet by měl mít i velitel a všechny zbraně by měli disponovat možností velké elevace i deprese. Použitý typ PTŘS není příliš vhodný - chtělo by to něco jako Spike. Granátomety na blatnících a jejich dva střelci mají malý význam a mohli by být klidně vypuštěni, nějaký pomocný granátomet střílející před vozidlo by mohl případně ovládat řidič.

Datum: 20.06.2017

Vložil: Pítrs

Titulek: dva kanony

Významu dvou kanonů nerozumím. Kanon 2A42 přece umí střílet dvěma typy munice?

Datum: 20.06.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: dva kanony

2A42 umí střílet dvěma typy munice.

Datum: 20.06.2017

Vložil: Pepe

Titulek: BMPT

BMPT je vynikající myšlenka, ale pět osob ve vozidle je k nesené výzbroji moc. Zredukoval bych to aspoň na čtyři. Přední kurzové granátomety by s pomocí nějakého jednoduchého systému určitě mohl ovládat jeden člověk. Veliteli bych k jeho velitelské stanici určitě přidal kulomet.

Vyhledávání