internetový armádní magazín

Sériová výroba duálních pušek ADS v KBP Tula

09.03.2018 18:05

Ruská společnost KBP Tupa oznámila, že je připravena k zahájení sériové výroby speciálních duálních útočných pušek pro potápěče - ADS (Avtomat Dvuchsrednyj Specialnyj). Pušky budou přednostně určeny pro speciální jednotky ruské armády, Rosgvardie a následně pak i pro zahraniční zájemce.
Puška ADS kalibru 5,45 mm je schopná střelby na souši i pod vodou, a v této své obojživelnosti představuje absolutní světovou špičku, protože její přímá konkurence vlastně ani neexistuje.

Puška ADS může používat běžnou 5,45mm munici i speciální podvodní municí 5,45x39 mm PSP o shodných vnějších rozměrech. Oba druhy munice se nabíjejí do shodných "kalašnikovských" zásobníků s kapacitou 30 nábojů. Mechanismus ADS vychází ze 7,62mm útočné pušky A-91M s konfigurací "bullpup". Na zbrani se kromě přepínače režimu palby jednotlivými ranami nebo dávkami nachází i přepínač "vzduch-voda", kterým se optimalizuje funkce zbraně pro jednotlivá prostředí. 

Puška ADS je běžně vybavena podvěsným 40mm granátomet na granáty VOG-25 nebo VOG-25P pro použití ve vodě. Pokud granátomet není potřebný, dá se jeho hlaveň odmontovat. Na konec hlavně pušky se dá umístit tlumič nebo nástavec pro cvičnou střelbu. Pro výcvik střelby pod podou se používá munice s označením PSP-U. Na pušku lze také nasadit různé zaměřovače a další doplňky.

Dostřel ADS pod vodou v pětimetrové hloubce má přesahovat 25 metrů. Na souši se puška ADS svými parametry vyrovná pušce AK-74M.  Prototyp zbraně vznikl v roce 2005. V roce 2009 proběhly vojskové zkoušky a od té doby se hovoří o sériové výrobě a zavedení do výzbroje. Militarybox, CC BY-SA

                                                          puška ADS s tlumičem

                                  (foto: V. Kuzmin / CC BY-NC-ND / se svolením autora)

 

 

Diskusní téma: Sériová výroba duálních pušek ADS v KBP Tula

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání