internetový armádní magazín

Rusko žádá Írán o podporu pro svá letadla

13.04.2018 00:45

Rusko požádalo Írán o možnost využití jeho letišť ruskými bojovými letadly při nasazení v Sýrii. Rádo by získalo k použití 3. taktickou leteckou základnu IRIAF - Noje Airbase, která se nachází severně od města Hamadanu, a to pro doplňování paliva a munice těžkým bombardérům Tu-22M3, Tu-95, Tu-160 a stíhačkám Su-35S jejich doprovodu. V nouzi pak o možnost přistání letadel i na jiných íránských letištích. Využitím íránské letecké základny Noje by se ruským letadlům zkrátila cesta do vzdušného prostoru Sýrie asi na třetinu oproti cestě z neblížší ruské letecké základny.

                                                     ruský bombardér Tu-22M3

                                                    (foto: A. Wilson / CC BY-SA)

 

Ruská žádost o možnost umístění letadel v Íránu má pochopitelně přímou souvislost s eskalací napětí v Sýrii. O velké důležitosti této věci pro Rusko svědčí fakt, že kromě představitelů ruského ministerstva obrany jednal s íránskou vládou též vyslanec ruského prezidenta. Rusové nechtějí íránskou podporu zadarmo a nabízejí jako kompenzaci dodávky protivzdušných systémů S-400 a Pancir-S2. Přípravu na možný přesun letadel do Íránu již ruské letectvo zahájilo. Leteckou základnu Engels již opustilo několik bombardérů a přesunují se i stíhačky Su-35S.

Situace v Sýrii je momentálně velmi vážná. Spojené státy vyhrožují možnostmi raketových a leteckých úderů a Rusko hodlá reagovat. Jedná se o nejhorší situaci od doby karibské krize. Je odlišná od řady předešlých, v kterých se Spojené státy rozhodly k nějaké přímé vojenské akci. Mají proti sobě Rusko, které nechce, a již ani nemůže ztratit svoji tvář.

Pro uklidnění je snad možné dodat, že ruské a americké štáby již zahájily jednání o řešení situace. Je možné, nebo spíše velmi pravděpodobné, že americké údery přijdou, budou však vedeny proti odsouhlaseným cílům, a s velkou opatrností. Situace Američanů je v rozehrané hře totiž dosti podobná té ruské.

Podle některých zpráv, syrské vojenské letectvo přesunulo část své techniky na ruskou základnu Hmeimim pod ruskou ochranu. Militarybox, CC BY-SA

 

Diskusní téma: Rusko žádá Írán o podporu pro svá letadla

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání