internetový armádní magazín

Ruská kritika systémů Pancir

05.11.2018 19:55

Do médií v posledních dnech prosákly informace o kritice ruských protiletadlových systémů Pancir-S1. Tato kritika podle ruského redaktora Viktora Murachovského pochází z vlastních ruských řad, od obsluh těchto systémů sloužících v Sýrii. Výkony systémů Pancir-S1 jsou údajně v některých situacích neuspokojivé.

Murachovský, který je známý svými kritickými postoji ke kvalitě a výkonům ruských zbraní s odkazem na důstojníky protivzdušné obrany uvádí, že systémy Pancir-S1 často nevidí nebezpečné malé nízkoletící drony, ale zato zahlcují operátory informacemi o větších ptácích nalezených na obloze.  

Při ataku dronů na ruskou leteckou základnu v Sýrii 1. července letošního roku systémy Pancir-S1 údajně zničily tří cíle a spotřebovaly dvanáct raket, zatímco systémy  Tor-M2U zasáhly čtyři cíle při použití pěti raket.

Mobilní protiletadlový hybridní komplex Pancir byl vyvinut na začátku devadesátých let tulskou společností KBP. První prototyp byl postaven v roce 1995 a ve stejném roce byl demonstrován na mezinárodní letecké výstavě v Žukovském. Sériová výroba byla zahájena o pět let později. Prvním kupujícím byly Spojené arabské emiráty, které objednaly padesát jednotek. V listopadu 2012 byl systém Pantsir-S1 přijat do výzbroje ruskými ozbrojenými silami. O systém se v současnosti zajímá řada armád. Militarybox, CC BY-SA

                            Pancir-S1 / foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

                vylepšené provedení systému Pancir-S1, někdy označované jako Pancir-S2 /

                                foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora

 

Diskusní téma: Ruská kritika systémů Pancir

Datum: 12.11.2018

Vložil: str.

Titulek: .

Chápejte, toto prosáknutí je jen "jakási nepřímá podpora" pro systém Tor. Nic víc nic míň. Jináč pro boj s "bezpilotníky" (čeština se opět nechává podrobit slovem "dron") jsou pro systém Pancír vyvíjeny nové malé střely, protože se současné používané, které nebyli primárně vyvinuté pro boj s malými bezpilotními prostředky ukázaly býti hlavně "nákladově neefektivní" a jejich "pantrání" je neekonomické, jsou určeny pro hodnotnější cíle ........

Datum: 08.11.2018

Vložil: Omny

Titulek: pár info o tom, jak se lže u Patriotu

Oficiální verze byla jednoduchá a jasná: minulý měsíc saúdští vojáků sestřelili balistickou raketu, vyslanou na Rijád jemenskými rebely Hutii. Bylo to předkládáno jako vítězství Saúdské Arábie a Spojených států
Tým odborníků však vážně zpochybnil pravdivost oficiální verze. Po analýze veřejně dostupných informací, došli k závěru, že bojová část raketa „volně“ přeletěla přes saúdskou protiraketovou obranu a téměř zasáhla cíl - letištní terminál v hlavním městě, zdůraznilo vydání.
Věc spočívá v tom, že v minulosti vlády přeháněly úspěchy protiraketové obrany. Během první války v Perském zálivu Spojené státy oznámily téměř dokonalé výsledky v boji proti irácké verzi R-17. Ale následné kontroly ukázaly, že téměř všechny zásahy byly neúspěšné, vysvětlila publikace

Datum: 09.11.2018

Vložil: Mica

Titulek: Co to sakra meleš-ty vořechu

Mam prime informace o pouziti Patriotu proti Scudum v Zalivu. Patriot ikdyz mel problemy tzn. Netrefil kazdou strelu Scud a trefil i vlastni spojenecky letoun splnil svul ucel. Uchranil koalicni armadu pred irackymi raketami scud...to je real...a zadne podobne kecy z pochybnych webu me nepresvedci o opaku. Patriot byl jedinecnou zbrani ve sve dobe. Dnes patri mezi spicku, klidne se muze merit s ruskym systemem Iskander...

Datum: 06.11.2018

Vložil: tor

Titulek: pantsir

Logicky... vidí vtaky a nevidí drony ktoré maju kovový motor...už toto samo o sebe je dosť divné nie??? a drony lietaju vyššou rýchlosťou oproti vtakom..

Datum: 07.11.2018

Vložil: Feri

Titulek: Re: pantsir

problem asi bude to, ze one drony letia nizko nad clenitym terenom, zatial co dravce, tiahnuce husi ci zeriavy letia vo vacsej vyske. inak pancir mal povodne sluzit na ochranu dolezitych objektov, systemov PVO S300/S400 ci ako pred strelami s plochou drahou letu, klzavymi bombami, lietadlami a vrtulnikmi, lenze v syrii sa pouziva aj proti upravenym civilnym minidronom. myslim, ze rusi uz davnejsie prisli na to, ze proti takymto cielom, standardna vyzbroj pantsiru neadekvatna, preto vraj pracuju na mini-protidronovych strelach, ktore by mohol system puzivat, aj ked o nich nie je moc info, zachytil som len nazov Gvozd a par vseobecnych omacok, plus zrejme budu upgradovat radar a ine prislusenstvo.

Datum: 06.11.2018

Vložil: Mates

Titulek: re

Každopádně výborná reklama na systém TOR:-)

Datum: 06.11.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Re: re

..... no jasně, prodává se momentálně hůř než Pancir a práce na něm se také musí zaplatit. :-)

Datum: 07.11.2018

Vložil: Mica

Titulek: Re: Re: re

Tor-M muže ničit i priletajicí rakety na kratkou vzdálenost

Datum: 06.11.2018

Vložil: bog

Titulek: ?

Zvláštne, že až v Sýrii zistili také nedostatky. Muselo to výjsť najavo už pri armádnych skúškach.

Datum: 06.11.2018

Vložil: Alex

Titulek: Re: ?

Keď sa robili jeho armádne skúšky, drony ešte neexistovali.

Datum: 06.11.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: ?

Ale predpoklad ich vývoja bol. Veď Pancir má schopnosť rušiť riadiace signály takého aparátu. Podľa nedostatkov uvedených v článku sa problém asi nebude týkať len dronov.

Datum: 06.11.2018

Vložil: strix

Titulek: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

systémů vynikající na papíře, v reálu je to už podstatně horší - stejné to bude i s S400, Rusko je jeden velký lžistát..

Datum: 06.11.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

Z logiky věci, všechny radarové systémy, které jsou určeny k zachytávání a sledování malorozměrných cílů musí mít v této oblasti problémy. U velmi malých výšek budou tyto problémy určitě ještě výrazně větší. Neexistuje způsob jak jednoduše odlišit letícího ptáka od letícího dronu. Musí být používány nějaké doplňkové metody rozpoznávání a systémy musí být patřičně vyladěny. Neviděl bych v nějakých momentálních problémech systému Pancir nic zásadního, protože boj s masově nasazovanými drony je nová věc, kterou nemá nikdo ani zdaleka vyřešenenu. Ostatně myslím v minulém týdnu jsem někde četl, že Američani prohlásili, že považují ruskou PVO za nadřazenou té své. :-))

Datum: 06.11.2018

Vložil: Mica

Titulek: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

To nevim jestli by americane prohlasili o sve pvo ze je podradnou zalezitosti. Prvi moderni pvo-Patriot zaradili prave USA.

JINAK O PANCIRI JSEM UZ CETL V MINULOSTI O JEHO CHYBACH...CLANEK POJEDNAVAL O SPATNEM NAVADEDI RAKET O TOM ZE PANCIR MA JEN STRELECKY RADIOLOLATOR A POKUD NENI ZARAZEN POD VELKY RADAR KLESA JEHO UCINNOST

Datum: 06.11.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

Patriot moderní PVO, která ve válce v zálivu nic netrefila?
Co to je jinak první moderní?? všechny ruské PVO byly a jsou na svou dobou moderní. V 1973 dostala SAIF výprask od SA6, takže podle tebe SA6 nebyly moderní?

Datum: 07.11.2018

Vložil: Mica

Titulek: Re: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

A to ze Patriot nic netrefil ve valce v zalivu je lez. Byl uspesny cca 80%.

Nastaly ale potize, kdyz Patriot trefil Scud, tak se Scud rozpadl v letu a trosky zasahly spojenecke vojaky.

Pak se stalo ze jednou Patriot jednou pri obrane zakladny trefil spojenecke Tornado/ letadlo/

System Patriot byl hodnocen po Valce v Zalivu pomerne dobre.

Datum: 07.11.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

https://www.defensionem.com/amp/scud-versus-patriot

At the time and straight after the conflict, President Bush Senior praised the system , saying it had a near perfect record (97% hit rate). Several years later, the US army admitted that the successful interception rate was in fact at around 40%.

Politické kecy: 97% úspešnosť Patriotu
Armádna štatistika: 40%
Saudi v 2017 odpálili údajne 5 striel Patriot na Jemenskú raketu a ...netrafili

Datum: 07.11.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

No jo, jenže mezitím sestřelili desítky jiných jemenských balistických raket :-D
A znovu jsme u toho, že Patriot je bojem ověřený systém. Ty ruské prostě ne.

Datum: 08.11.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

haha to jsi pobavil, stovky ne-li tisíce sestřelených západních letadel od ruských PVO a ty tu žvaníš, že ruské nejsou ověřené, je vidět jaký jsi troll

Datum: 08.11.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

i těch 40% je nesmysl, netrefili opravdu nic, to říkají izraelské statistiky. Proč si asi jinak myslíš, že izraelci se onehdá chtěli do války vložit, když by ten slavný patriot byl tak uspěšný. Učinnost byla maximálně 5% dle ověřených izraelských zdrojů

Datum: 09.11.2018

Vložil: bog

Titulek: Patriot

O menej než 15% účinnosti som dávno čítal, no nechce sa mi moc veriť žeby až takýto brak zaviedli do výzbroje.

Datum: 08.11.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

https://www.novinky.cz/domaci/154718-americky-expert-zpochybnuje-ucinnost-protiraketoveho-stitu.html

Profesor Massachusettského technologického institutu (MIT) Theodore Postol, jeden z předních amerických odborníků v oblasti protiraketové obrany, velmi skepticky hodnotil tvrzení o úspěchu Patriotu. Pečlivě analyzoval údaje získané během války a pak řekl, že ve skutečnosti bylo procento zachycených raket Patriot mnohem méně — maximálně 10 procent. Vědec také poznamenal, že i ty nejjednodušší rakety, jako je Scud-B, se mohou vyhnout systému. Studie profesora byla podpořena údaji, které byly získány mimo jiné zaměstnanci dodavatele odpovědného za výrobu Patriotu. Všichni uznali, že výroky o úspěšném bojovém ověření komplexů byly bezpředmětné.

K podobné situaci došlo i s raketou, která byla odpálena do Rijádu. Podle vojenského pozorovatele existují přesvědčivé důkazy o tom, že raketa vypuštěná Hútíy, také docela primitivní, nebyla zachycena. To znamená, že Spojené státy znovu oznámily úspěch svých zbraní pro politické účely, protože je stále důležité, aby se jejich spojenci cítili v bezpečí před raketovou hrozbou.

Datum: 06.11.2018

Vložil: strix

Titulek: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

Americká PVO možná není nadřazena té ruské, hlavně proto, že letectvo je nadřazené systémům PVO ruské provenience, jak ostatně bylo mnohokrát historicky doloženo..

Datum: 07.11.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

áno, hlavne zostrel F-117 v Srbsku. Sú tiež správy o zostrelení B-2, no nepotvrdené.

Datum: 07.11.2018

Vložil: Mica

Titulek: Re: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

F-117 nebyl tak dokonaly jako dnesni letouny 5. Generace a sestrel B-2 je blbost

Datum: 07.11.2018

Vložil: bog

Titulek: 117

Kebyže ho nezostrelili, tak by dokonalý bol? :)

Datum: 08.11.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Je to jako s většinou ruských "vyspělých"

a proti dnešním letounům 5. generaci už jsou také jiné systémy PVO než byly před 20 lety v Srbsku Trolle

Datum: 06.11.2018

Vložil: Alex

Titulek: .

Stačí urobiť modernizáciu a je po probléme. Možno to bude trvať dva-tri-štyri roky ale problém zmizne. Každopádne by ma zaujímalo, ako sú na tom iné konkurenčné systémy čo sa týka detékovania malých dronov a vtákov.

Datum: 07.11.2018

Vložil: Mica

Titulek: Re: .

Na drony to chce laser

Záznamy: 1 - 29 ze 29

Vyhledávání