internetový armádní magazín

Saúdská Arábie asi koupí ruské protiletadlové systémy S-400 Triumf

06.10.2017 11:35

Rusko a Saúdská Arábie se v zásadě dohodly na saúdskoarabském nákupu ruských pokročilých protiletadlových raketových systémů S-400 Triumf. Saúdská Arábie v Rusku také pravděpodobně pořídí těžké plamenometné raketomety TOS-1A, protitankové řízené střely Kornet-EM, 30mm automatické granátomety AGS-30 a výrobní linku a technologie na útočné pušky Kalašnikov AK-103 ráže 7,62x39 mm - vše za celkovou částku přesahující 3 miliardy dolarů. Jedná se všechno o výsledky první návštěvy saúdskoarabského krále Salmana bin Abdul-Aziz Al Sauda v Rusku a společného jednání s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Podrobnosti saúdskoarabských zbrojních nákupů v Rusku mají být podle zveřejněných informací projednány na schůzi mezivládní komise pro vojensko-technickou spolupráci, která je plánována na konec října.

Pokud se strany dohodnou na podmínkách a podepíší závazné smlouvy, stane se Saúdská Arábie třetí cizí zemí, která bude vyzbrojena systémy S-400. Prvním zákazníkem byla Čína a druhým Turecko. Peking začne přijímat systémy S-400 v roce 2018, Ankara pak po roce 2019. Výroba systémů pro Rijád začne poté, co ruská obchodní společnost Rosoboronexport obdrží dohodnutou finanční zálohu. Podle pozorovatelů má nyní předjednaný obchod velkou šanci na realizaci, protože saúdskoarabský král je mu nakloněn, a jeho slovo má větší váhu než výsledky dlouhodobých jednání.

Rusko a Saúdská Arábie se dohodly na prohlubování spolupráce i v jiných, nevojenských oblastech. Půjde např. o obchod s obilím, s ropou nebo o kosmické projekty. Militarybox

                                                                  S-400 Triumf
                                                      (foto: Sokolrus / CC BY-SA)
 

Diskusní téma: Saúdská Arábie asi koupí ruské protiletadlové systémy S-400 Triumf

Datum: 18.10.2017

Vložil: Omny

Titulek: S-400 do Bahrajnu?

objevila se také zpráva, že Bahrajn jedná s Ruskem o nákupu S-400....vypadá to, že má velký zájem. Je zajímavé, jak po nasazení systému v Syrii se najednou zvedla vlna zájmu o tento výkonný systém.

Datum: 09.10.2017

Vložil: Omny 1973

Titulek: ruský úspěch

je to další exportní úspěch ruské techniky, kdy se rusům daří prodávat i mimo své tradiční zákazníky. Nedávna měl byl na ANov. zveřeněn tendenční článek, že rusové budou mít se svými vojenskými exporty problémy, protože jejich technika je údajně nekonkurence schopná apod. No ale opak je pravdou

Datum: 08.10.2017

Vložil: Tommy

Titulek: Koukám, že rusobotům

najednou prodej zbraní "islamistům" z SA nevadí. Pokud jsou to ruské zbraně :-D

Datum: 07.10.2017

Vložil: Polemik

Titulek: S-500 sa blíži...

To že Rusi ochotne predávajú S-400 Triumf do sveta znamená o.i. aj to, že sami čoskoro zavedú S-500 Prométeus. Myslím, že pred nejakým časom sa mihla správa, že už stavajú výrobný závod ;-)

Datum: 07.10.2017

Vložil: Jožo

Titulek: Re: S-500 sa blíži...

Alebo jednoducho potrebujú prachy kvôli sankciám a nízkej cene ropy ...

Datum: 09.10.2017

Vložil: Polemik

Titulek: Re: Re: S-500 sa blíži...

to je klasické videnie rusofóbov...ostatní vedia, že Rusi: 1.neexportujú najnovší model zbrane
a/alebo
2.exportovaný model zbrane je nie je v najvyššej špecifikácii.

Ak uvedené náhodou neplatí, tak to znamená, že v dohľadnej dobe sa chystajú do vlastných OS zaviesť novší model zbrane danej kategórie.

Datum: 10.10.2017

Vložil: Jožo

Titulek: Re: Re: Re: S-500 sa blíži...

A ty zase argumentuješ ako klasický rusofil.

Datum: 06.10.2017

Vložil: bog

Titulek: ?

Očividne sa USA nejavia ako spoľahlivý a bezpečný partner. Rusko si takto zavedie do oblasti svoj vplyv a dá sa očakávať proruské angažovanie SA ohľadne Sýrie. No ručné zbrane sa v rámci jihadbrothers ľahko môžu dostať na druhú stranu...

Datum: 06.10.2017

Vložil: Arten

Titulek: ??

To je ale dosť divné. Nedávno ohlásili upgrade Patriot PAC-2, mohutné nákupy PAC-3, THAAD... Načo im bude S-400?

Datum: 06.10.2017

Vložil: Militarybox

Titulek: Re: ??

Je to možná divné, ale někteří "západní" experti považují kombinaci Patriot - Triumf za výhodnou. Tyto systémy se mohou podle nich vhodně doplňovat a vytvářet celek, který může být daleko hůře překonatelný. Problémem je pouze vytvořit patřičně fungující jednotnou síť řízení.

Vyhledávání