internetový armádní magazín

Rusko-izraelská hra o komplexy S-300 pro Sýrii

14.05.2018 20:55

Ještě před několika dny platilo ruské prohlášení, že existuje připravenost na dodání protivzdušných komplexů S-300 do Sýrie. Na pravidelné oslavy vítězství 9. května však přicestoval do Moskvy izraelský premiér Benjamin Netanjahu, a rozhodně nešlo o náhodu a čistě zdvořilostní návštěvu. Ihned po této návštěvě ruští představitelé prohlásili, že komplexy S-300 zatím nebudou do Sýrie dodány a mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov dokonce uvedl, že dodávky S-300 do Sýrie nebyly ruskou stranou nikdy oficiálně oznámeny.

Je zřejmé, že 9. května izraelský premiér navštívil Moskvu kvůli důležitým jednámím s ruským prezidentem o situaci na Blízkém východě. Netanjahu s největší pravděpodobností projednal s Putinem další kroky Izraele v Sýrii ve světle rostoucího napětí v regionu. V nocích na 8. a 10. května Izrael podnikl několik útoků na cíle v Sýrii, na které vojensky odpověděl Írán. Na pozadí těchto operací by dodávky S-300 do Sýrie byly přiléváním oleje  do ohně. 
Je známo, že Izrael již dříve opakovaně požádal Rusko, aby Sýrii komplexy S-300 neposkytlo. Navzdory tomu, že Damašek je spojencem Moskvy, ruské vedení stále jedná v souladu se zdravým rozumem. Podle Izraelců by vlastnictví silné PVO mohlo Damašku a Teheránu dodat pocit jistoty, která by v budoucnu mohla vést k eskalaci konfliktu a začátku totální syrsko-íránsko-izraelská války.
Rusko má své vlastní dohody s Tureckem a s Izraelem. Bez konzultací s Moskvou by si Izrael nedovolil zasáhnout v Sýrii. Moskva se však rozhodně nevzdá aliance s Íránem a Sýrií, ale vztahy s Tureckem nebo Izraelem jsou pro ni také velmi důležité. Slib o nedodání S-300 do Sýrie každopádně slouží Rusku jako vynikající nástroj tlaku na Izrael. Militarybox, CC BY-SA

                                                                       S-300PMU-2

                                                       (foto: Berserkerus / CC BY-SA)

 

Diskusní téma: Rusko-izraelská hra o komplexy S-300 pro Sýrii

Datum: 14.05.2018

Vložil: bog

Titulek: S-300

Útokom na Pancir zrejme Izrael demonštroval aj zbytočnosť predania S-300 Sýrii.

Datum: 14.05.2018

Vložil: hofburg

Titulek: Re: S-300

Onen Pancíř nebyl evidentně připraven k boji. Je prokazatelné, že při útoku na systém Pancíř na podvozku Kamaz, vozidlo nehybně stálo, hlavní anténa se neotáčela, posádka byla mimo vozidlo, systém byl údajně plně bez munice a čekal na dobití. Tímto Izrael nedemonstroval prakticky vůbec nic, pouze jde tuto "událost" využít k například propagandistickým účelům, což se stalo zveřejněním videa. Dá se říci, že "tak nějak demonstroval zbytečnost pistole (jakékoliv) s prázdným zásobníkem."

Datum: 15.05.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: S-300

Nenáražal som tým na Pancir, ale práve na strategické uvažovanie sýrskej armády. V takýchto podmienkach nechať zásadne doležitý prvok obrany bez patričnej ochrany je na zamyslenie. Obzvlášť, keď i Rusi sa o podobnom prípade presvedčili zostrelením Su-24. V oboch prípadoch to bola "kudla do zad". Navyše Pancir by tú izraelskú poletku bol schopný uzemniť i žiarením, bezprojektilovo.

Datum: 15.05.2018

Vložil: hofburg

Titulek: Re: Re: Re: S-300

Dovolím si tvrdit, že při domlouvání Ruska s Izraelem je to vždy něco za něco. Syrská armáda a její strategické uvažování není na pořadu dne, nejprve bude muset dát dohromady tak nějak sama sebe a pak celou Sýrii. Ovšem okolní mocnosti by tak trochu ztratily možnost zásahu jako nyní při existenci bojeschopného systému S-300 + podpora. Samozřejmě, že sestřel "bezbranného"stařičkého Su-24 byl "kudlou do zad" pokus o provokaci, zastrašení či vtáhnutí Ruska do rozsáhlejšího konfliktu, jako se o to řekněme "určité síly" pokoušeli i na Ukrajině. Naštěstí současné ruské vedení má dostatek rozumu a uvažuje velice strategicky a většinou se "ziskem pro RF".

Datum: 15.05.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: S-300

Nesmysl, Pantcíř je na tom nejnižším stupni hiearchie PVO, tzn. Pantsíř sám má chránit vyšší stupně PVO jako S-300/400 a podobně. S-300 by Izraeli působil velké problém, protože to už by jsi pak nemohl dovolit tak lehce postřelovat syrské cíle z vlastního či libanonského území.
Prostě syrská obsluha udělala chybu ale jak jinak chránit pantsíř když má vybito, dalším Pantcířem ? Prostě chyba personálu zřejmě, ale to rozhodně neznamená, že S300 by byl zbytečný, naopak

Datum: 15.05.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: S-300

Je to Pancir. TS namiesto C je záležitosťou angličtiny. O jeho stupni v PVO som sa nezmieňoval, no i tam však nie je len jeden osamotený. Takéto systémy sa okrem iného kryjú navzájom.

Datum: 15.05.2018

Vložil: strix

Titulek: Re: Re: S-300

Pokud anténa nic nevysílá a osádka je mimo nehrozí zasažení Harmem a zranění posádky. Izrael tím demonstroval, že syrští vojáci znají svoje možnosti a možnosti ruské techniky již tak dobře, že je pro ně lepší zachránit si vlastní kůži než cokkoliv riskovat...ostatně syrská PVO vůbec nereagovala na Tomahawky, ani se je nepokusila sesřelit.....skvělá kombinace syrského zkušeného vojáka a špičkové ruské techniky přinesla své ovoce :))

Datum: 15.05.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: S-300

Tak ruskí vojaci našťastie možnosti svoje a svojej techniky nepoznajú, a preto niečo pozostreľovali. Choď im to vysvetliť :)

Datum: 15.05.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: S-300

no to je tvůj názor, syrská armáda uvádí, že sestřelila 50% vystřelených střel v předchozím útoku 70%

Datum: 15.05.2018

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: Re: Re: S-300

Tak určitě :-D :-D

Datum: 15.05.2018

Vložil: sstrix

Titulek: Re: Re: Re: Re: S-300

Dobře, tak by se s tím snad pochlubili ne? Kde jsou fotky trosek tomahawků, případně jejich sériová čísla (aby se dala dohledat) nebo jakýkoli důkaz? 70 sestřelených střel přeci někde musí být?
nebo jen arabové a rusové předvedli to, co umí nejlépe: lhát..

Datum: 15.05.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: S-300

Jestli to třeba nebude tím, že zasažená střela exploduje?

Datum: 15.05.2018

Vložil: Markus

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: S-300

Takže po ní nic nezůstane?

Datum: 15.05.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: S-300

Výrobní štítky asi ne :) Hlavně mi připadne, že by byli Rusové hloupí kdyby pro pár propagandistických bodů odhalili soupeři co všechno z jejich technologií mají. Dodnes se třeba neví co všechno si odvezli z Jugoslávie po sestřelu F-117

Datum: 16.05.2018

Vložil: Xander

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: S-300

to Markus:

zostanú obhorené trosky, ktoré by ako sa vraví "ani vlastná mater nespoznala", t.j. ani Amíci nie ... stačí ??

Datum: 15.05.2018

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: S-300

...vždyť těch fotek je plný internet!!! Od prvního dne, co byly SPDL sestřeleny toho bylo v médiích plno. Nechápu, jak to mohlo někomu, kdo se o armádní techniku jen trochu zajímá, ujít...

https://www.veteranstoday.com/2018/04/25/trump-fail-russia-shows-tomahawk-missiles-shot-down-over-syria/

Datum: 16.05.2018

Vložil: Jano

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: S-300

@ sstrix :
videí máš na youtube plnú prdel... stačí len nebyť lenivý a pozrieť si ich tam.
Sériové čísla ale nečakaj, to je stupidita - po zostrelení rakety ostávajú len trosky ktoré navyše obhoria.

ale racionálne vysvetľovať niečo fašingtonskému trollovi je asi marné... :-/

Datum: 25.03.2019

Vložil: úd ako noha

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: S-300

len mentálne veľmi obmedezený živočích uverí, že po explodujúcej riadenej strele ostane naleštený, vyblýskaný výrobný štítok, najlepšie aj s papierovou účtenkou v USD...asi tak, ako nepoškodené pasy "teroristov" na zborenisku 9.11.2001...

Záznamy: 1 - 18 ze 18

Vyhledávání