internetový armádní magazín

Rusko změní pravidla hry nad Sýrií - part. 2

27.09.2018 19:40

Večer 26. září zahájilo ruské vojenské letectvo stálou vzdušnou hlídkovou činnost v prostoru pobřeží Sýrie a přilehlé oblasti Středozemního moře. Za tímto účelem byl na ruské letecké základně v Sýrii navýšen počet stíhacích letounů.

Hlídková činnost bude zatím probíhat do 5. října, vždy v čase od 20:00 do 6:00 následujícího dne. Do hlídkové směny bude vždy zařazen jeden letoun řízení a varování A-50U, jeden průzkumný Il-20M a čtyři až šest stíhaček Su-30SM a Su-35S.

Izraelské vojenské letectvo bylo v souvislosti s ruskou hlídkovou činností upozorněno, že při náznaku ohrožení ruských zařízení v prostoru Tartus a Latakia, při prováděných bojových operacích, můžou být jeho letouny sestřeleny.

Rusko také dnes 27. září zahájilo do Sýrie přesun slíbeného protivzdušného systému S-300PMU-2, a to pomocí transportních letounů An-124 aIl-76. Militarybox, CC BY-SA

              Su-30SM na ruské letecké základně v Sýrii / Russian-Ministry-of-Defense / CC BY 4.0

 

 

Diskusní téma: Rusko změní pravidla hry nad Sýrií - part. 2

Datum: 30.09.2018

Vložil: Vantom

Titulek: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

In many ways, history is repeating itself: In the years 1969-70, Israel fought back against a Soviet-backed Egyptian war of attrition by enclosing a 30-km deep security zone inside the Egyptian border where its air force could operate freely – that is, until Russia installed a line of SA-3 anti-air missiles around the Aswan Dam, Cairo and Alexandria. Israeli air strikes deep inside Egypt were blocked. Moscow then followed up with the deployment of four squadrons of Mig-21 fighters and its most advanced Mig-25s. Israeli warplanes were pushed back with heavy casualties in aircraft and air crews. The US then stepped in and brokered a Russian-Israeli ceasefire which was concluded in Aug. 1970.

Datum: 30.09.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

A ty si nepamatuješ, jak to dopadlo? Egypťani byli tak naštvání neustálým sovětským omlouváním porážek nedostatečným výcvikem egyptských vojáků, že tam nechali Rusy nastěhovat a ti dostali od Izraelců klepec úplně stejně. Nakonec se na ně Egypt vyprdnul a otočil se směrem k Západu. Přestalo je to bavit. Assád to už udělat nemůže, protože reálně nad svojí zemí ztratil kontrolu. Už je jen loutkou v rukou velmocí, které na jím držených územích realizují své zájmy. A Rusko tam hraje až druhé housle za Iránem.

Datum: 30.09.2018

Vložil: Vantom

Titulek: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

Já vůbec nenarazim na to jak to dopadlo celkově dopadlo, ale na aktuální situaci, a až vůbec nechci předjímat nějaký ten výsledek.

Jde mi o výkonnost systému S 300, kterého se Izrael oprávněně obává. Nemluvě o doprovodných opatřeních. Izrael z toho vítr má..

Přesto si myslím, že situace se nevyvine stejně, byť by si to US department přál.

Datum: 30.09.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

Samozřejmě se ho obává. Obává se každého posílení pozic Iránu u svých hranic. Je tak malý, že každé zaváhání či zpoždění jej může stát velmi mnoho. Proto ale taky říkám, že ten kdo bude muset být velmi opatrný není Izrael, ale Rusové. Protože, pokud se budou Izraelci cítit v ohrožení, vymažou Rusy v Sýrii bez většího zaváhání.

Datum: 30.09.2018

Vložil: Střelec

Titulek: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

Toť přece nemůže nikdo rozumný myslet vážně. Tedy, že Izraelci vymažou Rusy v Sýrii bez většího zaváhání? Naprostý "troling". Já si nemyslím, že jsou Izraelci národ pitomců se sebevražednými sklony. Již nyní se dopustily "maxima" a Rusy již nebaví si hrát na ty "hodný" a nechat se "fackovat", jsou připraveni "dát facku", i když by raději pře "Syrskou rukavičku" a zachovat si tvář "bojovníků s terorem". Oni totiž pak Rusové vymažou stát Izrael z povrchu zemského nejméně na 100 let a dost možná jednou střelou, ta možnost tu je. Dokonce pak možná "nevezmou v úvahu" své občany-bývalé občany žijící v Izraeli....... Ale pokud celá "tato akce" měla posloužit k vyzbrojení Sýrie a hlavně dodání "vytouženého" S-300, pak bezesporu splnila svůj účel na výbornou! A kdo si pak z dlouhodobého hlediska naběhl že ?;)

Datum: 01.10.2018

Vložil: strix

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

Pokud by došlo ke střetu, tak Izrael dá rusům nekutečnou nakládačku a nezapoměň že Izrael má Jericho III, které velmi přesně zasáhnou jakýkoli cíl v Rusku.
Věř tomu, že Izrael nebude výhat sestřelit ruské letadlo, které naruší jeho vzdušný prostor.
Putin se přibližuje velkému prů**ru!

Datum: 01.10.2018

Vložil: OMny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

haha už se těším na tu neskutečnou nakládačku od Izraele...ty jsi vážně naivka

Datum: 01.10.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

Ano v Sýrii by je vymazali během pár dní, pokud by to potřebovali. A ano, Rusko sice může Izrael zničit nukleárními zbraněmi, ale bude se pak muset nějak obejít bez pár větších měst. Myslíš, že to budou riskovat? No nebudou. Rusové mají kam ustoupit, Izrael ne, takže to nakonec budou Rusové, kdo ustoupí. To si buď jistý. Smutný je, že už teď se nechali ajatolláhy vmanévrovat do tak nebezpečné pozice.

Datum: 01.10.2018

Vložil: Omnx

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

Všechny izraelské balistické střely by byly sestřelený, ty budeš kovaný žid, jinak bys takové kidy nemohl naosat

Datum: 02.10.2018

Vložil: Střelec

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

Putin???????????, ten chtěl vše zahrát do autu. Je vidět že se zde absolutně neorientujete v současné světové situaci a tzv. "světového řízení" (to že je dnes Rusko v Sýrii, nebylo rozhodnuto pouze v Rusku). To co se nyní děje si prosadila "generalita", která toho má již dost. Putin si je velmi dobře vědom toho, že se nesmí nechat zatáhnout do nějakého vykonstruovaného konfliktu, protože by to zhatilo veškeré úsilí a byla by to politická prohra, kdežto "zelené horké hlavy" jsou do toho konfliktu ochotny jít. Rusko dokáže zasáhnout jakýkoliv cíl v Izraeli a má k tomu spoustu možností - výběru zbraní, ale opačně to tak doslova neplatí a mimochodem netikám Vám. Kolik je Vám? 10let či 13 let, že zde plácáte takové fantazie. Tedy to jako Izrael vypálí "obyčejnou balistickou střelu" proti jaderné supervelmoci, pokud ano je to jen poslední výkřik Izraele a naprosté šílenství. Nezapomeňte, že zatím v rámci dohod ruské systémy S-400 vše sledovali, ale nezasahovali, to se nyní může změnit. Vlastně pokud by tehdy zasáhli a sundali "židovské letouny" nemuselo ke ztrátě onoho letounu IL-20 vůbec dojít, no a hlavně si budou muset pohlídat Syřany. Rusové totiž zatím sundavali pouze izraelské bezpilotní letouny a chtěli hrát "fér hru" což se jim velice nevyplácí. Příště již nebudu ani reagovat, pouze se pousměji nad tím jak zde věci neznalí, dělají ramena.

Datum: 02.10.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

Ne, o střílení jadernými zbraněmi tu furt kecáte vy. Izrael má mezikontinentální střely s manévrujícími hlavicemi. To je smrtelné nebezpečí i pro Rusko. Takže tohle si můžeme rovnou škrtnout. Co do konvenční vojenské odpovědi, ta by se smrskla na nějaké střely s plochou dráhou letu. Nic jiného Rusko nasadit nemůže. To Izrael nezastaví. A pokud by Rusové něco na Izrael začali střílet, ten by si pro ně do Sýrie došel. A malý ruský kontingent by před nimi buď musel utéct, nebo by byl zničen. Takže Rusové s nimi do přímého střetu nepůjdou. Teď dodají Syřanům S-300, který nikdy reálně nebude pod syrskou kontrolou a zkusí, co to bude umět. A když nic, budou se tvářit, že to zase pokopaly nezkušené syrské osádky.

Datum: 14.10.2018

Vložil: lockdown

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

Čo to meleš Jericho III nie je ani masovo zavedená a je to dosť primitívna balistická raketa. Ruská Kozmická obrana tzv. systém OKNO ju zaregistruje a PVO ju zostrelia ešte niekde nad Kavkazom O nejakom zásahu Moskvy a iných Ruských miest sa Izraelu môže len zdať. Pri zhoršení situácie môže Rusko rozmiestniť v Sýrií Iskander-M ak tam už nejaké batérie nemá a Židov pekne držať za gule. Tvoje predstavy o Izraelskom útoku sú nereálne a smiešne. Obe strany si totiž ani neželajú už tak značné zhoršenie situácie. Prečo asi letel Izraelský veliteľ letectva a Netanjahu po incidente s IL-20 do Moskvy ?!

Datum: 01.10.2018

Vložil: OMny

Titulek: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

ale ty naivko, pak by Rusko vymazalo Izrael bez většího zaváhání.....a krom toho si ani nemyslím, že by Izrael na to měl to co jsi zmínil

Datum: 01.10.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

A jak by to udělalo? :-D Konvenčními silami na to absolutně nemají a jaderný konflikt s nukleární mocností samozřejmě riskovat nebudou. Prostě by ustoupili, jako to udělali dokonce i v dobách SSSR. Oni blbí nejsou a ví, kde mají své limity.

Datum: 02.10.2018

Vložil: bog

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

stačilo by dodať určité vybavenie nepriateľom Izraela. Ústupky nerobia kvoli nemohúcnosti, ale kvoli prepojenosti s Izraelom a jeho vplyve na svetové dianie

Datum: 30.09.2018

Vložil: veterán 47

Titulek: Re: Re: Zdroj Debkafiles.. To si Jerry nepamatuje??

S tým Egyptom to máte nejako pomylené. Boli tam rusi ale iba ako poradcovia. Všetko by možno dopadlo ešte horšie, keby po výpraskoch to neprevzali do rúk a neplánovali a nekoordinovali akcie egyptských vojsk.
Izraelci v tedy zautočili na egyptsku obranu na tzv hlavnom smere, ale ich hlavný útok bol vedený cez takmer nebránenú púšť, prejšli cez Suézsky kanál a vpadli Egyptu do tylu, čo malo takmer fatálne následky.

Datum: 28.09.2018

Vložil: veterán 47

Titulek: Sýria part.2

Pri čítani ruskej internetove tlače bolo už dávnejšie badať nespokojnosť vojenských odborníkov ale aj veľkej části obyvateľstva s mierným postupom Putina v Sýrii. To čo teraz presadila generalita, umožní Rusku prakticky uzavrieť priestor nad celou Sýriou. Som presvedčený, že spočiatku budú S-300 obsluhovať ruskí vojaci. Potom uvidime aký bude ďalší postup aj v prípade Idlibu.
Niektoré veci, ako udržanie iránskych vojsk ďalej od hranice s Izraelom určite zostane v platnosti a to aj s ohľadom na bývalých ruských občanov, ktorí sa do Izraela vysťahovali.

Datum: 27.09.2018

Vložil: Petr

Titulek: Všichni jsou tady znalci,

ale nikdo o problému moc neví. Nevíme, jaké hry jsou rozehrány v pozadí, tak můžeme jen sledovat děje příští. Vše ostatní jsou jen plané kecy... :-)

Datum: 27.09.2018

Vložil: DDR0

Titulek: kritické

budou první minuty a hodiny po dovozu S-300, pak bude určitě všech šest stíhaček ve vzduchu a u ostatních budou mít piloti maximální pohotovost. Na reakci Izraele záleží mnohé - a nebál bych se označení že může jít o rozhraní mezi mírem a velkou válkou.

Datum: 27.09.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: kritické

Rusko samo sebe vmanévrovalo do situace, kdy poskytuje krytí islámským teroristům z iránských Revolučních gard na hranicích Izraele. Ten už několikrát ukázal, že se boje nebojí a to i v situaci, kdy mu hrozil mezinárodní skandál. A není to poprvé, kdy se zahraničněpolitický "šachista" Putin vymanévroval do autu.

Datum: 27.09.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: kritické

Chudák Putin má v této hře již jenom vedlejší úlohu. Nepochopil jste, že kdyby bylo po jeho, tak by to zahrál s Izraelci do autu? Co jeho prohlášení, že sestřelení Il-20M byla jen souhra nešťastných náhod? Vojáci ho přitlačili ke zdi, a oni teď řídí vojenské události v Sýrii. Nedělejme z Putina všemocného čerta.

Datum: 01.10.2018

Vložil: Omny

Titulek: Re: Re: Re: kritické

můžeš mi říci, jak lze tuhle věc tak jednoduše zahrát do autu? To si opravdu myslíš, že si jen tak rusové nechají zabíjet své vojáky v Syrii či kdekoliv jinde?
Souhra nešťastných náhod to mohla být, ale že tam u toho byly izraelské F-16 které porušují svrchovanost Syrie je prostě neoddiskutovatelný fakt

Datum: 03.10.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: Re: Re: kritické

Není to jednoduché, ale říká se tomu diplomacie. Zlost nad smrtí patnácti vojáků při nešťastné náhodě je "zapomenuta" s cílem udržet otevřené dveře k dalšímu jednání.

Datum: 27.09.2018

Vložil: DDR0

Titulek: Re: Re: kritické

ruský prezident není všemocný car, je možné že podle střípků co unikají že má momentálně hodně silnou pozici armáda která má ústupků už dost.
A k Íránu - jako každá islámská teokracie je velmi obtížně kontrolovatelný spojenec, to ví i Státy ve vztahu se Saúdy. Pozitivní je jen to že obě velmoci své "spojence" mohou do určité míry usměrňovat ale pokud si dupnou tak ani Rusko či Státy s tím moc neudělají, viz akce v Jemenu.

Datum: 28.09.2018

Vložil: Flanker.27

Titulek: Re: Re: kritické

Hmm, poté, co Izrael útočil na syrské jednotky bojující s teroristy z IS a al-kájdy poblíž Golanských výšin myslím, ža takový komentář zavání pokrytectvím.

Datum: 28.09.2018

Vložil: veterán 47

Titulek: Re: Re: kritické

To ale doterz nikdy nestál, proti rovnocennému protivníkovi. V tomto prípade sa určite mílite. Ten kto sa vymanévroval do autu je predsa Izrael. Rusi budú teraz vedieť aj o pohyboch na letiskách a nie len to, odkiaľ a koľko lietadiel vzlietne.

Datum: 29.09.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: kritické

To je pravda, nikdy nestál proti rovnocennému protivníkovi. Vždy proti mnohonásobné přesile v počtech i technice...
Rusi 1) budou vědět prdlajz 2) budou muset velmi dobře počítat, co si mohou dovolit, protože pokud by roztočili izraelskou válečnou mašinérii, jejich kontingent v Sýrii přestane během pár dní existovat a oni nemají nic, čím, by to mohli zastavit (na JZ mohou v tomto případě rovnou zapomenout). A USA by si nenechaly ujít příležitost uštědřit jim zdrcující porážku skrz zástupný válečný konflikt. Tohle prostě Rusové pohnojili a bylo to jasné od prvního momentu jejich angažmá v Sýrii.

Datum: 29.09.2018

Vložil: Petr

Titulek: Re: Re: Re: Re: kritické

Je vidět, že absolutně nevíš o čem píšeš, jen trolíš... :-)

Datum: 29.09.2018

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Re: Re: Re: kritické

Máte pochopitelně částečně pravdu, Rusko si nemůže dovolit větší konflikt s Izraelem, ale jejich angažmá není žádné pohnojení. Pro ně je to jednoznačně investice do budoucnosti a nějaká podpora místního režimu a boj proti IS je jenom přidaná hodnota. Rusko musí bojovat v Sýrii, aby jeho plynovody a ropovody do Evropy mohly zůstat i příštích desetiletích plné. Tak to vidím já.

Datum: 29.09.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: kritické

Ale jaký budoucnosti? Taktovku v Sýrii přebírá Irán a oni mu jen hrají stafáž. Pro ně je to vzdálená výspa, kterou vždycky budou mít problém obsluhovat. Jenže pokud by teď vycouvali, veřejně by se ponížili. Tak se do toho zamotávají čím dál víc. Je vůbec otázka, kdo ten sestřel vlastně spískal. Jestli i tímhle nevrtěl Irán ve snaze zatáhnout Rusy víc do obrany svých vojenských instalací v Sýrii.

Datum: 29.09.2018

Vložil: Randal

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kritické

@ Jerry : chlapče chlape, vieš o tom prdlajz a len troluješ.
Ten kdo v Sýrii jednoznačne a ťažko prehráva je USA, oni to dobre vedia a tak z posledných síl kopú okolo seba čo to dá a robia všetko aby to ešte nejak zvrátili. Dobitie Idlíbu by bol posledný kliniec do ich rakvy v Sýrii, preto to skúšali s falošným obvinením proti Assadovi že tam chce použiť chem. zbrane, aby zastavili chystaný útok. To im nevyšlo, tak možno teraz skúšajú poštavť proti sebe Izrael a Rusko. Každopádne je to veľmi úbohé a celkovo to už nezmení na tom, že v Sýrii je Rusko víťazom a USA porazeným. A chvalabohu za to. Tí americkí rozťahovační smradi dostali na prdel vo Vietname, v Afganistane a teraz dostanú aj v Sýrii. Dobre im tak.

Datum: 30.09.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kritické

USA mají Sýrii u zadku. V oblasti mají Izrael, Irák, Turecko a Saudskou Arábii. Když nepočítám všechny ty další, se kterými mají vztah jen vlažný.
Navíc mají USA kapacity, jak svoji sílu prosadit i na tu dálku. Rusové ne. Ti mají jednu dýchavičnou letadlovou loď, kterou jim tam v případě potřeby přes Gibraltar, Suez nebo Bospor ani nemusí pustit. To je právě ten rozdíl ligy, kterou tyhle státy hrají. Míň už to platí o EU, protože Iránci, Rusáci a Assád svoje problémy v Sýrii vyřešili etnickou čistkou a teď nám přebývá několik milionů lidí, kteří kvůli tomu z té země uprchli. A tlačí se k nám.

Datum: 30.09.2018

Vložil: Vantom

Titulek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kritické

Co v Sýrii provádí Assadovy protistrany když né genocidu, kvůli které k nám sem utekly 2 míče lidí... Asad je diktátor o tom žádná.. přesto mi je o několik desítek procent sympatičtější než jeho jakákoli protistrana..

Datum: 01.10.2018

Vložil: OMny

Titulek: Re: Re: Re: Re: kritické

ty jsi pěkný troll to ti povím. Proč by měly na JZ zapomenout?

Datum: 29.09.2018

Vložil: Cateye

Titulek: Re: Re: kritické

To jsou s prominutím klasické hospodské tlachy "chytráků", kteří si myslí, že světovou politiku lze dělat bez ústupků, kontroverzí a obětování slabších figur ve prospěch silnějšího postavení na šachovnici (když už jsme u těch šachů).

Bez Íránských revolučních gard by Rusové nikdy nedosáhli v Sýrii takového pokroku při boji proti IS a povstalcům a rozhodně by dnes žádná Sýrie už neexistovala, protože Rusové si nemohli dovolit nasadit a krvácet vlastní vojáky ve větším množství.
Takže pořád je pro Rusy lepší mít nepříjemnou veš v kožichu v podobě íranských bojovníků jako spojence a za cenu toho že mají velkou část Sýrie pod kontrolou, než jako nepřítele bez jakékoliv možnosti dohledu nad tím co provádí.
Dokonce si myslím, že jim v současné době, kdy utichly velké boje, vyhovuje pokud Izraelci útočí na Íránce a oslabují je.

Na tahu je nyní Izrael a Netanjahu dobře ví, že je v defenzívě, protože případný útok na ruský kontingent není jen o tom co si o tom pomyslí svět, ale opravdu o možné třetí světové válce.

Datum: 29.09.2018

Vložil: Dragon

Titulek: Re: Re: Re: kritické

"Bez Íránských revolučních gard by Rusové nikdy nedosáhli v Sýrii takového pokroku při boji proti IS a povstalcům a rozhodně by dnes žádná Sýrie už neexistovala, protože Rusové si nemohli dovolit nasadit a krvácet vlastní vojáky ve větším množství."

= toto je blud, pretože Irán sa k Rusku v Sýrii pridal až neskôr keď už tam Rusi IS jasne a s prehľadom drtili hlava-nehlava a Assad a jeho armáda vďaka tomu nabrali druhý dych.

S ostatným ale súhlas.

Datum: 30.09.2018

Vložil: Jerry

Titulek: Re: Re: Re: Re: kritické

To je samozřejmě naprostý blábol. Assádovi se nejdřív rozpadla armáda na dvě poloviny, které se pak vzájemně vymazaly v občanské válce. Když už mlel z posledního, vložilo se do toho Rusko a Irán nejdřív přes Hizballáh, pak napřímo. Bez nich je Assád bezbranný jako kotě. Ruský kontingent je tam tak malý, že to celé na zemi stojí na Iráncích. Rusové jen poskytují průzkum a vzdušnou podporu.

Záznamy: 1 - 37 ze 37

Vyhledávání