internetový armádní magazín

Rusko zruší výstavbu ponorek Lada

20.01.2016 16:35

Rusko zruší výstavbu dalších, v současné době svých nejmodernějších dieselelektrických ponorek Projekt 677 Lada. Veškeré ušetřené prostředky již vyčleněné na jejich stavbu budou vloženy do rozvoje nového projektu Kalina, ponorky s anaerobním, tedy na vzdušném kyslíku nezávislým pohonem. Projekt nové ponorky má být konstrukční manceláří Rubin dokončen po roce 2020.

Již dokončená a v současné době testovaná ponorka Projektu 677 Sankt-Petěrburg a obě rozestavěné sesterské ponorky - Kronštadt a Velikije Luki se stanou součástí Baltické flotily VMF. Militarybox, CC BY-SA

                                                      Sankt-Petěrburg - Projekt 677 Lada

                                                            (foto: L.N. Morozov / CC BY)

 

Diskusní téma: Rusko zruší výstavbu ponorek Lada

Datum: 21.01.2016

Vložil: Militarybox

Titulek: Lada

Zástupce ruského námořnictva dnes informaci o zrušení stavby dalších ponorek Lada popřel. Na druhou stranu se však ani jasně nevyjádřil ve smyslu pokračování. Hovořil o nevydání příkazu k zastavení, a o "generování" potřeby dalších ponorek.

Datum: 21.01.2016

Vložil: Xawier

Titulek: Re: Lada

Já to chápu tak, že nechtějí slovy o zrušení stavby zavřít vrátka tomuto projektu pro export. Ale ruské námořnictvo bude dál odebírat 636.3 a poté přejde na objednávky již zcela nové generace ponorek. Již vyrobené (nebo rozestavěné) Lady převezme, ale bude se je snažit udat v zahraničí...

Datum: 20.01.2016

Vložil: Jirka4form

Titulek: Lada

Pokud Lada nepředstavuje žádnou revoluci, a zdá se že nepředstavuje, tak je to za současné ekonomické situace rozumná věc. Znamená to však i konec ruských nabídek exportních Amurů. Nebo ne?

Datum: 21.01.2016

Vložil: David

Titulek: Re: Lada

Svého času o amury měla zájem Venezuela. Nákup ale podmiňovala odstraněním problémů. A vzhledem k současné ekonomické situaci Venezuely mi to připadá jako už vysloveně pasé.
A moc dalších zájemců mne nenapadá. Spíš bych očekával, že nějaký stát nakoupí ponorky 636.3, které se již osvědčily

Vyhledávání