internetový armádní magazín

Ruský Bumerang s tankovým kanónem

10.03.2018 12:00

Ruská společnost VPK připravuje na své nové kolové platformě Bumerang vozidlo palebné podpory vybavené tankovým 125mm kanónem. Vyplývá to ze slov generálního ředitele společnosti VPK pro televizi Zvezda.

Nové vozidlo palebné podpory - tzv. "kolový tank" (tank je definován jako silně pancéřované pásové vozidlo), by mělo ve své konstrukci využívat modifikovanou bojovou věž výsadkového samohybného protitankového kanónu - lehkého tanku 2S25M Sprut-SDM1. Díky kombinaci použité nosné platformy a bojové věže s tankovým kanónem by mělo disponovat velkou palebnou silou a současně i vysokou mobilitou a schopností plavat.

Ruská snaha nabídnout obrněný transportér vyzbrojený tankovým kanónem nepředstavuje v současné době nic ojedinělého nebo radikálně nového pod sluncem, i když podle ruských vyjádření, jejichž pravdivost nelze popřít, analog takového vozidla ve světě neexistuje. Tato snaha by se také dala označit za pozůstatky přehnané "kolománie" minulosti a módní trend vyvolaný úpornou snahou po unifikaci, univerzálnosti a ekonomičnosti. Takové bojové vozidlo je určitě technicky velmi zajímavé, ale s jeho s praktickým bojovým uplatněním v plnném rozsahu možností je to již poněkud horší. Takové vozidlo má některé schopnosti zcela zbytečně a k neužitku, a naopak některé vlastnosti, které ho v úloze prostředku palebné podpory částečně degradují. Militarybox, CC BY-SA

Bumerang s bojovou věží vozidla Sprut-SD s 125mm kanónem - jedná se o fotomontáž naznačující, jak by mohl vypadat nový ruský "kolový tank". Obrázek byl vytvořen s pomocí fotografie Bumerangu od V. Kuzmina pro fórum Sila Rossii.

 

Vyhledávání