internetový armádní magazín

Ruské problémy se stavbou družic

21.04.2018 09:00

Rusko má v současné době značné problémy se stavbou nových satelitů. V dávnější minulosti se jeho kosmický průmysl spoléhal sám na sebe a vystačil si, ale v minulých letech dobrých vztahů se "Západem" se toho mnoho změnilo. Řada komponentů začala být dovážena a jejich domácí produkce ustrnula.
Pro ruské ozbrojené síly má velký strategický význam satelitní skupina GLONASS zajišťující navádění. Když byla v devadesátých letech vytvořena první generace těchto satelitů, bylo na ruských vojenských systémech přísně zakázáno používání dovezených komponent. Tento zákaz byl však zrušen a návrháři začali aktivně používat cizí součásti. Podíl dovážených komponentů v ruských družicích současnosti se pohybuje v rozmezí od 25 do 75%. U družic GLONASS-K, které jsou pýchou ruského kosmického průmyslu je tento podíl odhadován na téměř 90%.
Většina satelitních komponentů je vyráběna ve Spojených státech. Do roku 2013 zde i Rusko nakupovalo komponenty ve velkém, pak bylo nuceno po některých amerických zákazech přejít na komponenty vyráběné především v Izraeli, Evropské unii a Číně. 
Podle hodnocení většiny ruských odborníků se stavba nových ruských družic dostala do problémů a stavu nehodného kosmické velmoci. V roce 2015 byl proto zahájen vývoj nové generace družic GLONASS, která bude opět využívat výhradně ruské komponenty.

Podobný trend byl nastolen i v případě jiných ruských družic. Přechod na domácí komponenty může trvat 4 až 5 let. Militarybox, CC BY-SA

                                                              model družice GLONASS-K
                                                          (foto: MKonair / CC BY-SA.2.0)

 

Vyhledávání