internetový armádní magazín

Sao Paulo končí

16.02.2017 15:40

Brazilské ministerstvo obrany vydalo prohlášení, v kterém se uvádí, že brazilké námořnictvo během tří let vyřadí letadlovou loď Sao Paulo z provozu. 

Loď Sao Paulo původně sloužila u francouzského námořnictva pod jménem Foch. V současnosti je již velmi zastaralá a potřebovala by rozsáhlou modernizaci, která byla dlouze a důkladně zvažována. Brazilské námořnictvo však po zvážení všech pro a proti došlo k závěru, že větší prioritu než modernizace letadlovky mají programy nových korvet a jaderných ponorek.

                                                           letadlová loď Sao Paulo

                                                  (foto: Navy of Brazil / se svolením)

 

Brazilská admiralita zdůvodňuje vyřazení letadlové lodě Sao Paulo tak, že její modernizační program by si vyžádal velké finanční investice, trval by dlouhou dobu (až deset let) a navíc obsahuje řadu technických problémů a nejasností. V blízké době by bylo také potřebné získat nové palubní letouny, což by si vyžádalo další nemalé prostředky. Militarybox, CC BY-SA

                                           francouzská letadlová loď Foch v dobách slávy

                                                                 (foto: USN / PD)

 

 

 

Dřívější zpráva 30.9.2016 : Brazilské námořnictvo nevyřadí letadlovou loď Sao Paulo

 

Diskusní téma: Sao Paulo končí

Datum: 23.02.2017

Vložil: Flanker.27

Titulek: Grippen

Takže švédské námořní grippeny ztrácejí potenciálního zákazníka.
Nejsem si jist, jestli jaderná ponorka je levnější varianta.

Datum: 17.02.2017

Vložil: Mirra

Titulek: ekonomicky

možná dobrá volba, ale vojensky je to velká ztráta a krok zpět pro brazilské námořnictvo. Bez letadlové lodě status námořní mocnosti silně klesá, zvlášť v blízkosti tak mocného souseda jako jsou USA. Letadlovka není jen nosič letounů ale mobilní pevnost se všemi výhodami z toho plynoucími.

Datum: 17.02.2017

Vložil: Pepe

Titulek: Sao Paulo

Myslím si, že se Brazílii za života zde diskutujících již nepodaří žádnou letadlovou loď pořídit a vyřazením Sao Paula pozbyde její námořnictvo určité vyjímečnosti v oblasti Jižní Ameriky. Ekonomicky je to dnešním pohledem určitě rozumné, ale má to i obrácenou stranu mince.

Datum: 17.02.2017

Vložil: Jirka4form

Titulek: Re: Sao Paulo

Souhlasím s vašim názorem. Osobně nevím co by mělo pro Brazílii větší význam, jestli pořízení nové menší letadlové lodě, nebo program vývoje a stavby jaderných ponorek. Brazílie asi bezpodmínečně nepotřebuje ani jedno ani druhé, ale pro daňového poplatníka jsou možná peníze utopené v letadlové lodi, kterou má na očích lepší, než v jaderných ponorkách, o kterých si maximálně přečte v novinách.

Datum: 17.02.2017

Vložil: David

Titulek: Sao Paulo

Otázkou je, jestli a kdy se Brazilcům podaří najít za Sao Paulo náhradu v podobě nové letadlové lodě

Datum: 16.02.2017

Vložil: Xawier

Titulek: Pro Brazílii...

...v současné ekonomické situaci rozumné řešení.

Vyhledávání