internetový armádní magazín

Ruské námořnictvo přijalo fregatu Admirál Gorškov

03.08.2018 11:15

V Petrohradě, v podniku Severnaja Verf dne 28. července 2018 proběhlo slavnostní zařazení do služby u ruského vojenského námořnictva (VMF) fregaty Admirál Gorškov. Fregata Admirál Gorškov je první lodí moderního Projektu 22350 a momentálně největší válečnou lodí postavenou v ruských loděnicích od rozpadu Sovětského svazu.

Admirál Goškov je lodí schopnou provádět široké spektrum úkolů v daleké mořské zóně. Při jeho stavbě bylo použito mnoho nových technických řešení a nových ruských lodních technologií. Tato loď představuje čtvrtou generaci ruských nosičů řízených raketových zbraní.

Admirál Goškov se stal součástí 43. raketové divize lodí severní flotily VMF se základnou v Severomorsku. Další plavidla třídy, která ponese jméno Admirál Gorškov, se v budoucnosti mají stát hlavními loděmi ruskévo vojenského námořnictva. Do roku 2025 plánuje ruské vojenské námořnictvo zařadit do služby šest takových fregat. Dřívější plány hovořily o potřebě až třiceti lodí podobných parametrů. Momentálně probíhá stavba tří lodí pojmenovaných Admirál Kasatonov (zahájení jeho zkoušek je naplánováno na konec letošního roku), Admirál Golovko a Admirál Isakov.

Lodě Projekt 22350 mají délku 135 metrů, výtlak asi 5400 tun a mohou vyvíjet rychlost přesahující 29 uzlů. Jejich posádka čítá více než 170 osob. Jsou vyzbrojeny střelami Onyx a Kalibr, stejně jako špičkovým protiletadlovým raketovým systémem Poliment-Redut. Hlavňová výzbroj je tvořena především 130mm námořním kanónem A-129M. Loď nese jeden vrtulník typu Ka-27. Militarybox, CC BY-SA

                                                           fregata Admirál Gorškov

                                                           (foto: Mil.ru / CC BY 4.0)

 

Diskusní téma: Ruské námořnictvo přijalo fregatu Admirál Gorškov

Datum: 03.08.2018

Vložil: Omny

Titulek: Gorshkov M a Lider

Zajímavé bude, zda se rusové pustí i do zvětšené verze Gorshkov M a v této souvislosti nelze nezmínit, že se rozhodlo, že se za 2-3 roky má začít stavět Lider...

Datum: 03.08.2018

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: Gorshkov M a Lider

Lider bude asi později (po 2027).

Datum: 03.08.2018

Vložil: Pepe

Titulek: Admirál Goškov

Pěkná lodička, škoda, že nejsou finance a kapacity na stavbu většího množství. Na něčem to ruské námořnictvo stát musí. Dobře, že se aspoň podařilo obejít ty naočkované přihlouplé Ukrajince, a na příště - již jen s ruskými motory.

Datum: 03.08.2018

Vložil: str.

Titulek: Re: Admirál Goškov

Finance by byli, dokonce pokud si dobře pamatuji, tak námořníci nebyli schopni vyčerpat přidělenou částku v minulém rozpočtu pro OS. Problém byl právě s kapacitami výroby lodí a hlavně lodními pohony. Sice pomalu, ale kapacity se zvětšují viz. staronová loděnice na východě ve Velkém kameni či na Krymu v Kerči, tyto loděnice by měli zvládnout i LL. No a samozřejmě domácí motorizace je klíčem k úspěchu. Gorškova či poté Gorškova-M by měla zvládnout i loděnic v Kaliningradu a Petrohradu (která dostala prioritu a staví je zatím jako jediná, no samozřejmě takto kapacity námořnictva neobnoví, to by musela teoreticky dostat každá loděnice zakázku na cca 6 ks fregat.)

Datum: 06.08.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Admirál Goškov

však ono také stojí na Slávách a 2-3 Kirovech které se vrátí z repasu

Datum: 08.08.2018

Vložil: Erazim

Titulek: Re: Admirál Goškov

"naočkované přihlouplé Ukrajince" - akože krajina ktorú napadne iná, jej má dodávať vojenský materiál? To myslíš vážne? :-D

str.- nie. Peniaze významne dochádzajú tiež. Preto aj taká redukcia v programoch.

Omny - Slavy sú beznadejne zastaralé a na konci životnosti, z Kirovcov sa modernizuje jeden a možno bude druhý, ale pointa je že jadrom flotily sú samozrejme "robotníci mora" - fregaty a torpédoborce. A tam je situácia mimoriadne kritická, 956 postupne končia (tiež problematický pohon) a 1155 majú v priemere 3 desaťročia (a tiež sú už zastaralé)

Vyhledávání