internetový armádní magazín

Ruské námořnictvo zlikviduje několik velkých plavidel

19.04.2019 11:20

Ruské vojenské námořnictvo se rozhodlo zlikvidovat několik starých velkých plavidel. Rozhodnutí o likvidaci má postihnout šest jaderných křižníků a ponorek, konkrétněji dva těžké jaderné raketové křižníky Projekt 1144 Orlan (lodě Admirál Ušakov a Admirál Lazarev), tři jaderné ponorky Projekt 667BDR Kalmar (ponorky K-221 Petropavlovsk-Kamčatskij, K-433 Svjatoj Georgij Pobědonosec a K-232 Podolsk) a jednu jadernou ponorku Projekt 671RTM Ščuka (B-414 Daniil Moskovskij).

                        sovětský jaderný raketový křižník Kirov (Admirál Ušakov) / foto: USN / PD

 

Plán likvidace bude dokončen do konce roku 2021. Náklady se odhadují na 2,7 miliardy rublů.

Bývalý náčelník hlavního štábu námořnictva, admirál Valentin Selivanov, se k likvidaci vyjádřil v tom smyslu, že tyto lodě byly perfektní ve své době, ale jejich resurs není neomezený. Admirál Ušakov - první sovětský jaderný křižník, byl zařazen do flotily v roce 1980 a sloužil déle než 30 let. Po takové službě nezadržitelně nastupuje opotřebení trupu a hlavních systémů lodi, takže již nemá smysl ho přebudovávat. Navíc, ne všechny lodě mohou být přizpůsobeny pro nové zbraňové systémy. Je účelnější postavit nový, modernější křižník nebo ponorku. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Ruské námořnictvo zlikviduje několik velkých plavidel

Datum: 20.04.2019

Vložil: dusan

Titulek: Dávno realita

Dva Kirovy boli už dávno akurát do šrotu, tu je to len oficiálne potvrdenie. Delty III boli už tiež vyradené, sú beznádejne zastaralé. Najzaujímavejšie je vyradenie toho Victora III. Donedávna bol v službe, ale v ruských médiách prebehla správa, že snaha o modernizáciu z hľadiska hlučnosti nedopadla dobre. V praxi to samozrejme znamená, že táto trieda je tak vhodná maximálne na výcvik. Vzhľadom na jej malú početnosť je isté, že skončí v krátkom čase.

Datum: 21.04.2019

Vložil: Hup

Titulek: Re: Dávno realita

Tak s tímhle se nedá než souhlasit.

Kirovy byly již dávno naprosto nefunkční a chátrající relikty. Modernizace u těchto dvou lodí nemá smysl ze žádného hlediska.

Ponorky Projektu 667BDR Kalmar jsou už vyřazené a na konci životnosti, to je hlavní důvod. Logický a plánovaný.

Sčuka projektu 671RTM (pseudonim Viktor III) tak o hlučnost tu asi nepůjde, to je úsměvné. Jsou to nejstarší útočné ponorky které Rusko vlastní a budou sloužit do konce vyčerpání životnosti. Hlučnost odpovídá době vzniku, a na svou dobu byla velmi dobrá. Ponorku žádná modernizace nečekala ale pouze oprava, která se již k přihlédnutí k situaci nevyplatí. Stará loď která prošla dosti nehodami, nejznámější asi z roku 2006 po které byla odtažena na základnu VMF.

Datum: 23.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: stále platí to, že 2 Kirovy zůstanou to za prvé

, 1 nebo 2 ponorky Viktorů stále zůstáva ve službě páč byly modernizovány /opraveny to za druhé.
A za třetí s Deltama III podle mně rusové už dávno nepočítali dyt mají Delty IV a ty ještě budou sloužít hezkých pár let.

Datum: 19.04.2019

Vložil: Petr

Titulek: Časy sa menia

v súčasnej dobe nie je potrebné mať zbytočne veľa veľkých lodí (netýka sa to len Ruska ,ale aj bývalej kolon. veľmoci Británie a iných). Veľké lode sú pre veľké štáty ktoré chcú zasahovať v rôznych častiach sveta hlavne USA . V budúcnosti Čína možno India....
No a treba mať na pamäti ,že nadzvuková raketa vypálená z akejkoľvek lodi vie takmer úplne veľkú loď odrovnať(viď. vojna o Fanklandy).
Platilo a platiť bude veľká loď veľké peniaze malá loď malé peniaze.

Datum: 19.04.2019

Vložil: Franta

Titulek: To sa dalo cakat...

...tie lode uz boli odstavene dlhsie. Myslim, ze sa coskoro dockame rozhodnutia, ze bude vyradeny aj takzvany litadlovy kriznik Kuznecov. Pri poslednej nehode ho celkom slusne poskodilo a doky na opravu stale nie su.
Bude rozumnejsie okresat ruske namornictvo na mensie pobrezne lode, max do velkosti fregat. Krajina s tak slabou ekonomikou si aj tak nemoze dovolit prevadzku velkej flotily.

Datum: 19.04.2019

Vložil: Hary

Titulek: Re: To sa dalo cakat...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP). Jestli podle vás takhle vypadá slabá ekonomika, tak co je Vb která má dvě letadlové lodě. Sílu státu určuje ochota investovat do obrany.

Datum: 19.04.2019

Vložil: Petr

Titulek: Re: Re: To sa dalo cakat...

nepísal som o ekonomike ,ale o fakte ochoty míňať peniaze na niečo bez reálnej dlhodobej perspektívy.(apropo Nemci práve kvôli tomu nechcú F35 ..)

Datum: 19.04.2019

Vložil: dusan

Titulek: Re: Re: To sa dalo cakat...

HDP cez paritu kúpnej sily nie je relevantná - to je tak relevantné možno pri životnej úrovni ...

Dôležitejší je nominál, čo je relevantný údaj pri porovnávaní výkonností dvoch ekonomík. To, že sú v Rusku napr. lacné dotované energie je nepodstatné pre reálne porovnanie výkonnosti ekonomík a ich možností.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

Datum: 19.04.2019

Vložil: cakat...

Titulek: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...

Jj. V případě nutnosti se dokáže ruský národ dosti uskromnit a celou slavnou ekonomiku hodit do kopřiv. Z historie víme, že ruský člověk neměl co do úst a přesto vyráběl tanky jak na běžícím páse, protože musel, šlo o přežití. O nějaké náklady se nikdo nezajímal a prakticky neexistovaly. Bylo potřeba železo tak se vzalo, byla potřeba ruda, těžilo se. Bojovali a vyráběli a nikdo nikoho vlastně ani neplatil. Pro moderního člověka se západní výchovou nepochopitelná věc. Samozřejmě ne zcela srovnatelné připodobnění. Ale i tato možnost je stále možná, v tom národu to stále je i ve věku jaderných zbraní. Rusko se stále velice podceňuje, a Námořnictvo je pro Rusy až na čtvrté koleji. Nedůležité investuje se především jinde. Na námořnictvo až co zbyde, samozřejmě kromě jaderné složky. Nikdy nebudou potřebovat 80 křižníků, leda by chtěli okupovat celý svět ;)

Datum: 20.04.2019

Vložil: dusan

Titulek: Re: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...

To je pravda len z časti.

I v časoch Veľkej vlasteneckej vojny išla väčšina ekonomika cez peniaze. Stačí si pozrieť nápisy na mnohých tankoch či lietadlách, že tento tank/lietadlo financovali obyvatelia .. pracovníci ...a pod.

Ekonomika je život a preto je všade, už ide len o to v akej forme je. To, že je niekto ochotní časť práce vykonať za minimálnu mzdu, resp. zadarmo na tom nemení nič.

Zaujímavý je prípad slovenských robotníkov pracujúcich v Nemecku počas 2.SV. Platila ich slovenská strana a Nemci to mali všetko zaplatiť v rámci zúčtovania neskôr. V praxi však Nemci (mimo nejakých dodávok zbraní) nezaplatili nič a tak vlastne Slováci robili ešte lacnejšie ako otroci.... ešte i svoj pobyt si platili sami ..



Datum: 21.04.2019

Vložil: cakat

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...

Napadá mě ideové připodobnění k nenalezenému ztracenému domorodému kmenu kdesi v Amazonii. O Ekonomice nikdy neslyšely přesto žijí, mají svůj život, nikdy nepotřebovaly peníze mají naprosto jiné hodnoty - pro ně je to život takový jaký znají. Žijí, obstarávají obživu, případně bojují, všichni mají své úkoly ve společenství a vše funguje. Do doby než přijde moderní člověk, který řekne že je všechno špatně a začne jim říkat něco o nějaké ekonomice. Je ale všechno opravdu špatně??. Do teď vše fungovalo. Vsuvka pro zamyšlení.

Nápisy jako Žižka, Za vlast či Za Stalina?? Ale dobře kdo mohl přispěl čím mohl, ať vytěženým dřevem či částí úrody, či zapíchne pár slepiček pro tovární dělníky, kteří dělali více méně za obživu, či za to samé mohli jít hrdinsky padnout. Klidně i mohl přispět i penězi pokud mají ještě nějakou cenu, protože je to ve své podstatě velice laciný kousek papírku. Situace ve Slovenském Štátě spřáteleným s Třetí říší byla trochu jiná než dále na východě kde šlo skutečně o přežití či dokonce o vyhlazení rasy. Žádné peníze nikoho nezajímaly, dobré je pokud máte to štěstí a ještě stále můžete osobně mluvit s reálnými pamětníky. Člověk by nevěřil a z pohledu moderního člověka žijícího a vychovaného v materiálních a konzumních hodnotách nepochopitelné cosi.

Datum: 20.04.2019

Vložil: Tommy

Titulek: Re: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...

Ekonomika nepustí. A tak v "časoch vojny" potřeboval SSSR obrovskou materiální a technologickou pomoc, aby se udržel. Naopak USA, ač do války vstupovaly s armádou slabší než Rumunsko, dokázaly velmi rychle roztočit kola průmyslu a začít chrlit materiál gigantickou rychlostí. Proto by měli Rusové vzít rozum do hrsti, přestat si hrát na velmoc a najít cestu k Západu. Protože soused na východě se s nikým moc domlouvat nechce. Jinak by se jim mohlo stát, že se jednou ocitnou v pozici Polska, někdejší velmoci, kterou si jiní rozporcovali k obědu. Historie se sice opakuje, ale nikdy nevíš, která část na tebe právě vyzbyde...

Datum: 20.04.2019

Vložil: bog

Titulek: bez slov

XD

Datum: 23.04.2019

Vložil: strix

Titulek: Re: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...

Zapomínáš na pomoc USA (LL), polovina leteckého benzínu, téměř všechny nákladní a terenní vozy, boty pro celou RA, konzervované potravinyv obrovském množství, celé výrobní linky, ástroje z rychlořezné oceli (klikovku k motoru T34 bylo možno vyrobit 10x rychleji), téměř veškerá spojovací a riadiová technika atd. atd....
Bez pomoci USA by ani sebeobětování ruského vojáka nepomohlos..

Datum: 25.04.2019

Vložil: žák sedmé třídy

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...

Nezapomínám na nic. Co americká finanční pomoc Hitlerovi, ještě před válkou až moc dobře věděli na co to potřebují. Pouze by to trvalo déle. Rychlá pomoc, když stěhovaly vlastní průmysl za URAL. Všechny továrny byly zničeny neměli kde vyrábět. Museli se postavit znovu na čisté půdě. A to hodně rychle, tak logické že. Spousta dodané techniky se krajně neosvědčila v drsných podmínkách SSSR. Tak nějak neměli ani s čím bojovat, a přesto bojovali. To jen tak někdo nedokáže,je pohodlnější se ohnout a podrobit.

Datum: 21.04.2019

Vložil: Erazim

Titulek: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...

"HDP cez paritu kúpnej sily nie je relevantná"
no počkaj, akože je irelevantná? to je práveže najlepší spôsob prerátania ekonomického potenciálu.
Pozrime sa na to podrobnejšie - podľa PPP je Rusko ekonomicky na úrovni Nemecka.
Keďže však ochota Ruska dávať na obranu % HDP je vyššia ako u Nemecka, prirátajme k tomu pomerne UK/Francúzsko.
A to je zhruba úroveň ozbrojených síl, ktorú je Rusko schopné dlhodobo udržať - Nemecko + Francúzsko/alebo UK.

Datum: 20.04.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: To sa dalo cakat...

Hary, treba sa pozrieť na reálne príjmy do štátneho rozpočtu, ktoré sú päťkrát menšie ako u Veľkej Británie.

Datum: 19.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: To sa dalo cakat...přihlouplý příspěvek

od našeho US trolka Franty na sebe nenechal dlouho čekat.....já myslím, že jsi chtěl říci, že Rusku by stačily i korvety/čluny že jo? o))

Datum: 20.04.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: To sa dalo cakat...přihlouplý příspěvek

Omny, na mojom príspevku nie je nič prihlúple, je to realita. Je zbytočné financovať zastarané plavidlá bez budúcnosti, keď tento rok čakajú Rusko dosť veľké armádne výdavky.
Treba si uvedomiť, že tento rok chcú Rusi konečne dotestovať a zaviesť modernú fregatu Admirál Kasatonov a spustiť na vodu korvetu Retivyj. Zároveň budú musieť uhradiť jednu novú stealth stíhačku Su-57 a 12 tankov T-14 Armata.
Proruskému trollovi sa to môže zdať ako hračka, ale ver mi, v tak ekonomicky slabej krajine bude problém naplniť aj tieto ciele.

Datum: 20.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...přihlouplý příspěvek

nahrada těch velkých lodí bude Lider to je to co ti uchází.....jinak těch lodí je daleko více co budou zpouštět, testovat, zavádět do služby např. Nachimov že

Datum: 20.04.2019

Vložil: Franta

Titulek: Re: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...přihlouplý příspěvek

Lider nikdy neuzrie svetlo sveta. To je len rusky vlhky sen. Tu si pozri v akom stave je ruske namornictvo, tvoj kamarat to pekne zhrnul:
https://www.armadninoviny.cz/ruske-namornictvo-se-topi-v-problemech-nestiha-nahrazovat-starnouci-lode.html

Datum: 23.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re:to je právvě tvůj vlhký sen, že Kuzněcov

bude vyřazen, že Lider se nebude vyrábět. Však si to za chvíli povíme. Podívej mně protiruské články na AN absolutně nezajímají já mám přehled o tom jak současné ruské námořnictvo vypadá jaké má zbraně, které lodě zavádí a které lodě bude zavádět, které nové zbraně bude mít. A rozhodně to není špatné.....

Datum: 23.04.2019

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re:to je právvě tvůj vlhký sen, že Kuzněcov

Ne, to je vlhký sen ruského námořnictva, že opraví Kuzněcov a postaví Lider. :-)

Datum: 23.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Ra proč by neměli postavit Lidery když

v minulosti postavily i větší lodě? hm....

Datum: 23.04.2019

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: Ra proč by neměli postavit Lidery když

To slovo "v minulosti" je zvlášť důležité.

Datum: 25.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: jasně už to teda zřejmě

zapomněli o)) jsi vážně komik. Jediný důvod proč to nezačnou stavět jsou pouze peníze, nic jiného

Datum: 25.04.2019

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: jasně už to teda zřejmě

No hlavně to ani nemají pořádně kde stavět. :-D O tom, že jim valná většina odborníků utekla na Západ ani nemluvim.

Datum: 26.04.2019

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: jasně jasně

tak se teda divím, že stále staví....rekonstrují. Jedině to limituje otázka peněz a priorit. Krom toho oni ví, že když by na to přišlo tak by US NAVY rozstříleli svými protilodními střelami........takže rusové ví jak si poradit s US marínou a nepotřebují k tomu stavět lodě ve stejné paritě jako US. Těch Liderů bude uspěch když postaví tak 2-4

Datum: 21.04.2019

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: Re: Re: To sa dalo cakat...přihlouplý příspěvek

Lider :-D :-D Ten zůstane tak akorát jako modýlek stejně jako ten jejich projekt letadlové lodě.

Záznamy: 1 - 29 ze 29

Vyhledávání